Що їсти восени, щоб не хворіти: 13 кращих продуктів

66

На жаль, восени імунітет часто падає, а організму не вистачає вітамінів і поживних речовин. 

Для того щоб підтримувати імунітет в нормі, досить правильно харчуватися і вибирати такі фрукти і овочі, які містять необхідні вітаміни. Topten food вибрав 13 кращих продуктів, які обов’язково повинні бути в осінньому раціоні.

Болгарський перець

У червоному солодкому перці містяться поживні речовини, вітаміни. Він є прекрасним джерелом бета-каротину і фітохімічних речовин. А за вмістом вітаміну с болгарський перець поступається лише шипшині. Саме такий багатий склад пояснює ефективні імунозміцнюючі властивості цього продукту.

До речі, мало хто знає, але найвища концентрація вітамінів в цьому овочі розташовується в районі плодоніжки, тобто в тій частині, яку ми зазвичай без сумнівів зрізаємо.

Червона риба

Червона риба багата вітамінами. У ній міститься велика кількість вітамінів а і е, білків. До складу риби також входить цінна жирна кислота-омега-3.

Крім того, в червоній рибі багато вітаміну d. А недавні дослідження встановили, що люди з дефіцитом цього вітаміну хворіють частіше і довше. Додатково до всього риба дуже легко засвоюється організмом і надає вкрай сприятливий вплив на роботу мозку.

Цитрусові

Лимон, апельсин, лайм, мандарини — цитрусові є незамінним джерелом вітаміну с.він, в свою чергу, благотворно впливає на людський організм і зміцнює імунітет, є головним мотором життєдіяльності клітин.

Крім того, в складі цих фруктів міститься багато фітонцидів. Ці натуральні біологічно активні речовини, подібно до антибіотиків, здатні справлятися з хвороботворними бактеріями, дозволяючи нашому організму з легкістю витримати важкий час застуд та інфекцій. А ефірні масла, що містяться в цитрусових, не тільки рятують від грипу, але і нормалізують сон, покращують настрій і допомагають боротися з симптомами осінньої нудьги.

Морква

Морква має досить сильну цілющу дію. Корисні речовини, які входять до її складу, підвищують опірність організму вірусам, допомагають при анемії або загальної слабкості. Особливо багата морква бета-каротином, який сприяє зростанню і розвитку клітин імунної системи, допомагає нейтралізувати токсини, які є результатом життєдіяльності мікробів. 

Моркву можна натерти на тертці і їсти зі сметаною для кращого засвоєння. Надзвичайно смачний і корисний також морквяний сік. Якщо ж ви вирішили використовувати моркву як гарнір або інгредієнта для будь-якого блюда, то для збереження корисних властивостей готуйте її на пару.

Мигдаль

Група дослідників з массачусетського університету (сша) довела, що у формуванні здорового імунітету ключову роль відіграє вітамін е.велика частка цього вітаміну міститься якраз в мигдалі. Вітамін е підтримує здатність клітин організму протистояти вірусам і бактеріям за рахунок зміцнення їх мембран. Так що вживання цього корисного горішка в рази знижує шанси підхопити застуду, а також зупиняє розвиток респіраторних інфекцій.

Разом з мигдалем можна включити в раціон і інші горіхи, гарбузове насіння, кунжут, насіння соняшнику. Разом вони будуть являти собою ще більш цілющий мікс з поживних речовин і вітамінів.

Імбир

Імбир містить в своєму складі більше десяти антивірусних речовин, які мають імуномодулюючу і протизапальну властивості. Він відмінно зігріває організм, підтримує тепловий баланс, має потогінний ефект, виводячи при цьому токсини.

Імбир продається у вигляді кореня, приправи або таблеток. Для того щоб приготувати настій з імбиру, необхідно залити дві чайні ложки подрібненого кореня одним літром окропу і настоювати в термосі як мінімум протягом однієї години. Можна його використовувати і в якості приправи. Він добре підходить для м’ясних страв, соусів. Його також можна додати в зелений чай. Рецепти смачних напоїв з імбиру шукайте тут.

Гарбуз

Гарбуз-дуже смачний і корисний продукт. В її м’якоті міститься велика кількість вітамінів і мікроелементів. Наприклад, пектин, мінерали, рідкісні вітаміни т і к, а також с, в1, в2, в5, е, рр. Помаранчева красуня також багата бета-каротином, який відповідає за утворення в організмі вітаміну а.він, в свою чергу, допомагає білкам регулювати правильну взаємодію між клітинами, які посилюють опір імунної системи вірусам.

Для того щоб заспокоїти нервову систему, варто випити півсклянки свіжого гарбузового соку, змішаного з двома столовими ложками меду. А рецепт простого і смачного крем-супу з гарбуза шукайте в матеріалі. 

Гіркий шоколад

У гіркому шоколаді мало цукру і жирів. А за корисні властивості гіркого шоколаду відповідає какао, що є концентрованим природним антиоксидантом. У його складі присутні т-лімфоцити, які відповідають за специфічну імунну відповідь.

Крім того, шоколад багатий на теобромін, який допомагає тримати серцевий м’яз в тонусі і використовується при лікуванні бронхолегеневих захворювань. І, звичайно ж, гіркий шоколад активізує роботу мозку, покращує пам’ять. Однак і з таким корисним шоколадом варто бути обережним і знати міру.

Прянощі

Прянощі-це природні біологічно активні добавки, здатні зробити нашу їжу цілющою і досконалою. Практично всі спеції мають лікувальні та профілактичні властивості.

При приготуванні страв обов’язково додавайте різні спеції і прянощі: куркуму, лавровий лист, корицю, орегано, зелень петрушки і кропу, корінь селери. Ці прянощі мають протизапальний ефект, допомагають підвищити імунітет і здатні прикрасити будь-яку страву.

Цибуля

Цибуля, мабуть, є одним з найцінніших і корисних продуктів. Він має антисептичні та бактерицидні властивості, добре допомагає при простудних захворюваннях і вбиває віруси. 

Плюс до всього цибуля сприяє зниженню рівня холестерину в крові і знижує цукор в організмі. Саме тому його рекомендують вживати людям, що страждають на цукровий діабет. 

Часник

Говорячи про імунітет і профілактику простудних захворювань, неможливо не згадати часник. Він є природним антибіотиком і містить в собі масу корисних і поживних речовин. Часник багатий кальцієм, фосфором, селеном, вітаміном в. Різкий смак і запах часнику — це результат високого вмісту ефірних масел і фітонцидів в його складі. 

Важливо пам’ятати, що лікувальними властивостями володіє тільки сирий часник. Термічна обробка значно знижує його ефективність. 

Зелень

Петрушка, селера, зелена цибуля, салат, базилік. Абсолютно вся зелень є джерелом корисних і поживних речовин. У ній багато фолієвої кислоти, яка грає важливу роль в зростанні і розмноженні клітин, що захищають нас від вторгнення непрошених хвороботворних мікроорганізмів. Наприклад, одна чайна ложка подрібненої петрушки забезпечить ударною дозою вітамінів і мінералів. Завдяки вмісту майже всіх вітамінів, кальцію, заліза і фосфору петрушка добре допомагає при застуді та грипі. 

Гранат

Це не тільки смачний, але і корисний плід. У гранаті міститься шість цінних амінокислот. Саме тому він може замінити м’ясо, адже ці амінокислоти містяться тільки в цих двох продуктах. Крім того, до складу яскравого плоду входять інші корисні речовини і вітаміни: танін, цукор, клітковина, калій, натрій, кальцій, марганець, залізо, магній.

Не обійшлося і без вітаміну с, який добре зміцнює імунітет. А сік граната рекомендується пити при простудних та інфекційних захворюваннях як протизапальний і тонізуючий засіб.