Що їсти прямо зараз: 8 найкорисніших продуктів весни

35

Раціон людини не може бути статичним. У кожної пори року є свої продукти, на які варто звернути увагу. Сезонні продукти-джерело вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Такі продукти бувально «напхані» поживними речовинами, які зміцнюють імунітет і сприятливо впливають на здоров’я людини.

А ще сезонні продукти дозволяють поекспериментувати на кухні і придумати оригінальні гастрономічні поєднання. Ділимося списком з восьми весняних продуктів, які обов’язково повинні бути у вашому раціоні в цьому сезоні. Будьте здорові! 

Брокколі

Капуста брокколі — одна з найкорисніших представниць свого виду. У ній міститься велика кількість вітамінів групи в, кальцію, магнію, заліза, цинку, марганцю, клітковини. Брокколі також багата хлорофілом, який синтезується в рослині з сонячної енергії. Регулярне вживання цього овоча покращує роботу шлунково-кишкового тракту, піднімає настрій, заряджає енергією і очищає організм від шлаків і токсинів. Найкорисніші способи приготування брокколі-на пару або на грилі. 

Спаржа

Спаржа-ще один весняний овоч, який обов’язково повинен бути у вашому весняному раціоні. Зелена спаржа корисніше, ніж біла, так як вона вирощується на поверхні землі і вбирає в себе сонячні промені. Спаржа-цінне джерело вітамінів групи в, к, с, фолієвої кислоти. Воно сприятливо впливає на травну і нервову систему і є відомим афродизіаком. 

З спаржі можна приготувати віртуозні сніданки і обіди: поєднуйте її з яйцями або іншими овочами. Спаржу можна варити, запікати, готувати на грилі. Швидко, смачно і дуже корисно!

Мангольд

Мангольд-корисна зелень з терпким смаком, яку часто можна зустріти в міксах салатного листя. Якщо ви ще не встигли полюбити мангольд як самостійний продукт, саме час це виправити.

Почнемо з витоків: мало хто знає, але мангольд — це листовий буряк. Він відрізняється вишуканим смаком і багатим складом. Мангольд містить в своєму складі залізо, калій, вітаміни с і к. Включіть цю зелень в свій раціон, щоб поліпшити настрій, здоров’я печінки і очистити організм від шлаків і токсинів. Мангольд можна додавати в салати, сніданки, смузі. 

Авокадо

Авокадо-самий поживний фрукт, який тільки існує. Саме тому його іноді плутають з овочем: занадто багато в авокадо вітамінів, мінералів і поживних речовин. В авокадо також містяться корисні жирні кислоти омега-3. Регулярне вживання авокадо покращує травлення, сприятливо впливає на серце і судини, активує розумову діяльність. Це саме те, що потрібно, щоб підбадьоритися навесні після зимової сплячки!

Пророщені насіння

Пророщені насіння — хіт весняного сезону. Якщо ви ще не встигли включити їх в свій раціон, швидше виправляйтеся. У чому причина загальної любові прихильників здорового способу життя до пророщеним насінню? справа в тому, що в зародку рослини міститься максимум корисних і поживних речовин. Пророщувати насіння можна самостійно-використовуйте гречку (необсмажену, зелену), сою, пшеницю, люцерну та інші злаки і зелень. Детальніше про те, як проростити насіння, ми розповіли в статті.

Шпинат

Шпинат-неймовірно корисний продукт. Це концентрація вітамінів групи в, а, е, рр, йоду, фолієвої кислоти, заліза, амінокислот, клітковини. Дивно, але в листі шпинату також міститься велика кількість білка. Шпинат покращує роботу травної системи, позбавляє від хронічної втоми, сприятливо впливає на серцево-судинну систему. Зі шпинату можна приготувати найрізноманітніші страви: супи, салати, смузі, тости. Його можна їсти як в свіжому вигляді, так і припустити в киплячій воді. 

Буряк

Буряк також особливо корисна саме навесні. Солодкий коренеплід відрізняється не тільки вишуканим смаком, але і багатим складом. Буряк-джерело вітамінів, мінералів, йоду, фолієвої, щавлевої і яблучної кислот, амінокислот і клітковини. Овоч корисний як в сирому, так і в приготованому вигляді. Так, сік сирого буряка покращує процеси кровотворення. А печена буряк корисна для кишечника, печінки і серцево-судинної системи. 

Артишоки

Артишоки-дуже апетитний і вельми корисний овоч. На жаль, знайти їх в будь-якому супермаркеті не вийде, але якщо удача вам посміхнеться, беріть відразу кілька артишоків. У складі артишоків присутні органічні кислоти, вітаміни, більше 20 мінералів, клітковина. Овоч прекрасно засвоюється організмом і не містить зайвих калорій. А ще в артишоках є антиоксиданти, які підвищують захисні сили організму. Готуйте артишоки на пару або запікайте. Вони гарні і самі по собі-досить додати приправи і оливкове масло.