Що їсти взимку: огляд найсмачніших сезонних продуктів

38

Сезонні продукти-відмінне рішення для тих, хто хоче брати від природи все найкорисніше і смачне. Взимку, коли наш організм стає складно вберегти від вірусів і застуди, варто звертати увагу на самі вітаміновмісні і поживні продукти. 

У цьому огляді розповідаємо про дев’ять головних продуктах цієї зими і пропонуємо найцікавіші рецепти на їх основі.

Мандарини

Напевно, немає в світі людини, здатного встояти перед неповторним ароматом мандаринів. Але на щастя, це саме той випадок, коли краще здатися: ці цитрусові не тільки багаті корисними вітамінами і необхідними нашому організму мінеральними речовинами, але ще і дуже смачні, тому відмовляти собі в цьому сезонному продукті просто непристойно. Завдяки своїй властивості покращувати апетит і прискорювати обмінні процеси, мандарини стануть ідеальним перекусом, а також прекрасно урізноманітнюють основні страви. Можна приготувати оригінальний мандариновий салат з авокадо, здивувати гостей, подавши на святковий стіл курячі гомілки з мандаринами, а можна щоранку забезпечувати себе необхідною порцією вітамінів, роблячи на сніданок яскравий і насичений морквяно-мандариновий смузі з куркумою.

Хурма

Хурма — багате джерело йоду, вітамінів, клітковини і заліза. Взимку вона стає для нас чи не головним сезонним продуктом завдяки своїй приголомшливій властивості підтримувати ослаблений холодами організм в тонусі. Цей фрукт містить масу корисної сахарози, а тому широко використовується в дієтичних раціонах, а ласунів хурма порадує в складі різних десертів, таких як, наприклад, ніжні медові кекси або мафіни. Тим, хто любить поєднувати приємне з корисним, припадуть до смаку оригінальний банановий смузі з хурмою або легкий мус на основі цих же продуктів. 

Лук-шалот

Самий вітаміновмісний з усіх луків, шалот допоможе підтримати імунітет і, завдяки високій концентрації вітаміну с, захистить від простудних захворювань. Маленькі цибулини мають більш тонким і ніжним смаком, ніж звичайний ріпчасту цибулю, а тих, хто втомився проливати гіркі сльози, страждаючи з ножем над цибулиною, цибуля-шалот не змусить плакати. Серед найсмачніших гарячих страв з цим видом цибулі-тушковані печериці з корицею, дієтична і вкрай швидка в приготуванні стручкова квасоля, запечена в духовці сьомга або овочевий гарнір з болгарського перцю з баклажанами. 

Ріпа

Ще один сезонний продукт, який прекрасно переживає зиму, зберігаючи для нас свої найкорисніші властивості: кальцій, вітаміни а, в і с і корисні цукру. Як лікарський засіб ріпа широко використовувалася в глибоку давнину, але і сьогодні ми повинні пам’ятати, що цей овоч — прекрасний профілактичний засіб від безлічі простудних захворювань, а в комбінації з медом дає найпотужніше ліки від кашлю або гострого ларингіту. На основі ріпи виходять дуже смачні і поживні гарячі страви: наприклад, томатний або сезонний овочевий супи, свинина або качина грудка. Тим, хто не любить витрачати багато часу на готування, рекомендуємо в якості закуски вишукану брускетту з ріпою і червоною ікрою.

Лимон

Напевно, зайве говорити, чому лимон так незамінний саме взимку, нагадаємо тільки, що цей фрукт — найефективніший помічник у боротьбі із застудою. З лимоном можна приготувати масу смачних страв, але взимку найкраще урізноманітнити свій раціон всілякими гарячими супами з лимоном — наприклад, зігріваючим ароматним курячим супом. Любителі легких десертів по достоїнству оцінять повітряний лимонний пудинг, а невиправним ласунам зручно буде протягом всієї зими мати під рукою цей лимонний курд, який прекрасно доповнить практично будь-який десерт. Тим, хто не переносить суворі холоди, рекомендуємо рецепт вишуканого і до того ж корисного глінтвейну з лимонною цедрою.

Авокадо

Авокадо-один з найбільш корисних і поживних продуктів зимового сезону: він містить в собі таку велику кількість корисних речовин, вітамінів і корисних жирів, що у застуди просто не буде можливості вас здолати, якщо ви будете частіше включати цей фрукт в свій раціон. Авокадо можна додавати в будь-які перекушування: наприклад, брускетти або апетитні тости з цільнозернового хліба, а на роль швидкого і ситного першої страви ідеально підійде суп з авокадо.

Гранат

Цей плід не дарма з найдавніших часів відомий як символ родючості і процвітання: в його численних зернятках міститься маса корисних речовин і вітамінів: йод, калій, залізо, вітаміни в і с.сік граната зміцнює імунітет, бореться з недокрів’ям і заповнює сили організму. Сезон свіжих гранатів закінчується якраз в січні, а тому саме взимку варто налягати на цей сезонний продукт, а особливо — на гранатовий сік. Згадати теплі літні дні, коли за вікном реве заметіль, буде особливо приємно за келихом гранатової сангрії, а зігріти своїх гостей допоможе яскравий і вишуканий гранатовий коктейль на основі терпкого кампарі.

Дорада

Як відомо, для різної риби є свій сезон. Нежирна, дієтична і вкрай багата білком дорада особливо хороша саме взимку, і найкраще її запікати — так вона збереже для нас всі свої корисні властивості і збереже свій тонкий, ніжний смак. Спробуйте запекти її з лимоном і оливковою олією, а якщо хочете чогось незвичайного, приготуйте її з морквою і цитрусами.

Сібас

Ще одна зимова риба — сібас, і її корисні властивості схожі на дораду, тільки м’ясо у неї більш щільне. Якщо ви збираєтеся дотримуватися здорового харчування і в холодну пору року, страви з сібасом відмінно урізноманітнюють ваш раціон. Цю рибу цінують за мінімум калорій і максимум користі, а крім цього її можна смачно приготувати практично будь-яким способом: і на пару, і згасити в маслі, і обсмажити, але найкраще, звичайно, запекти рибу в духовці. Найапетитніші варіанти: сібас з соусом по-польськи, запечений з картоплею або приготований на пару з лимоном і розмарином.