Що готують шведи на новий рік: 3 рецепта

27

Ми все відмінно уявляємо, як виглядає новорічний стіл в росії. щороку ми готуємо традиційні страви і сприймаємо це як само собою зрозуміле. але як щодо того, щоб в цьому році внести різноманітність в новорічну рутину і відзначити свято зі шведським післясмаком? якщо вам така ідея до душі, topten food пропонує вам кілька рецептів, які ви обов’язково зустріли б на шведському різдвяному столі. 

Маринований оселедець

Інгредієнти:

  • оселедець солона 500 г
  • лук-шалот 4 шт.
  • вода 250 мл
  • чай чорний 1 ч. л.
  • оцет яблучний 125 мл
  • лавровий лист 2 шт.
  • ялівцеві ягоди 10 шт.
  • гвоздика 5 шт.
  • перець чорний 5 горошин
  • оливкова олія 2 ст. л.

Спосіб приготування:

  • замочіть оселедець у воді на добу.
  • обробіть рибу і наріжте шматочками шириною приблизно 4 см.
  • заваріть чай, залиште на п’ять хвилин, злийте в посуд з кришкою, охолодіть.
  • додайте оцет, лавровий лист, ялівцеві ягоди, гвоздику і перець.
  • цибулю наріжте тонкими кільцями.
  • у маринад покладіть шматочки оселедця і цибулю таким чином, щоб він покривав їх, залийте оливковою олією.
  • приберіть в холодильник на добу.
  • маринований оселедець можна подавати з картоплею і темним хлібом або хлібцями.

Тефтелі з брусничним соусом

Інгредієнти:

  • фарш (яловичина зі свининою) 2 кг
  • вершки 400 мл
  • панірувальні сухарі 200 г
  • лук 2 шт.
  • цукор 2 ст. л.
  • сіль 4 ч. л.
  • запашний перець 1 ч. л.
  • яйця 4 шт.

Спосіб приготування:

  • дрібно поріжте цибулю, обсмажте на рослинному маслі.
  • збийте вершки з яйцями, змішайте з фаршем.
  • всипте до нього панірувальні сухарі, додайте смажену цибулю, сіль, перець.
  • добре промішайте фарш, залиште його в мисці хвилин на 15.
  • змоченими руками скачайте з фаршу невеликі кульки, викладіть на мокру дошку.
  • партіями обсмажте фрикадельки на сковороді, а потім протягом 20 хвилин запікайте їх в духовці.
  • подавайте з картопляним пюре і брусничним соусом.

Торт «принцеса»

Інгредієнти:

  • бісквітна основа для торта 3 шт.
  • малиновий джем 150 г
  • желатин 1,5 ч. л.
  • вершки 40% 500 мл
  • цукрова пудра 50 г
  • молоко 250 мл
  • яєчний жовток 4 шт.
  • картопляний крохмаль 2 ст. л.
  • цукор 3 ст. л.
  • ванільний стручок 1 шт.
  • марципан 500 г
  • вершкове масло 80 г

Спосіб приготування:

  • збийте жовтки з цукром, крохмалем і зернятками ванілі.
  • підігрійте молоко, повільно влийте в нього суміш з жовтками, постійно помішуючи.
  • поставте суміш на вогонь, додайте вершкове масло.
  • грійте, помішуючи, поки суміш не загусне.
  • зніміть крем з плити, накрийте плівкою, остудіть і приберіть в холодильник.
  • замочіть желатин в двох столових ложках гарячої води до його розчинення.
  • збийте вершки з цукровою пудрою.
  • додайте дві столові ложки збитих вершків в розчинений желатин і перемішайте.
  • тонкою цівкою влийте вершковий желатин в вершки і збийте до щільних піків.
  • на перший корж намажте джем і тонкий шар вершків.
  • на другий корж намажте ванільний крем і збиті вершки, надавши їм форму купола.
  • накрийте тонким коржем і надайте торту округлу форму.
  • змастіть торт вершками.
  • накрийте торт зеленим марципаном, прикрасьте за бажанням.