Що приготувати з гарбуза: 7 кращих сезонних страв

22

Гарбуз — головний сезонний продукт. З цього овоча можна приготувати багато різних страв: від зігріваючих супів до вишуканих десертів. Крім того, гарбуз зміцнює імунітет, насичує організм необхідними в похмуру пору року вітамінами, покращує травлення і прискорює обмін речовин.

Включайте ці страви з гарбуза в свій осінній раціон разом з нами!

Кокосово-гарбузовий суп каррі

Вам знадобиться:

  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • цибуля ріпчаста подрібнена 1 шт.
  • часник подрібнений 1 зубчик
  • каррі 2 ч. Л.
  • кориця 1 ч. Л.
  • мускатний горіх 1 ч. Л.
  • гвоздика 1/3 ч. Л.
  • сіль, перець за смаком
  • гарбузове пюре 3 ст.
  • цукор коричневий 3 ст. Л.
  • бульйон овочевий або курячий 4 ст.
  • кокосове молоко 400 г
  • кінза свіжа для подачі

Спосіб приготування:

1. У великій каструлі розігрійте масло. За допомогою блендера зробіть гарбузове пюре.

2. У каструлі обсмажте цибулю до золотистого кольору.

3. Додайте часник і обсмажуйте ще хвилину.

4. Додайте до обсмажування каррі, корицю, мускатний горіх, сіль і перець.

5. Додайте до обсмажування з приправами гарбузове пюре, коричневий цукор, овочевий бульйон. Перемішайте і доведіть до кипіння, після чого готуйте на повільному вогні близько 15 хвилин.

6. Додайте кокосове молоко, зменшіть вогонь і варіть ще кілька хвилин. Приправте сіллю і перцем.

7. Подавайте готовий суп відразу ж, прикрасивши його свіжою кінзою.

Гарбузово-вершковий рулет

Вам знадобиться:

  • цукор 1 ст.
  • борошно 3/4 ст.
  • сіль 1 ч. Л.
  • сода 1 ч. Л.
  • гарбузове пюре 2/3 ст.
  • яйця 3 шт.
  • вершковий сир 200 г
  • масло вершкове розтоплене 1 ст. Л.
  • ваніль 1 ч. Л.
  • цукрова пудра 1 ст.

Спосіб приготування:

1. За допомогою блендера зробіть гарбузове пюре.

2. Духовку розігрійте до 170 градусів. Підготуйте форму для запікання, застеливши її пергаментним папером і змастивши маслом.

3. У великій мисці до однорідної консистенції змішайте цукор, борошно ,сіль (1/2 ч. Л.), соду, яйця і гарбузове пюре.

4. Перекладіть суміш на форму, розподіливши рівномірно. Випікайте близько 15 хвилин, перевіривши готовність за допомогою зубочистки (встромлена в середину тесту, вона повинна бути сухою).

5. Поки запікається тісто, на чисту серветку без текстури висипте цукрову пудру. Коли корж буде готовий, викладіть його на серветку з пудрою (1/3 ст.).

6. Поверніть корж в рулет і дайте йому охолонути.

7. Поки остигає корж, зробіть крем. У великій мисці за допомогою міксера змішайте вершковий сир, топлене масло, ваніль, цукрову пудру (1/3 ст.) і сіль до однорідної консистенції.

8. Розгорніть рулет і змастіть його кремом. Знову поверніть його і, посипавши цукровою пудрою, наріжте і подавайте.

Піца з гарбузом

Вам знадобиться:

  • основа для піци 1 шт.
  • гарбузове пюре 1,5 ст.
  • цибуля, нарізана півкільцями 1 шт.
  • цукор 1 ст.
  • чебрець свіжий подрібнений 1/2 ст. Л.
  • сіль, перець за смаком
  • тертий пармезан 1/2 ст.
  • хаварті сир (напівтвердий) тертий 2 ст.
  • рукола 1 ст.
  • оливкова олія
  • часник подрібнений 2 зубчики

Спосіб приготування:

1. Духовку поставте розігріватися на 180 градусів.

2. Поки розігрівається духовка, обсмажте в оливковій олії цибулю, щоб він став м’яким і золотистим.

3. У мисці змішайте гарбузове пюре, часник, чебрець, пармезан, сіль і перець.

4. Тісто розкачайте і зробіть з нього круглу коржик. Перекладіть її на пекарський камінь.

5. Розподіліть по тесту гарбузову суміш. Викладіть зверху руколу і обсмажену цибулю, а потім посипте тертим напівтвердим сиром.

6. Випікайте піцу близько 20 хвилин до готовності.

Гарбуз, запечена в меді з сиром фета

Вам знадобиться:

  • мускатний гарбуз 1 шт (близько 600 г)
  • олія оливкова 3 ст. Л.
  • насіння кунжуту 3 ст. Л.
  • мед 3 ст. Л.
  • бальзамічний оцет 1 ст. Л.
  • сир фета подрібнений 50 г
  • пластівці чилі 1 ч. Л.
  • сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

1. Поставте духовку розігріватися на 210 градусів і підготуйте форму для випічки, застеливши її пергаментним папером.

2. Гарбуз очистіть, наріжте на кубики і видаліть насіння.

3. Обвалявши кубики гарбуза в оливковій олії, запікайте їх близько 20 хвилин.

4. Вийнявши гарбуз з духовки, посипте її кунжутом і знову поставте в духовку на десять хвилин.

5. Готову гарбуз полийте медом, бальзамічним оцтом, посипте пластівцями чилі і сиром фета. Подавайте, посолити і поперчити за смаком.

Гарбузовий салат з сочевицею

Вам знадобиться:

  • сочевиця чорна 1/2 ст.
  • гарбуз, очищена від шкірки і насіння, нарізана кубиками 3 ст.
  • оливкова олія 3-4 ст. Л.
  • кумін 1 ч. Л.
  • паприка 1 ч. Л.
  • чилі пластівці 1/2 ч. Л.
  • сіль, перець за смаком
  • листя руколи 3 ст.
  • сир фета подрібнений 1/2 ст.
  • сік лимона 1 ст. Л.

Спосіб приготування:

1. Відваріть сочевицю.

2. Духовку поставте розігріватися на 220 градусів і підготуйте аркуш випічки.

3. Кубики гарбуза обваляйте в оливковій олії, спеціях і приправах. Викладіть їх в один шар на лист і запікайте близько 20 хвилин, один раз перевернувши в процесі.

4. 2 ст. Л. Оливкової олії змішайте з лимонним соком.

5. У салатну чашу викладіть сочевицю і полийте її лимонною заправкою. Додайте листя руколи і гарбуз. Посипте салат подрібненим сиром фета і подавайте.

Гарбузові панкейки з прянощами

Вам знадобиться:

  • борошно 1,5 ст.
  • пекарський порошок 3 ч. Л.
  • цукор коричневий 2 ст. Л.
  • сіль 1 ч. Л.
  • кориця 1 ч. Л.
  • мускатний горіх 1/3 ч. Л.
  • імбир 1/3 ч. Л.
  • молоко 1 ст.
  • гарбузове пюре 1 ст.
  • яйця 2 шт.
  • ванільний екстракт 1 ч. Л.
  • масло вершкове для смаження
  • горіх волоський для подачі
  • мед для подачі

Спосіб приготування:

1. У великій мисці змішайте борошно, пудру, цукор, сіль, корицю, мускатний горіх і імбир.

2. В окремій мисці змішайте молоко з гарбузовим пюре, а потім додайте яйця і ванільний екстракт.

3. Змішайте вміст двох мисок до однорідної консистенції.

4. Розтопіть масло на сковороді і, встановивши середній вогонь, випікайте панкейки приблизно по три хвилини з кожного боку до золотистого кольору.

5. Подавайте панкейки, виклавши зверху шматочок вершкового масла, волоські горіхи і полив медом.

Сирна лазанья з гарбузом

Вам знадобиться:

  • масло вершкове 180 г
  • часник подрібнений 4 зубчики
  • цибуля подрібнена 1 шт.
  • яблучний оцет 1 ч. Л.
  • шавлія 1 ч. Л.
  • гарбузове пюре 420 г
  • кленовий сироп 2 ст. Л.
  • мускатний горіх 1 ч. Л.
  • сіль, перець за смаком
  • сир рікотта 280 г
  • сир моцарелла, нарізаний скибочками 3 ст.
  • сир фонтіна, нарізаний скибочками (напівтвердий) 3 ст.
  • яйце 1 шт.
  • листи для лазаньї 500 г
  • оливкова олія

Спосіб приготування:

1. Духовку розігрійте до 190 градусів і підготуйте форму для запікання, змастивши її оливковою олією.

2. У невеликій каструлі розтопіть масло і обсмажте в ньому цибулю і часник. Додайте оцет, шавлія і готуйте ще чотири хвилини.

3. Додайте гарбузове пюре, кленовий сироп, мускатний горіх, сіль і перець. Зменшивши вогонь до середнього, готуйте ще 5-7 хвилин.

4. У мисці змішайте всі сири з яйцем (рікотту, 2 ст. Моцарели і 2 ст. Напівтвердого сиру) до однорідної консистенції.

5. Дно форми для запікання змастіть тонким шаром гарбузової суміші і накрийте листом лазаньї. Зверху викладіть 1/3 гарбузової суміші і 1/3 сирної суміші. Повторіть процедуру ще двічі, використовуючи всю гарбузову і сирну суміші. Накрийте все ще одним листом лазаньї і викладіть зверху залишився 1 ст.моцарели і 1 ст. Напівтвердого сиру.

6. Випікайте лазанью, накривши її фольгою, близько 35 хвилин. Знявши фольгу, встановіть температуру 200 градусів і випікайте ще 15 хвилин.

7. Подавайте готову страву, злегка остудивши і нарізавши на порції.