Гарбуз — головний сезонний продукт. з цього овоча можна приготувати багато різних страв: від зігріваючих супів до вишуканих десертів. крім того, гарбуз зміцнює імунітет, насичує організм необхідними в похмуру пору року вітамінами, покращує травлення і прискорює обмін речовин.
Включайте ці страви з гарбуза в свій осінній раціон разом з нами!
Кокосово-гарбузовий суп каррі
Вам знадобиться:
- оливкова олія 2 ст. л.
- цибуля ріпчаста подрібнена 1 шт.
- часник подрібнений 1 зубчик
- каррі 2 ч. л.
- кориця 1 ч. л.
- мускатний горіх 1 ч. л.
- гвоздика 1/3 ч. л.
- сіль, перець за смаком
- гарбузове пюре 3 ст.
- цукор коричневий 3 ст. л.
- бульйон овочевий або курячий 4 ст.
- кокосове молоко 400 г
- кінза свіжа для подачі
Спосіб приготування:
1. у великій каструлі розігрійте масло. за допомогою блендера зробіть гарбузове пюре.
2. у каструлі обсмажте цибулю до золотистого кольору.
3. додайте часник і обсмажуйте ще хвилину.
4. додайте до обсмажування каррі, корицю, мускатний горіх, сіль і перець.
5. додайте до обсмажування з приправами гарбузове пюре, коричневий цукор, овочевий бульйон. перемішайте і доведіть до кипіння, після чого готуйте на повільному вогні близько 15 хвилин.
6. додайте кокосове молоко, зменшіть вогонь і варіть ще кілька хвилин. приправте сіллю і перцем.
7. подавайте готовий суп відразу ж, прикрасивши його свіжою кінзою.
Гарбузово-вершковий рулет
Вам знадобиться:
- цукор 1 ст.
- борошно 3/4 ст.
- сіль 1 ч. л.
- сода 1 ч. л.
- гарбузове пюре 2/3 ст.
- яйця 3 шт.
- вершковий сир 200 г
- масло вершкове розтоплене 1 ст. л.
- ваніль 1 ч. л.
- цукрова пудра 1 ст.
Спосіб приготування:
1. за допомогою блендера зробіть гарбузове пюре.
2. духовку розігрійте до 170 градусів. підготуйте форму для запікання, застеливши її пергаментним папером і змастивши маслом.
3. у великій мисці до однорідної консистенції змішайте цукор, борошно ,сіль (1/2 ч. л.), соду, яйця і гарбузове пюре.
4. перекладіть суміш на форму, розподіливши рівномірно. випікайте близько 15 хвилин, перевіривши готовність за допомогою зубочистки (встромлена в середину тесту, вона повинна бути сухою).
5. поки запікається тісто, на чисту серветку без текстури висипте цукрову пудру. коли корж буде готовий, викладіть його на серветку з пудрою (1/3 ст.).
6. поверніть корж в рулет і дайте йому охолонути.
7. поки остигає корж, зробіть крем. у великій мисці за допомогою міксера змішайте вершковий сир, топлене масло, ваніль, цукрову пудру (1/3 ст.) і сіль до однорідної консистенції.
8. розгорніть рулет і змастіть його кремом. знову поверніть його і, посипавши цукровою пудрою, наріжте і подавайте.
Піца з гарбузом
Вам знадобиться:
- основа для піци 1 шт.
- гарбузове пюре 1,5 ст.
- цибуля, нарізана півкільцями 1 шт.
- цукор 1 ст.
- чебрець свіжий подрібнений 1/2 ст. л.
- сіль, перець за смаком
- тертий пармезан 1/2 ст.
- хаварті сир (напівтвердий) тертий 2 ст.
- рукола 1 ст.
- оливкова олія
- часник подрібнений 2 зубчики
Спосіб приготування:
1. духовку поставте розігріватися на 180 градусів.
2. поки розігрівається духовка, обсмажте в оливковій олії цибулю, щоб він став м’яким і золотистим.
3. у мисці змішайте гарбузове пюре, часник, чебрець, пармезан, сіль і перець.
4. тісто розкачайте і зробіть з нього круглу коржик. перекладіть її на пекарський камінь.
5. розподіліть по тесту гарбузову суміш. викладіть зверху руколу і обсмажену цибулю, а потім посипте тертим напівтвердим сиром.
6. випікайте піцу близько 20 хвилин до готовності.
Гарбуз, запечена в меді з сиром фета
Вам знадобиться:
- мускатний гарбуз 1 шт (близько 600 г)
- олія оливкова 3 ст. л.
- насіння кунжуту 3 ст. л.
- мед 3 ст. л.
- бальзамічний оцет 1 ст. л.
- сир фета подрібнений 50 г
- пластівці чилі 1 ч. л.
- сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
1. поставте духовку розігріватися на 210 градусів і підготуйте форму для випічки, застеливши її пергаментним папером.
2. гарбуз очистіть, наріжте на кубики і видаліть насіння.
3. обвалявши кубики гарбуза в оливковій олії, запікайте їх близько 20 хвилин.
4. вийнявши гарбуз з духовки, посипте її кунжутом і знову поставте в духовку на десять хвилин.
5. готову гарбуз полийте медом, бальзамічним оцтом, посипте пластівцями чилі і сиром фета. подавайте, посолити і поперчити за смаком.
Гарбузовий салат з сочевицею
Вам знадобиться:
- сочевиця чорна 1/2 ст.
- гарбуз, очищена від шкірки і насіння, нарізана кубиками 3 ст.
- оливкова олія 3-4 ст. л.
- кумін 1 ч. л.
- паприка 1 ч. л.
- чилі пластівці 1/2 ч. л.
- сіль, перець за смаком
- листя руколи 3 ст.
- сир фета подрібнений 1/2 ст.
- сік лимона 1 ст. л.
Спосіб приготування:
1. відваріть сочевицю.
2. духовку поставте розігріватися на 220 градусів і підготуйте аркуш випічки.
3. кубики гарбуза обваляйте в оливковій олії, спеціях і приправах. викладіть їх в один шар на лист і запікайте близько 20 хвилин, один раз перевернувши в процесі.
4. 2 ст. л. оливкової олії змішайте з лимонним соком.
5. у салатну чашу викладіть сочевицю і полийте її лимонною заправкою. додайте листя руколи і гарбуз. посипте салат подрібненим сиром фета і подавайте.
Гарбузові панкейки з прянощами
Вам знадобиться:
- борошно 1,5 ст.
- пекарський порошок 3 ч. л.
- цукор коричневий 2 ст. л.
- сіль 1 ч. л.
- кориця 1 ч. л.
- мускатний горіх 1/3 ч. л.
- імбир 1/3 ч. л.
- молоко 1 ст.
- гарбузове пюре 1 ст.
- яйця 2 шт.
- ванільний екстракт 1 ч. л.
- масло вершкове для смаження
- горіх волоський для подачі
- мед для подачі
Спосіб приготування:
1. у великій мисці змішайте борошно, пудру, цукор, сіль, корицю, мускатний горіх і імбир.
2. в окремій мисці змішайте молоко з гарбузовим пюре, а потім додайте яйця і ванільний екстракт.
3. змішайте вміст двох мисок до однорідної консистенції.
4. розтопіть масло на сковороді і, встановивши середній вогонь, випікайте панкейки приблизно по три хвилини з кожного боку до золотистого кольору.
5. подавайте панкейки, виклавши зверху шматочок вершкового масла, волоські горіхи і полив медом.