Що приготувати на старий новий рік: топ-5 страв

18

14 січня слов’янські народи відзначають старий новий рік. Це прекрасна можливість продовжити радість від улюбленого свята, ще раз загадати бажання і поласувати смачними стравами. 

За традицією стіл в цей день накривають якомога щедріше і різноманітніше — від цього залежать благополуччя і удача в новому році. Topten food зробив добірку страв, які обов’язково повинні бути на святковому столі, щоб залучити в будинок багатство і достаток.

Щедра кутя

За традицією щедру кутю роблять з пшениці, меду і маку, горіхів і родзинок. Кожен з цих інгредієнтів має символічне значення: зерно-родючість, здоров’я і сила роду, мед — радісне життя, мак — достаток, горіхи — сила розуму, а родзинки — сила жіночого/чоловічого начала.

Інгредієнти:

  • зерна пшениці 200 г
  • мак 100 г
  • горіхи будь-які 100 г
  • родзинки 100 г
  • мед 2 ст. Л.
  • курага 100 г
  • вершки 70 г

Спосіб приготування:

  1. пшеницю промити, залити водою в співвідношенні 1: 2 і поставити на вогонь. Довести до кипіння і варити на середньому вогні до готовності. Влити вершки і варити ще кілька хвилин.
  2. поки вариться крупа, залити мак окропом на 15-20 хвилин, злити воду і розім’яти мак в ступці. Курагу і горіхи подрібнити ножем.
  3. у готову крупу додати всі інгредієнти і перемішати. За бажанням можна заправити кутю вершковим маслом.

Курник з грибами і рисом

Напередодні старого нового року прийнято готувати пироги з різноманітними начинками. Закритий листковий пиріг курник з грибами і рисом славиться не тільки неповторним смаком, але і красивим, святковим зовнішнім виглядом.

Інгредієнти:

  • листкове бездріжджове тісто 1 упаковка
  • куряча грудка 2 шт.
  • печериці 500 г
  • цибуля ріпчаста 2 шт.
  • яйця варені 3 шт.
  • сире яйце 1 шт.
  • рис круглий 1 ст.
  • нежирна сметана 200 г
  • петрушка, кріп, чорний перець, сіль за смаком

Спосіб приготування:

  1. курячі грудки відварити в підсоленій воді до готовності. Остудити і розділити на волокна.
  2. рис ретельно промити, залити 2 ст. Води і відварити до готовності в злегка підсоленій воді. Злити воду і остудити рис.
  3. цибулю і печериці дрібно нарізати і обсмажити на олії до золотистого кольору.
  4. варені яйця нарізати маленькими кубиками.
  5. змішати рис, гриби, цибулю, яйця, дрібно нарізану зелень, куряче м’ясо. Посолити і поперчити.
  6. тісто розділити на чотири частини. Першу частину трохи розкачати і застелити нею дно глибокої форми для запікання — так, щоб краї тіста трохи виступали за бортики. Викласти на тісто частину начинки.
  7. зверху викласти другий шар тіста і ще частину начинки, потім третій шар і начинку. Залити начинку сметаною. 
  8. четвертим шаром тіста накрити пиріг, немов кришкою, і добре защипнути краю. У центрі зробити акуратне отвір — щоб виходив пар під час запікання, і зробити кілька проколів виделкою в «кришці» пирога.
  9. зверху змастити пиріг збитим сирим яйцем. 
  10. духовку розігріти до 200 ℃. Запікати курник близько однієї години до рум’яної скоринки.
  11. вимкнути духовку і, не виймаючи пиріг, дати йому трохи охолонути. Приємного апетиту! 

Свиняча корейка в духовці

У старий новий рік можна їсти будь-які м’ясні страви. Відмінний варіант для святкового столу — ніжна свиняча корейка, запечена в духовці. Починати готувати її краще напередодні свята, щоб м’ясо встигло добре промаринуватися.

Інгредієнти:

  • свиняча корейка на кістці 1,5 кг
  • гірчиця 2 ст. Л.
  • часник 1 головка
  • гострий червоний перець 1 стручок
  • сіль, чорний перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. свинину вимити в прохолодній воді і обсушити паперовими рушниками.
  2. часник порубати ножем або пропустити через прес.
  3. гострий перець розрізати уздовж, видалити плодоніжки і насіння. Дрібно нарізати.
  4. корейку натерти гострим перцем і часником. Посолити і поперчити. Обмазати гірчицею.
  5. дати м’ясу промаринуватися 2-4 години, а краще-всю ніч.
  6. розігріти духовку до 180 ºc. Викласти корейку на деко і запікати одну годину. готовність м’яса можна перевірити, проколів саму товсту частину корейки ножем-повинен виділятися прозорий сік. Готове м’ясо трохи остудити і подавати.

рада inmyroom food

Подавати готову корейку можна не тільки в гарячому, але і в холодному вигляді — наприклад, зробити з неї смачні бутерброди.

Холодець з яловичини

Традиційне новорічне блюдо — заливне — буде доречним і на старий новий рік. Цей рецепт відрізняється простотою і чудовим смаком.

Інгредієнти:

  • яловича вирізка 800 г
  • морква велика 1 шт.
  • цибуля 1 шт.
  • корінь петрушки або селери 1 шт.
  • чорний перець горошком, лавровий лист, сіль
  • яєчний білок 1 шт.
  • желатин 3-4 ч. Л.
  • листя кінзи або петрушки

Спосіб приготування:

  1. залити яловичину невеликою кількістю води, тільки щоб покрити м’ясо. Довести до кипіння, періодично знімаючи піну. 
  2. додати очищену моркву, корінь петрушки або селери і цибулину в лушпинні. Варити 1,5-2 години. За 15 хвилин до закінчення варіння додати перець, лавровий лист і сіль.
  3. готове м’ясо вийняти з бульйону і залишити остигати.
  4. з бульйону шумівкою видалити коріння і спеції. Морква відкласти в сторону-вона ще знадобиться.
  5. яєчний білок збити до легкої піни і влити в бульйон. На малому вогні довести бульйон до кипіння, постійно помішуючи, — білок збере на себе всі пластівці.
  6. викласти сито двома шарами паперового рушника і процідити бульйон в чисту ємність. Остудивши.
  7. у невеликій кількості бульйону розчинити желатин за інструкцією. Процідити і додати в ємність з процідженим бульйоном.
  8. м’ясо нарізати невеликими шматочками або розібрати на волокна. Розкласти по формах, додати моркву, нарізану кружечками (можна зробити фігурні зірочки). Прикрасити кінзою. Залити формочки бульйоном і прибрати в холодильник до повного застигання. Подавати з гірчицею.

Узвар із сухофруктів

Обрядовий напій із сухофруктів традиційно подавали як на різдво, так і на старий новий рік. Для узвару підходять будь-які сухофрукти: яблука, груші, родзинки, чорнослив, вишня, курага — чим більше інгредієнтів, тим цікавіше виходить смак напою.

Інгредієнти:

  • суміш будь-яких сухофруктів 200 г
  • вода 3-4 л
  • цукор 6-8 ст. Л.

Спосіб приготування:

  1. сухофрукти викласти в друшляк і добре промити проточною водою. Залити 3-4 літрами води і дати настоятися близько чотирьох годин.
  2. поставити каструлю з сухофруктами на вогонь, довести до кипіння і варити на сильному вогні десять хвилин. Додати цукор і ще раз довести до кипіння. Накрити узвар кришкою і зняти з плити. 
  3. дати напою настоятися від трьох до 12 годин і подавати. 

рада topten food

Щоб узвар встиг добре настоятися, його краще зварити ввечері напередодні старого нового року. Вранці напій буде готовий до вживання!