14 січня слов’янські народи відзначають старий новий рік. Це прекрасна можливість продовжити радість від улюбленого свята, ще раз загадати бажання і поласувати смачними стравами.
За традицією стіл в цей день накривають якомога щедріше і різноманітніше — від цього залежать благополуччя і удача в новому році. Topten food зробив добірку страв, які обов’язково повинні бути на святковому столі, щоб залучити в будинок багатство і достаток.
Щедра кутя
За традицією щедру кутю роблять з пшениці, меду і маку, горіхів і родзинок. Кожен з цих інгредієнтів має символічне значення: зерно-родючість, здоров’я і сила роду, мед — радісне життя, мак — достаток, горіхи — сила розуму, а родзинки — сила жіночого/чоловічого начала.
Інгредієнти:
- зерна пшениці 200 г
- мак 100 г
- горіхи будь-які 100 г
- родзинки 100 г
- мед 2 ст. Л.
- курага 100 г
- вершки 70 г
Спосіб приготування:
- пшеницю промити, залити водою в співвідношенні 1: 2 і поставити на вогонь. Довести до кипіння і варити на середньому вогні до готовності. Влити вершки і варити ще кілька хвилин.
- поки вариться крупа, залити мак окропом на 15-20 хвилин, злити воду і розім’яти мак в ступці. Курагу і горіхи подрібнити ножем.
- у готову крупу додати всі інгредієнти і перемішати. За бажанням можна заправити кутю вершковим маслом.
Курник з грибами і рисом
Напередодні старого нового року прийнято готувати пироги з різноманітними начинками. Закритий листковий пиріг курник з грибами і рисом славиться не тільки неповторним смаком, але і красивим, святковим зовнішнім виглядом.
Інгредієнти:
- листкове бездріжджове тісто 1 упаковка
- куряча грудка 2 шт.
- печериці 500 г
- цибуля ріпчаста 2 шт.
- яйця варені 3 шт.
- сире яйце 1 шт.
- рис круглий 1 ст.
- нежирна сметана 200 г
- петрушка, кріп, чорний перець, сіль за смаком
Спосіб приготування:
- курячі грудки відварити в підсоленій воді до готовності. Остудити і розділити на волокна.
- рис ретельно промити, залити 2 ст. Води і відварити до готовності в злегка підсоленій воді. Злити воду і остудити рис.
- цибулю і печериці дрібно нарізати і обсмажити на олії до золотистого кольору.
- варені яйця нарізати маленькими кубиками.
- змішати рис, гриби, цибулю, яйця, дрібно нарізану зелень, куряче м’ясо. Посолити і поперчити.
- тісто розділити на чотири частини. Першу частину трохи розкачати і застелити нею дно глибокої форми для запікання — так, щоб краї тіста трохи виступали за бортики. Викласти на тісто частину начинки.
- зверху викласти другий шар тіста і ще частину начинки, потім третій шар і начинку. Залити начинку сметаною.
- четвертим шаром тіста накрити пиріг, немов кришкою, і добре защипнути краю. У центрі зробити акуратне отвір — щоб виходив пар під час запікання, і зробити кілька проколів виделкою в «кришці» пирога.
- зверху змастити пиріг збитим сирим яйцем.
- духовку розігріти до 200 ℃. Запікати курник близько однієї години до рум’яної скоринки.
- вимкнути духовку і, не виймаючи пиріг, дати йому трохи охолонути. Приємного апетиту!
Свиняча корейка в духовці
У старий новий рік можна їсти будь-які м’ясні страви. Відмінний варіант для святкового столу — ніжна свиняча корейка, запечена в духовці. Починати готувати її краще напередодні свята, щоб м’ясо встигло добре промаринуватися.
Інгредієнти:
- свиняча корейка на кістці 1,5 кг
- гірчиця 2 ст. Л.
- часник 1 головка
- гострий червоний перець 1 стручок
- сіль, чорний перець за смаком
Спосіб приготування:
- свинину вимити в прохолодній воді і обсушити паперовими рушниками.
- часник порубати ножем або пропустити через прес.
- гострий перець розрізати уздовж, видалити плодоніжки і насіння. Дрібно нарізати.
- корейку натерти гострим перцем і часником. Посолити і поперчити. Обмазати гірчицею.
- дати м’ясу промаринуватися 2-4 години, а краще-всю ніч.
- розігріти духовку до 180 ºc. Викласти корейку на деко і запікати одну годину. готовність м’яса можна перевірити, проколів саму товсту частину корейки ножем-повинен виділятися прозорий сік. Готове м’ясо трохи остудити і подавати.
рада inmyroom food
Подавати готову корейку можна не тільки в гарячому, але і в холодному вигляді — наприклад, зробити з неї смачні бутерброди.
Холодець з яловичини
Традиційне новорічне блюдо — заливне — буде доречним і на старий новий рік. Цей рецепт відрізняється простотою і чудовим смаком.
Інгредієнти:
- яловича вирізка 800 г
- морква велика 1 шт.
- цибуля 1 шт.
- корінь петрушки або селери 1 шт.
- чорний перець горошком, лавровий лист, сіль
- яєчний білок 1 шт.
- желатин 3-4 ч. Л.
- листя кінзи або петрушки
Спосіб приготування:
- залити яловичину невеликою кількістю води, тільки щоб покрити м’ясо. Довести до кипіння, періодично знімаючи піну.
- додати очищену моркву, корінь петрушки або селери і цибулину в лушпинні. Варити 1,5-2 години. За 15 хвилин до закінчення варіння додати перець, лавровий лист і сіль.
- готове м’ясо вийняти з бульйону і залишити остигати.
- з бульйону шумівкою видалити коріння і спеції. Морква відкласти в сторону-вона ще знадобиться.
- яєчний білок збити до легкої піни і влити в бульйон. На малому вогні довести бульйон до кипіння, постійно помішуючи, — білок збере на себе всі пластівці.
- викласти сито двома шарами паперового рушника і процідити бульйон в чисту ємність. Остудивши.
- у невеликій кількості бульйону розчинити желатин за інструкцією. Процідити і додати в ємність з процідженим бульйоном.
- м’ясо нарізати невеликими шматочками або розібрати на волокна. Розкласти по формах, додати моркву, нарізану кружечками (можна зробити фігурні зірочки). Прикрасити кінзою. Залити формочки бульйоном і прибрати в холодильник до повного застигання. Подавати з гірчицею.
Узвар із сухофруктів
Обрядовий напій із сухофруктів традиційно подавали як на різдво, так і на старий новий рік. Для узвару підходять будь-які сухофрукти: яблука, груші, родзинки, чорнослив, вишня, курага — чим більше інгредієнтів, тим цікавіше виходить смак напою.
Інгредієнти:
- суміш будь-яких сухофруктів 200 г
- вода 3-4 л
- цукор 6-8 ст. Л.
Спосіб приготування:
- сухофрукти викласти в друшляк і добре промити проточною водою. Залити 3-4 літрами води і дати настоятися близько чотирьох годин.
- поставити каструлю з сухофруктами на вогонь, довести до кипіння і варити на сильному вогні десять хвилин. Додати цукор і ще раз довести до кипіння. Накрити узвар кришкою і зняти з плити.
- дати напою настоятися від трьох до 12 годин і подавати.
рада topten food
Щоб узвар встиг добре настоятися, його краще зварити ввечері напередодні старого нового року. Вранці напій буде готовий до вживання!