Що станеться, якщо ви виключите цукор з раціону

30

Здавалося б, цукор є невід’ємною частиною нашого харчування, але не все так однозначно. Рафінований цукор, який ми звикли додавати в каву і чай, випічку і улюблені десерти, з’явився відносно недавно, приблизно 200 років тому. До цього потреба в солодкому повністю заповнювалася свіжими ягодами і фруктами.

Зараз цукор-рафінад потрапив під пильну увагу вчених і фахівців в області харчування. Йому присвячені наукові статті та документальні фільми, де детально розповідається про те, до складу яких сучасних продуктів він входить, і як впливає на організм. Однак тим, хто прагне зберегти здоров’я, краще від білого цукру повністю відмовитися, і вже через місяць ви помітите позитивні зміни. 

Позбавлення від харчової залежності

Цікаво, але наше тіло реагує на цукор як на будь-який наркотик, тільки залежність від солодкої їжі розвивається в 8 разів швидше, ніж, наприклад, від кокаїну. Від чергової цукерки організм починає виробляти ендорфіни, які не тільки дарують відчуття ейфорії, але і притупляють больові відчуття, і зменшують стрес.

Таким чином, будь-яка солодка їжа не тільки підсилює апетит, але і викликає справжню харчову залежність, позбутися від якої не так просто. Прийнявши тверде рішення відмовитися від рафінованого цукру, ви будете відчувати непереборну тягу до солодкого і інші неприємні відчуття. Але почуття контролю над власним тілом коштує витрачених зусиль. 

Зниження ваги

Крім того, що цукор сам по собі є дуже калорійним продуктом, він викликає різкий викид інсуліну в кров. Такі скачки гормону підшлункової залози, особливо регулярні, сприяють систематичному переїдання і накопичення жирових відкладень. Отже, прибравши з раціону цукор-рафінад, ви вже через тиждень помітите перші результати. 

Зміцнення імунітету

Надлишок швидких цукрів, споживаної з їжею, запускає аутоімунні процеси в організмі, які неминуче призводять до ослаблення захисних функцій. Люди з розбалансованою імунною системою не можуть протистояти вірусу і хвороботворним бактеріям, а значить вони частіше хворіють і складніше відновлюються навіть після звичайної застуди. 

Молодість шкіри

Можливо ви помічали, що при постійному вживанні різних солодощів, ви миттєво стаєте схожими на підлітка в період статевого дозрівання. На шкірі з’являються прищі і почервоніння, прибрати які косметичними засобами не виходить. Це одна з реакцій тіла на цукор.

Але це тільки видимі процес. Якщо розбирати дію рафінованого цукру на шкіру більш детально, то ми побачимо, що взаємодіючи з білком колагену дерми, глюкоза з цукру запускає процес старіння шкіри. Так що наступного разу, купуючи дорогий антивіковий крем, задумайтеся, чи не простіше замінити шоколадку на жменю ягід. 

Зниження ризику розвитку цукрового діабету

Ми вже згадували про те, що солодка їжа викликає різкий викид інсуліну. У разовому порядку це не зашкодить здоров’ю, але при регулярних скачках може розвинутися інсулінорезистентність, тобто втрата чутливості до інсуліну. А це прямий шлях до розвитку діабету другого типу. Задумайтеся про це вже зараз, щоб уникнути проблем в майбутньому. 

Боротьба з атеросклерозом

Якщо наведені вище пункти не переконали вас в тому, що слід негайно викинути всі булочки і цукерки, замінивши їх свіжими фруктами і ягодами, то пора розповісти вам про те, як цей продукт впливає на судини. Відомо, що в сучасному світі відсоток смертності від інфарктів та інсультів досить високий, і не останню роль в цьому відіграє цукор.

Справа в тому, що надлишок цукру в крові призводить до запалень стінок судин, а це збільшує ризик утворення тромбів. Через «поганого» холестерину, який має тенденцію накопичуватися в місцях запалень, формуються бляшки і тромби, які звужують судини і навіть можуть повністю їх перекрити.