Що таке граппа і як її правильно пити

17

Серед гурманів світу все більшої популярності набуває граппа — італійський виноградний напій міцністю 35-55%. Сьогодні кожен відвідав італію вважає своїм обов’язком привезти з країни пляшечку цього ексклюзивного алкоголю. Що ж таке граппа, чому її неодмінно варто спробувати і як це правильно робити — на ці питання відповідаємо в сьогоднішньому огляді.

Що таке граппа

Граппа виготовляється шляхом дистиляції свіжої виноградної вичавки. Вперше її почали робити в італії в xi столітті в місті бассано-дель-граппа-звідси і назва. Перший напій був досить грубим і жорстким і вважався виключно чоловічим. Згодом процес виробництва зазнав значних змін-сучасна граппа являє собою елітний алкоголь з елегантним смаком і ароматом.

Для виготовлення напою підходять не всі сорти винограду, а тільки ті, що мають високу кислотність. Особливо цінується граппа з фріулі, п’ємонту та інших північних районів італії, де прохолодний клімат сприяє накопиченню у винограді значної кількості кислот.

Часто граппу називають виноградною горілкою, але це невірно. З горілкою її ріднить хіба що фортеця. За смаком і способом виробництва граппа найближче до грузинської чачі або бренді.

Види граппи

Розрізняють кілька видів граппи в залежності від часу витримки і особливостей виробництва:

  • giоvane (молода). Свежевыжатая і готова до вживання. Має прозорий колір і досить різкий смак. Саме її часто плутають з горілкою.
  • aromatizzata (ароматизована). Молода граппа з додаванням натуральних ароматичних речовин, овочів, фруктів, лікарських і пряних трав.
  • aromatica (ароматна). Виготовляється з ароматних сортів винограду, таких як мускат.
  • affinata (очищена). Витримана в дубових бочках 12 місяців. Відрізняється м’яким смаком і золотистим відтінком.
  • invecchiata або vecchia (стара). Витримується в дубових бочках 12-18 місяців.
  • stravecchia o riserva (дуже стара). Витримана більше 18 місяців в бочках.
  • monovarietale (односортовая). Виготовляється з певного сорту винограду (каберне, піно грі, шардоне та інших).
  • polivitigno (многосортовая). До складу входять сорти винограду, що належать до одного сімейства, але відрізняються місцем походження, методом вирощування і часом збору.

Додайте до цього ще й географічний фактор-залежність смаку граппи від місця вирощування винограду, а також традицій виробництва, які унікальні в кожному регіоні, і ви зрозумієте, наскільки велика різноманітність сортів напою — щоб ознайомитися з кожним з них, піде не один місяць.

Як правильно пити граппу

  • перш за все — граппу не п’ють, тим більше залпом. Нею насолоджуються, смакують. Адже італійці насамперед цінують якість алкоголю, а не його п’янкий ефект.
  • граппа ідеально підходить для дижестива і вживається після трапези. При подачі вона повинна бути кімнатної температури — тільки так можна сповна насолодитися смаком і післясмаком напою. Виняток становлять граппа з витримкою до двох років і молода — їх п’ють злегка охолодженими. Переважно використовувати фужери в формі тюльпанів, але і звичайні коньячні келихи теж підійдуть.
  • келих наповнюють на три чверті. Спочатку ви вдихаєте аромат граппи, підносячи келих до носа. Потім потрібно зробити невеликий ковток, трохи потримати в роті, проковтнути і видихнути. Так ви відчуєте всі нюанси смаку благородного напою.
  • до граппі рекомендується подавати ситні закуски-у італійців це зазвичай паста або різотто, а також свіжозварена кава, гіркий шоколад, оливки, фрукти (особливо апельсини або лимони), морозиво та інші десерти. Втім, смак напою такий елегантний, що його можна не закушувати зовсім.