Що таке кліторія і чому вона так популярна

18

Нові гастрономічні тренди продовжують завойовувати світ. Один з останніх-блакитний чай з квіток кліторії, міцно влаштувався в меню кав’ярень і ресторанів. Чому кліторія так популярна і як використовувати екзотичний квітка в кулінарії — розповідаємо в сьогоднішньому фотогенічному огляді.

Що таке кліторія

Кліторія трійчаста, або анчан, — квітка родом з південно-східної азії. Росте переважно в таїланді, де з його бутонів готують обов’язковий вітальний напій. Решта ж світ дізнався про кліторію завдяки нью-йоркській «чайній» блогерці кеті чан — вона привезла анчан з азії і показала одній з великих американських продуктових мереж, а також знаменитому кондитеру-інноватору домініку анселю. Обидва відразу розгледіли в квітці багатообіцяючий фуд-тренд, і незабаром кліторія поширилася по всьому світу.

Кліторія дуже зручна в кулінарії, так як майже позбавлена смаку. Головне її достоїнство-здатність фарбувати воду в глибокий синій колір, а якщо додати краплю лимона або лайма, відтінок почне змінюватися від синього до рожевого і яскраво-пурпурного. З бутонів заварюють чай, а порошок сушених квіток використовують як харчовий барвник. Приємний бонус рослини-значний набір вітамінів і ряд корисних властивостей, таких як стимуляція кровообігу, антистресовий ефект, зниження апетиту і рівня холестерину.

Як заварити чай: поради бариста

Для чаю беруть висушені, трохи розкрилися бутони. На чайник досить 7-10 квіток, які заварюють гарячою водою 90 °c. Так як смак у напою невиразний, в нього можна додати стебла лемонграсу, ароматний мед, тростинний цукор. Рослинне молоко дасть ніжний кремово-блакитний колір і вершковість в смаку, пряних ноток додасть мікс для масала, а м’ятний сироп або цитрусові додадуть чаю свіжості.

Що ще приготувати з кліторії

  • кулінарні можливості кліторії безмежні. Додайте трохи порошку або чаю в смузі, і у вас вийде неймовірний смурф-коктейль. 
  • рис, відварений з настоєм квітки, є частиною популярного індійського страви насі керабу, а ще з нього вийдуть незвичайні сині суші. 
  • граючи відтінками, з кліторії можна створювати багатошарові холодні чаї і лимонади.
  • заморозьте воду з кліторією — і отримаєте гарний блакитний лід для коктейлів. 
  • на чаї з бутонів рослини можна замісити тісто для млинців, зварити кашу, приготувати космічне пурпурне морозиво або блакитний суп в стилі бріджит джонс. Меж тут немає-надихайтеся і творіть!