Що таке умамі і чому всім так подобається його смак

19

Цікаві смакові поєднання — це саме те, заради чого ми пробуємо нові страви, ходимо в ресторани, експериментуємо з різними інгредієнтами будинку. всі знають, що певний продукт може володіти одним з чотирьох основних смаків — бути солодким, кислим, солоним або гірким. однак це не повна картина. є ще так званий «п’ятий смак«, якому дали ім’я»умамі». 

Що таке умамі?

Слово «умамі» походить з японської мови, так як в 1908 році професор токійського університету кікунае ікеда вирішив вивчити смак традиційного японського супу з водоростей комбу. дослідник виявив цікаву річ: в страві був знайдений особливий елемент, завдяки якому воно володіло унікальним «приємним пікантним смаком». відбувалося це за рахунок вмісту в ньому глутамінової кислоти, яка певним чином впливає на рецептори нашої мови, змушуючи нас відчути смак, що не відноситься конкретно ні до одного з чотирьох базових. 

Який він на смак?

Відкриття японського вченого було підтверджено в наукових колах на початку xxi століття. смак умамі описують як» м’ясний«,» бульйонний», з довгим післясмаком. він міститься в таких продуктах, як витримані сири (наприклад, пармезан, рокфор), в’ялена риба, соєвий соус, гриби шиітаке, волоські горіхи, помідори (особливо в’ялені), устриці, приготоване м’ясо.

Чому ж цей смак нам так подобається?

Насправді вся справа в генетиці. давним-давно наші предки змушені були вкрай уважно ставитися до їжі, адже отруєння могло спричинити за собою летальний результат. так ось їжу гірку або кислу вони намагалися уникати, тому що була велика ймовірність того, що вона отруйна або зіпсована. смак же умамі міститься в основному в продуктах, які доводилися до готовності протягом тривалого часу і, відповідно, не містять в собі небезпечних елементів. таким чином, наш мозок сприймає страви з подібним смаком як безпечні і приємні.