Десять міфів про їжу, в які зовсім не потрібно вірити

27

Наші предки не так багато знали про їжу і про те, який вплив різні продукти харчування надають на наш організм. Digital-століття відкрив людині нові можливості для вивчення себе і свого тіла. Правда, є і зворотна сторона: величезна кількість інформації кочує з вуст в уста, що провокує появу численних міфів про їжу. 

На щастя, останнім часом більшість з цих протиріч успішно розвінчуються, поступаючись місцем достовірної інформації. Наукові відкриття, дослідження, зароджується культура раціонального і усвідомленого споживання дозволяють дізнатися більше актуальної інформації про їжу та її поживні властивості. 

Ми склали список з 10 поширених міфів про їжу, в які потрібно перестати вірити, адже їх спростувала сама наука. Не дайте обвести себе навколо пальця!

Не можна використовувати обробні дошки з дерева

В якийсь момент все різко оголосили табу на обробні дошки з дерева. Справжні естети і любителі натуральних матеріалів посокрушалісь, але змушені були змиритися, тому що аргумент був вагомий. З’явилася інформація про те, що при обробленні м’яса і птиці на дошці залишаються мікроскопічні подряпини і поглиблення, в яких концентруються бактерії. 

Дослідження, проведені вченими з каліфорнійського університету, довели, що це не так. Незалежно від матеріалу дошки, важливо ретельно за нею доглядати і дезінфікувати її робочу поверхню. Ось і весь секрет!

Солона вода закипає швидше

На численних сайтах автори діляться кулінарними лайфхаками і порадами, які навчать вас віртуозно готувати за лічені хвилини. Великою популярністю користувалося твердження, що солона вода закипає набагато швидше звичайної.

Хімія ж доводить зворотне: неважливо, скільки солі у воді, адже це ніяк не впливає на точку кипіння води. Це змушує абсолютно по-новому подивитися на уроки хімії в школі і засмутитися, що успішність саме з цього предмету залишала бажати кращого. 

Знежирені продукти корисніше

Жири наводять жах на сучасних людей. Їх звинувачують у всіх бідах, тому багато хто намагається максимально виключити їх зі свого раціону. Це не зовсім так, але розумні маркетологи швидко підхопили цю тенденцію і запустили цілу лінійку знежирених продуктів: сирки, молочна продукція, йогурти, кефір і далі за списком. 

У знежирених продуктах, на жаль, міститься мало «хороших» жирів і багато «шкідливих». Віддайте перевагу молочній продукції з нормальним відсотком жирності, горіхам, насінню, рибі.

Найкраще джерело кальцію — молочні продукти

З дитинства в наших головах живе стереотип про те, що молоко — це найкраще джерело кальцію, який дуже корисний для росту і здоров’я кісток. На ділі цього елемента досить багато і в темній листової зелені — капусті і шпинаті. 

Для кісток також корисні магній і вітамін k, яких немає в молоці. Де їх шукати? знову ж листова зелень, мигдаль, кешью, вівсянка, картопля. Щоб зміцнити кістки не обмежуйтеся молоком, а включіть в раціон і інші корисні продукти. 

У день потрібно випити не менше 8 склянок рідини

Некваліфіковані дієтологи один час радили худне випивати як мінімум 8 склянок води в день. Такі жертви ні до чого, адже ми всі різні. Для кого — то така кількість рідини-це занадто багато. Орієнтуйтеся на свої почуття і відчуття. 

Візьміть за правило випивати склянку води за півгодини до їди і пийте під час тренувань. Це мінімум, з якого можна почати. Пізніше ваш організм сам буде вимагати необхідну кількість рідини. 

Продукти з високим вмістом натрію занадто солоні на смак

Це дивно, але не всі продукти з високим вмістом натрію відрізняються таким же високим вмістом солі. Це важливо знати, якщо ви стежите за здоров’ям, фігурою і боїтеся розвитку гіпертонії і діабету. 

Солі і натрію однаково багато в випічці, напівфабрикатах, фастфуді і соусах. Що стосується інших продуктів, то слід уважно вивчати їх склад, щоб дізнатися цінну інформацію про вміст солі. 

Яйця підвищують рівень холестерину

Яєчні жовтки не користуються такою ж популярністю, як білки. Кажуть, вони підвищують рівень шкідливого холестерину в крові, що провокує виникнення захворювань серця і судин. Чи правда це? 

Дослідження встановили, що на рівень шкідливого холестерину в крові впливають насичені жири і трансжири. У яйцях цих речовин не так вже й багато. Так, в одному середньому яйці міститься приблизно 1,5 грама жиру, а трансжирів і зовсім немає. У кров потрапляє лише незначна частина холестерину, яка ніяк не може вплинути на здоров’я серцево-судинної системи при помірному вживанні. 

Алюмінієві матеріали згубно впливають на здоров’я

У минулому столітті в америці було проведено дослідження, в ході якого у пацієнтів з хворобою альцгеймера було виявлено високий вміст алюмінію в мозку. Ця інформація викликала широкий резонанс у суспільстві. В результаті алюмінієвий посуд і фольга стали небажаними атрибутами на кухні. 

Через багато років, різні вчені незалежно один від одного провели серію досліджень, але так і не підтвердили ці припущення. Було доведено, що весь алюміній переробляється нирками і виводиться з сечею, тому він ніяк не може провокувати виникнення хвороби альцгеймера. 

Скоринка «запечатує» всі соки в м’ясі

Ви здивуєтеся, але цей кулінарний лайфхак заснований на дослідженні, яке відбулося в xix столітті. Німецький хімік юстус фон лібіх провів експеримент з приготуванням м’яса. 

Один шматок він варив у воді, а інший готував на розпеченій поверхні, що імітує сучасну духову піч. Засмажене м’ясо вийшло більш соковитим, в результаті чого лібіх вирішив, що таким його зробила скоринка, «запечатавши» всі соки всередині. Хоча на ділі в першому випадку все соки просто виварилися з м’яса. 

У xxi столітті гарольд макгі, автор книги «про їжу і кулінарії», повторив цей досвід. Він спробував запекти два шматки м’яса: з скоринкою і без. Результат його здивував: м’ясо без скоринки виявилося більш соковитим і ніжним. 

Не можна їсти після шести

Це самий підступний і небезпечний міф, який тільки можна уявити. При сучасному ритмі життя багато хто з нас лягають спати за північ. Якщо люди не будуть їсти після шести, то не зможуть заснути від бурхливого голоду і бурчання в животі. 

Ділимося оновленими даними: останній прийом їжі повинен відбутися за 3-4 години до сну і повинен бути легким. Рівно стільки часу потрібно, щоб шлунок людини встиг спокійно переробити їжу і міг відпочивати.