Десять рецептів самої різної окрошки

21

Окрошка-найпопулярніше літнє блюдо. Це саме те, що потрібно в жаркий день, коли щільну їжу зовсім не хочеться. Окрошка легка, смачна і ситна — такий обід або вечеря сподобається і дорослим, і дітям. 

Не існує універсального рецепту окрошки. Звичайно, в класичному варіанті в список інгредієнтів обов’язково входить «докторська» ковбаса і редиска, але ніхто не забороняє експериментувати і готувати окрошку з м’яса, птиці або навіть морепродуктів. З заправкою також можна»пограти». Квас, кефір, сироватка, мінеральна вода, йогурт, кисле молоко і навіть пиво — всі ці варіанти цілком доречні, все залежить від ваших смакових уподобань. 

Пропонуємо оголосити це літо сезоном кулінарних експериментів і спробувати найсміливіші, смачні і оригінальні рецепти окрошки. Ми вже зібрали самі класні рецепти в одному місці: залишилося побалувати себе і домашніх смачною окрошкою!

Окрошка з шинкою на квасі

вам знадобляться:

  • квас хлібний — 1 л
  • огірки-250 г
  • шинка — 250 г
  • яйця — 2 шт.
  • сметана — 150 г
  • гірчиця — 15 г
  • хрін — 1,5 ч. Л.
  • цукор — 1 ч. Л.
  • цибуля зелена — невеликий пучок
  • кріп — для подачі
  • сіль — за смаком
  • перець-за смаком

спосіб приготування:

  1. відваріть і остудіть яйця. Відокремте білки від жовтків. Яєчні білки порубати. Яєчні жовтки розімніть виделкою і змішайте до однорідної маси з 2 столовими ложками квасу, сметаною, цукром, хроном, сіллю і гірчицею. 
  2. зелену цибулю і кріп порубати. 
  3. огірки і шинку наріжте кубиками. 
  4. змішайте всі інгредієнти в каструлі. 
  5. залийте окрошку квасом і охолодіть в холодильнику. 
  6. перед подачею прикрасьте окрошку сметаною і петрушкою. 

Окрошка на кефірі

вам знадобляться:

  • яйця-5 шт.
  • кефір — 1,5 л
  • зелень (зелена цибуля і кріп) — 1 пучок
  • огірок (свіжий невеликий) — 2 шт.
  • редис — 100 г
  • картопля — 3-4 шт.
  • ковбаса (варена) — 300 г
  • сіль-за смаком

спосіб приготування:

  1. відваріть картоплю. Остудіть і очистіть. Порубати кубиками.
  2. ковбасу, огірки і редис також поріжте кубиками. 
  3. відваріть яйця. Остудіть і натріть на тертці. 
  4. кріп ретельно промийте і порубати. 
  5. змішайте всі інгредієнти і розкладіть по тарілках. 
  6. залийте окрошку кефіром. 
  7. подавайте до столу. 

Вегетаріанська окрошка

вам знадобляться:

  • картопля — 5 шт.
  • морква — 3 шт.
  • огірки — 2 шт.
  • помідор — 1 шт.
  • адигейський сир — 150 г
  • сметана — 170-200 мл
  • кріп — 1 пучок
  • вода — 1,5 л
  • куркума — 1/2 ч. Л.
  • гірчиця — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • велика сіль — 1 ст. Л.
  • лимонний сік-за смаком

спосіб приготування:

  1. відваріть картоплю і моркву в шкірці. Остудіть, а потім очистіть від шкірки. Порубати овочі на дрібні кубики. Перекладіть в окрему миску.
  2. огірки, помідори і адигейський сир наріжте на невеликі шматочки і також відправте в миску. 
  3. залийте вміст миски водою. Додайте сметану і спеції. 
  4. кріп порубати і також додайте в миску. 
  5. гарненько все розмішайте і перед подачею відправте в холодильник мінімум на півгодини.

Грибна окрошка

вам знадобляться:

  • солоні гриби — 500 г
  • картопля — 250 г
  • морква — 1 шт.
  • свіжі огірки — 200 г
  • зелена цибуля — 100 г
  • яйця — 2 шт.
  • гірчиця — 2 ст. Л.
  • квас — 1 л
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • сметана — за смаком

спосіб приготування:

  1. гриби промийте під проточною холодною водою. Відкиньте на друшляк. Коли стече зайва рідина, порубати гриби на невеликі шматочки. 
  2. картопля і морква відваріть. Остудивши. 
  3. картопля, морква і огірки наріжте кубиками. 
  4. зелену цибулю подрібніть. 
  5. відваріть яйця. Остудіть, а потім відокремте білки від жовтків. Яєчні білки порубати. Яєчні жовтки розімніть в мисці виделкою і змішайте з гірчицею до однорідної маси. 
  6. змішайте всі інгредієнти, додайте гірчичну заправку. Посоліть, поперчіть. 
  7. залийте квасом. 
  8. подавайте до столу, прикрасивши сметаною. 

Окрошка з сьомгою

вам знадобляться:

  • сьомга — 300 г
  • картопля — 4-5 шт.
  • яйця — 3 шт.
  • свіжі огірки — 3 шт.
  • зелена цибуля — за смаком
  • кріп — 3-4 гілочки
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • сметана — за смаком
  • айран — 1 л
  • лід — кілька кубиків

спосіб приготування:

  1. сьомгу відваріть в злегка підсоленій воді. Потім остудіть рибу і порубати її на невеликі шматочки. 
  2. відваріть картоплю і яйця. Остудивши.
  3. картопля, яйця і огірки наріжте кубиками.
  4. зелень порубати.
  5. змішайте всі інгредієнти і викладіть в тарілки. 
  6. залийте окрошку айраном. Посоліть, поперчіть. 
  7. охолодіть окрошку в холодильнику протягом години. 
  8. перед подачею прикрасьте окрошку сметаною.

Окрошка з креветками

вам знадобляться:

  • креветки (очищені) — 200 г
  • помідор — 4 шт.
  • огірок — 4 шт.
  • яйце куряче-5 шт.
  • кріп — за смаком
  • петрушка — за смаком
  • зелена цибуля — за смаком
  • сіль — за смаком
  • перець — за смаком
  • квас-1 л
  • сметана — за смаком

спосіб приготування:

  1. відваріть яйця до готовності. Остудивши.
  2. креветки опустіть в киплячу воду на 2-3 хвилини. Остудивши. 
  3. помідори, огірки і яйця дрібно наріжте.
  4. зелень порубати.
  5. змішайте всі інгредієнти. Посоліть, поперчіть. 
  6. розкладіть отриману суміш по тарілках і залийте квасом.
  7. додайте сметану і добре перемішайте. 
  8. подавайте окрошку до столу.

Рибна окрошка з ківі

вам знадобляться:

  • кефір — 500 мл
  • мінеральна вода — 1/2 склянки
  • огірок — 1 шт.
  • редис — 5 шт.
  • сьомга — 100 г
  • лимон — 2 скибочки
  • ківі — 1 шт.
  • зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля) — 1 пучок
  • тертий імбир — 1 ч. Л.
  • сіль — за смаком

спосіб приготування:

  1. сьомгу відваріть на пару. Порубавши.
  2. дрібно наріжте огірки, редиску і ківі. 
  3. зелень порубати.
  4. половину посіченої зелені змішайте з тертим імбиром і сіллю.
  5. кефір змішайте з мінеральною водою. Додайте залишилася зелень.
  6. розкладіть підготовлені інгредієнти по тарілках. Залийте кефірної сумішшю. 
  7. зверху в кожну тарілку додайте шматочки сьомги і ківі. 
  8. посипте зеленню і подавайте до столу. 

Окрошка з яловичиною

вам знадобляться:

  • яєчні жовтки — відварені) — 4 шт. 
  • гірчиця — 3 ст. Л.
  • відварна яловичина — 400 г
  • редис — 4-5 шт.
  • свіжі огірки — 2-3 шт.
  • варена картопля — 3-4 шт.
  • зелена цибуля — 1 пучок
  • кріп — 1 пучок
  • сіль — за смаком
  • сметана — за смаком
  • квас — за смаком

спосіб приготування:

  1. яєчні жовтки викладіть в миску і розімніть виделкою. З’єднайте їх з гірчицею. Розмішайте до однорідної маси. 
  2. яловичину, редис, картоплю і огірки наріжте на невеликі шматочки. 
  3. кріп і зелену цибулю порубати. 
  4. змішайте всі інгредієнти у великій мисці або в каструлі. Посоліть, додайте гірчичну заправку.
  5. додайте сметану і залийте окрошку квасом. 
  6. подавайте до столу. 

Окрошка з адигейським сиром

вам знадобляться:

  • варена картопля — 3-4 шт.
  • огірки — 2 шт.
  • редис-4-5 шт.
  • адигейський сир-200 г
  • петрушка — 1/2 пучка
  • кріп — 1/2 пучка
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • лимон-1/4 шт.
  • кефір — за смаком

спосіб приготування:

  1. картоплю, огірки, редис і адигейський сир наріжте кубиками. 
  2. зелень порубати і змішайте з перерахованими вище інгредієнтами. 
  3. додайте спеції, лимонний сік і знову все гарненько розмішайте. 
  4. залийте окрошку кефіром і подавайте до столу.  

Окрошка з крабовими паличками

вам знадобляться:

  • крабові палички-250 г
  • редис — 5-6 шт.
  • свіжі огірки — 2-3 шт.
  • варені яйця — 2-3 шт.
  • Гірчиця-1 ст. Л.
  • сметана — 3 ст. Л.
  • кріп — 1 пучок
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • квас — за смаком

спосіб приготування:

  1. крабові палички порубати на кубики. 
  2. редис, огірки і яєчні білки подрібніть. 
  3. яєчні жовтки розімніть виделкою і змішайте з гірчицею, сметаною, рубаним кропом і спеціями. 
  4. додайте отриманий яєчно-гірчичний соус до крабових паличок, редису, огірків і яєчним білком. Перемішавши. 
  5. залийте все квасом і подавайте до столу.