Окрошка-найпопулярніше літнє блюдо. це саме те, що потрібно в жаркий день, коли щільну їжу зовсім не хочеться. окрошка легка, смачна і ситна — такий обід або вечеря сподобається і дорослим, і дітям.
Не існує універсального рецепту окрошки. звичайно, в класичному варіанті в список інгредієнтів обов’язково входить «докторська» ковбаса і редиска, але ніхто не забороняє експериментувати і готувати окрошку з м’яса, птиці або навіть морепродуктів. з заправкою також можна»пограти». квас, кефір, сироватка, мінеральна вода, йогурт, кисле молоко і навіть пиво — всі ці варіанти цілком доречні, все залежить від ваших смакових уподобань.
Пропонуємо оголосити це літо сезоном кулінарних експериментів і спробувати найсміливіші, смачні і оригінальні рецепти окрошки. ми вже зібрали самі класні рецепти в одному місці: залишилося побалувати себе і домашніх смачною окрошкою!
Окрошка з шинкою на квасі
вам знадобляться:
- квас хлібний — 1 л
- огірки-250 г
- шинка — 250 г
- яйця — 2 шт.
- сметана — 150 г
- гірчиця — 15 г
- хрін — 1,5 ч. л.
- цукор — 1 ч. л.
- цибуля зелена — невеликий пучок
- кріп — для подачі
- сіль — за смаком
- перець-за смаком
спосіб приготування:
- відваріть і остудіть яйця. відокремте білки від жовтків. яєчні білки порубати. яєчні жовтки розімніть виделкою і змішайте до однорідної маси з 2 столовими ложками квасу, сметаною, цукром, хроном, сіллю і гірчицею.
- зелену цибулю і кріп порубати.
- огірки і шинку наріжте кубиками.
- змішайте всі інгредієнти в каструлі.
- залийте окрошку квасом і охолодіть в холодильнику.
- перед подачею прикрасьте окрошку сметаною і петрушкою.
Окрошка на кефірі
вам знадобляться:
- яйця-5 шт.
- кефір — 1,5 л
- зелень (зелена цибуля і кріп) — 1 пучок
- огірок (свіжий невеликий) — 2 шт.
- редис — 100 г
- картопля — 3-4 шт.
- ковбаса (варена) — 300 г
- сіль-за смаком
спосіб приготування:
- відваріть картоплю. остудіть і очистіть. порубати кубиками.
- ковбасу, огірки і редис також поріжте кубиками.
- відваріть яйця. остудіть і натріть на тертці.
- кріп ретельно промийте і порубати.
- змішайте всі інгредієнти і розкладіть по тарілках.
- залийте окрошку кефіром.
- подавайте до столу.
Вегетаріанська окрошка
вам знадобляться:
- картопля — 5 шт.
- морква — 3 шт.
- огірки — 2 шт.
- помідор — 1 шт.
- адигейський сир — 150 г
- сметана — 170-200 мл
- кріп — 1 пучок
- вода — 1,5 л
- куркума — 1/2 ч. л.
- гірчиця — за смаком
- чорний мелений перець — за смаком
- велика сіль — 1 ст. л.
- лимонний сік-за смаком
спосіб приготування:
- відваріть картоплю і моркву в шкірці. остудіть, а потім очистіть від шкірки. порубати овочі на дрібні кубики. перекладіть в окрему миску.
- огірки, помідори і адигейський сир наріжте на невеликі шматочки і також відправте в миску.
- залийте вміст миски водою. додайте сметану і спеції.
- кріп порубати і також додайте в миску.
- гарненько все розмішайте і перед подачею відправте в холодильник мінімум на півгодини.
Грибна окрошка
вам знадобляться:
- солоні гриби — 500 г
- картопля — 250 г
- морква — 1 шт.
- свіжі огірки — 200 г
- зелена цибуля — 100 г
- яйця — 2 шт.
- гірчиця — 2 ст. л.
- квас — 1 л
- сіль — за смаком
- чорний мелений перець — за смаком
- сметана — за смаком
спосіб приготування:
- гриби промийте під проточною холодною водою. відкиньте на друшляк. коли стече зайва рідина, порубати гриби на невеликі шматочки.
- картопля і морква відваріть. остудивши.
- картопля, морква і огірки наріжте кубиками.
- зелену цибулю подрібніть.
- відваріть яйця. остудіть, а потім відокремте білки від жовтків. яєчні білки порубати. яєчні жовтки розімніть в мисці виделкою і змішайте з гірчицею до однорідної маси.
- змішайте всі інгредієнти, додайте гірчичну заправку. посоліть, поперчіть.
- залийте квасом.
- подавайте до столу, прикрасивши сметаною.
Окрошка з сьомгою
вам знадобляться:
- сьомга — 300 г
- картопля — 4-5 шт.
- яйця — 3 шт.
- свіжі огірки — 3 шт.
- зелена цибуля — за смаком
- кріп — 3-4 гілочки
- сіль — за смаком
- чорний мелений перець — за смаком
- сметана — за смаком
- айран — 1 л
- лід — кілька кубиків
спосіб приготування:
- сьомгу відваріть в злегка підсоленій воді. потім остудіть рибу і порубати її на невеликі шматочки.
- відваріть картоплю і яйця. остудивши.
- картопля, яйця і огірки наріжте кубиками.
- зелень порубати.
- змішайте всі інгредієнти і викладіть в тарілки.
- залийте окрошку айраном. посоліть, поперчіть.
- охолодіть окрошку в холодильнику протягом години.
- перед подачею прикрасьте окрошку сметаною.
Окрошка з креветками
вам знадобляться:
- креветки (очищені) — 200 г
- помідор — 4 шт.
- огірок — 4 шт.
- яйце куряче-5 шт.
- кріп — за смаком
- петрушка — за смаком
- зелена цибуля — за смаком
- сіль — за смаком
- перець — за смаком
- квас-1 л
- сметана — за смаком
спосіб приготування:
- відваріть яйця до готовності. остудивши.
- креветки опустіть в киплячу воду на 2-3 хвилини. остудивши.
- помідори, огірки і яйця дрібно наріжте.
- зелень порубати.
- змішайте всі інгредієнти. посоліть, поперчіть.
- розкладіть отриману суміш по тарілках і залийте квасом.
- додайте сметану і добре перемішайте.
- подавайте окрошку до столу.
Рибна окрошка з ківі
вам знадобляться:
- кефір — 500 мл
- мінеральна вода — 1/2 склянки
- огірок — 1 шт.
- редис — 5 шт.
- сьомга — 100 г
- лимон — 2 скибочки
- ківі — 1 шт.
- зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля) — 1 пучок
- тертий імбир — 1 ч. л.
- сіль — за смаком
спосіб приготування:
- сьомгу відваріть на пару. порубавши.
- дрібно наріжте огірки, редиску і ківі.
- зелень порубати.
- половину посіченої зелені змішайте з тертим імбиром і сіллю.
- кефір змішайте з мінеральною водою. додайте залишилася зелень.
- розкладіть підготовлені інгредієнти по тарілках. залийте кефірної сумішшю.
- зверху в кожну тарілку додайте шматочки сьомги і ківі.
- посипте зеленню і подавайте до столу.
Окрошка з яловичиною
вам знадобляться:
- яєчні жовтки — відварені) — 4 шт.
- гірчиця — 3 ст. л.
- відварна яловичина — 400 г
- редис — 4-5 шт.
- свіжі огірки — 2-3 шт.
- варена картопля — 3-4 шт.
- зелена цибуля — 1 пучок
- кріп — 1 пучок
- сіль — за смаком
- сметана — за смаком
- квас — за смаком
спосіб приготування:
- яєчні жовтки викладіть в миску і розімніть виделкою. з’єднайте їх з гірчицею. розмішайте до однорідної маси.
- яловичину, редис, картоплю і огірки наріжте на невеликі шматочки.
- кріп і зелену цибулю порубати.
- змішайте всі інгредієнти у великій мисці або в каструлі. посоліть, додайте гірчичну заправку.
- додайте сметану і залийте окрошку квасом.
- подавайте до столу.