Десять важливих правил, як поводитися в ресторані

24

Вечеря в ресторані-це завжди приємна і трохи хвилююча подія. хочеться надіти найкращий костюм або плаття і провести незабутній вечір. і навіть якщо для вас такі виходи в світ є чимось звичним, ніколи не забувайте слідувати правилам етикету. 

Деякі з цих правил просто відносяться до категорії рекомендацій здорового глузду і знайомі більшості з самого дитинства. наприклад, не говорити з набитим ротом, відмовитися від грубих жартів на час трапези, закривати рот при кашлі. інші, менш очевидні рекомендації, часом просто рятують життя і допомагають уникнути незручних ситуацій, що особливо цінно в той момент, коли ви хочете справити враження на свого супутника. про них сьогодні і розповімо.

Чекайте, коли вас проводять до столика

Вибираючи місце в ресторані самостійно, ви можете випадково зайняти зарезервований стіл. щоб не потрапити в незручне становище з пересаджуванням, краще на вході дочекайтеся, коли до вас підійде адміністратор залу або офіціант — запитайте у них, куди вам можна присісти або висловіть свої побажання

Культурно запрошуйте офіціанта

Природно, ніяких криків через весь зал. встановіть візуальний контакт з офіціантом-цього зазвичай буває достатньо, щоб запросити офіціанта. якщо це не спрацювало, акуратно підніміть праву руку вказівним пальцем вгору, щоб привернути увагу. 

Замовляйте ту ж кількість страв, що і ваші супутники

Секрет ідеальної ресторанної трапези — це почати і закінчити прийом їжі одночасно з сусідами по столу. цього можна домогтися, варіюючи швидкість, з якою ви їсте, підлаштовуючись під загальний колективний темп. однак набагато простіше замовити однакове з усіма кількість страв-це допоможе уникнути незручності. 

Пам’ятайте про манери

Тканинну серветку покладіть на коліна згином до себе. тримайте спину рівною, не кладіть лікті на стіл. час від часу витирайте рот і пальці серветкою. від м’яса або риби можна відрізати тільки один шматок, і тільки після того, як ви його з’їли, можна відрізати наступний. шматочки від хліба і булочок відламуйте руками.

Залиште на час звичку пригощати

Якщо ви обідаєте в компанії малознайомих людей, то досить непристойно тягнутися через весь стіл, пропонуючи комусь пригоститися з вашої тарілки. якщо ж ви знаєте своїх сусідів по столу досить непогано, то в теорії ви можете покласти на там релку для хліба невелику порцію їжі і запропонувати її друзям, проте виглядати це буде досить дивно. 

Підтримуйте невимушену бесіду

Вважається, що будь-які ділові обговорення слід починати лише тільки після того, як всі замовлені страви будуть подані і з’їдені. крім того, не слід скаржитися на колег або роботу під час прийому їжі — під час трапези варто підтримувати діалог на легкі і приємні всім теми.

Правильно кладіть прилади на тарілку

Не секрет, що існує певний «мова вилок і ножів», що допомагає професійним офіціантам зрозуміти, що ви зробили тимчасову паузу і блюдо поки не варто забирати або, навпаки, завершили трапезу і просите про зміну тарілок.

Залиште дзеркальце в сумочці

Звичайно, будь-якій жінці хочеться завжди виглядати добре і бути впевненою в своїй привабливості, але якщо у вас виникне пекуче бажання подивитися в дзеркало, за столом це робити не дуже доречно. попросіть вибачення у всіх і пройдіть в туалетну кімнату — там ці маніпуляції із зовнішністю допустимі.

Забудьте на час про гаджети

Не рекомендується класти на стіл гаманець, ключі і мобільний телефон — нехай вони залишаються в сумці або в кишені. однак правила етикету також еволюціонують: фахівці вважають, що робити фото їжі допустимо в тому випадку, якщо ви вечеряєте в компанії друзів, хоча при ділових клієнтах цього краще не робити. 

Завжди залишайте чайові

Правило, стандартне для будь-якого типу закладу: залишайте 10% від суми замовлення. це позбавить вас від головного болю і докорів сумління, заслужив офіціант чи ні свої чайові. особливо недоречно це обговорювати, якщо у вашій компанії є жінки. і вже точно не варто залишати на чай дрібниця або м’яті купюри.