Для чого потрібен розпушувач тіста і як його замінити: 5 альтернатив

38

На прилавках супермаркетів поруч з ваніліном, меленою корицею і цукровою пудрою можна зустріти розпушувач тіста. Цей інгредієнт зустрічається в більшості рецептів випічки. Його місія-надавати тесту «правильну» консистенцію: з розпушувачем воно стає ніжним, повітряним і особливо смачним.

Але що робити, якщо ви забули включити в список покупок чергову упаковку розпушувача, а вдома вичерпалися всі його запаси? ні в якому разі не сумувати і не відмовлятися від ідеї приготувати смачну випічку для домашніх. 

Ми з’ясували, чому іноді в випічці просто не обійтися без розпушувача тіста і чим замінити цей інгредієнт, якщо його не виявилося під рукою. Виявляється, доступних альтернатив досить багато!

Для чого потрібен розпушувач тіста

Розпушувач тіста ще називають пекарським порошком. Цей інгредієнт використовується в випічці для додання тесту потрібної консистенції. Розпушувач найчастіше складається з соди, лимонної кислоти і борошна або крохмалю. На приготування одного великого пирога, як правило, потрібно не більше 1-2 чайної ложки цього інгредієнта. 

Як працює розпушувач? його додають в борошно. Пекарський порошок наповнює тісто вуглекислим газом, який утворюється в результаті взаємодії соди і лимонної кислоти. Щоб така хімічна реакція сталася, важливо змішати всі ці інгредієнти в потрібній пропорції. В результаті тісто виходить повітряним, а випічка — пишною, ніжною і смачною.

Для любителів цифр: в одному пакетику найчастіше міститься 10-12 грам пекарського порошку. Рівно стільки поміщається в чайній ложці. Враховуйте це, коли плануєте приготувати випічку і продумуйте список необхідних для покупки інгредієнтів.  

П’ять доступних альтернатив

Розпушувач тіста — зовсім не панацея для ідеальної випічки. Якщо він закінчився або просто не опинився в потрібний час і в потрібному місці, ви можете сміливо замінити його іншим інгредієнтом без втрати смаку і консистенції тесту. Розповідаємо про доступні альтернативи, які напевно знайдуться на кожній кухні. 

Саморобний пекарський порошок

Якщо магазинного пекарського порошку під рукою не виявилося, ви можете спробувати приготувати його самостійно. Для цього вам доведеться згадати математику зі шкільного курсу і змішати всі складові інгредієнти розпушувача в правильній пропорції. Проявіть уважність і точність.

Отже, вам буде потрібно 5 столових ложок харчової соди, 3 столові ложки лимонної кислоти і 12 столових ложок борошна або кукурудзяного крохмалю. Всі інгредієнти необхідно змішати в скляній мисці або банку. Всі прилади повинні бути сухими. Для перемішування найкраще вибирати дерев’яну паличку або ложку. Це не звичайна примха: взаємодія вологи і металу може привести до того, що хімічна реакція почнеться завчасно. Такий домашній розпушувач не буде володіти потрібними властивостями. 

Домашній пекарський порошок додають в борошно. Одна чайна ложка такого розпушувача рівноцінна магазинному варіанту. Використовуйте саморобний розпушувач для приготування бісквітного, здобного, заварного або пісочного тіста. 

Сода

Ще одна проста і класна альтернатива магазинному пекарському порошку — це звичайна харчова сода. Як правило, вона завжди є в запасі на кожній кухні, а значить, цей інгредієнт зможе виручити вас в складній ситуації, коли розпушувача не опиниться під рукою. 

Під дією температури вище 60 градусів сода виділяє трохи вуглекислого газу. Вона підходить для приготування здобного, бісквітного, пісочного або заварного тіста. Соду необхідно додавати в борошно зі співвідношення: 1 чайна ложка розпушувача = 1 чайна ложка соди. Соду використовують негашену. 

Важлива умова: сода зможе замінити розпушувач тільки в тих рецептах, в складі яких присутні кислі інгредієнти. Саме в цьому випадку їй вдасться зробити тісто пишним, пухким і ніжним. До кислим продуктам можуть ставитися кисломолочні продукти (сметана, кефір, натуральний йогурт), фрукти, ягоди, фруктове пюре, сік. 

Сода і оцет

Неразложившаяся сода може зіпсувати випічку: надати їй неапетитний жовто-коричневий або зелений відтінок, а також неприємний аромат і смак. Сода не розкладеться, якщо в списку інгредієнтів відсутні кислі продукти. В такому випадку необхідно використовувати замість пекарського порошку мікс з соди і оцту. Щоб замінити 1 чайну ложку розпушувача, змішайте 1/2 чайну ложку соди і 1/4 чайну ложку столового оцту. 

Додати таку альтернативу в рецепт можна різними способами. Окремо соду можна додати в борошно, а оцет — в рідкі інгредієнти. Також можна погасити соду оцтом і додати в уже готове тісто. Гашену соду додають сіюсекундно: поки відбувається процес бурління. В іншому випадку вуглекислий газ може випаруватися. 

Важливо враховувати той факт, що тісто, в яке ви додали гашене оцтом соду, потрібно відразу ж відправляти в духовку, інакше потрібні процеси не запустяться. З пекарським порошком з магазину по-іншому: з ним тісто може деякий час постояти. Якщо не хочете поспішати, додавайте соду і оцет в тісто окремо. 

Газована вода

Пекарський порошок може замінити звичайна газована вода. Така альтернатива підійде для тих рецептів, в яких тісто готується на воді. Це може бути здобне, заварне, прісне або будь-яке інше тісто. 

Додають газовану воду в тісто за рецептом. Просто прибирають розпушувач, а замість звичайної води використовують газовану в тій же кількості, що і зазначено в рецепті. Сильногазована вода успішно справляється з насиченням тесту вуглекислим газом. Щоб посилити її ефект, можна додати в воду по щіпці солі і лимонної кислоти. 

Алкоголь

Ще один альтернативний інгредієнт, який зможе стати прекрасною заміною пекарському порошку, — це алкоголь. Він підходить для приготування пісочного бездріжджового і дріжджового тіста. 

Алкоголь робить випічку повітряної. Це пов’язано з тим, що він зменшує клейкість борошна. В результаті тісто стає пухким і пишним. Для приготування пісочного бездріжджового тіста відмінно впораються ром або коньяк. Вони ще й додають тесту приємний післясмак і аромат. А дріжджове тісто буде краще підніматися, якщо додати в нього горілку. 

Як визначитися з потрібною кількістю алкоголю? його вираховують, виходячи зі співвідношення 1 столова ложка напою на 1 кілограм тіста. Щоб зрозуміти масу тесту, необхідно скласти масу всіх використовуваних інгредієнтів. Алкоголь можна додавати в рідкі інгредієнти або вмішувати безпосередньо в борошно.