Фейхоа: корисні властивості і рецепти

14

Фейхоа — вічнозелена рослина сімейства миртових. До цього сімейства відносяться такі рослини, як гвоздикове дерево, гуава, чайне дерево і евкаліпт. Батьківщина фейхоа-бразилія. 

Чим корисні фейхоа?

Фейхоа багаті мікроелементами, такими як йод, марганець, мідь, фосфор, залізо, цинк, калій, кальцій. Головне достоїнство фейхоа-присутність йоду. Ягода містить 2-4 мг йоду в одному кілограмі при добовій потребі людини в йоді 0,15 мг.у висушеному вигляді плоди можуть містити від 8 до 35 мг на 100 г продукту. Чим ближче до морського узбережжя росте дерево, тим вище рівень йоду.

багаті плоди фейхоа також вітамінами с, р, в9, в3, а, е.

Крім вітамінів і мікроелементів в складі фейхоа досить багато інших біологічно активних речовин: цукор, органічні кислоти, пектини, клітковина, а також потужні природні антиоксиданти — таніни, катехіни і антоціани. Дані речовини сприяють поліпшенню обмінних процесів, регулюють травлення, підвищують функцію імунної системи.

При яких захворюваннях корисні фейхоа?

    У зв’язку з багатим корисними речовинами складом ягоди рекомендуються в лікувальному харчуванні:

    • Плоди фейхоа корисні при захворюваннях щитовидної залози, гіповітамінозах, запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, простудних захворюваннях, а також при порушенні обміну речовин;

    • Завдяки наявним у складі фітонцидам і в’язким речовинам настій фейхоа (особливо шкірки) ефективний для полоскання при стоматитах, пародонтитах, ангінах, фарингітах;

    • Ефірна олія фейхоа має протизапальну властивість, що дозволяє використовувати його в косметичних цілях.

з ароматних плодів готують желе, мармелад, варення, використовують для приготування прохолодних напоїв. Додають фейхоа також в салати і м’ясні страви. 

Свіжий десерт з фейхоа, лимона і яблук

Інгредієнти:

  • фейхоа 1 кг
  • яблука зелені 3 шт.
  • лимон 1 шт.
  • цукор 1 кг
  • курага 5-6 шт.
  • волоський горіх 5 шт.

Спосіб приготування:

  • Видалити плодоніжки у фейхоа, розрізати на половинки.

  • У яблуках видалити серцевину і нарізати часточками.

  • Розрізати лимон і видалити кісточки.

  • Курагу ретельно промити, подрібнити.

  • Волоські горіхи почистити, видалити перегородки.

  • Викласти фрукти, курагу і горіхи в чашу блендера і подрібнити.

  • Поступово додавати цукор і розмішувати ложкою, поки цукор не розчиниться.

Курячі грудки, фаршировані фейхоа з овочами

Інгредієнти:

  • курячі грудки 4 шт.
  • фейхоа 4-5 шт.
  • рожевий перець 1/2 ч. Л.
  • цукіні 1 шт.
  • болгарський перець 2 шт.
  • оливки зелені 200 г
  • оливкова олія 3 ст. Л.
  • топлене масло 3 ст. Л.
  • сіль, перець за смаком
  • суміш «італійські трави» 1 ч. Л.

Спосіб приготування:

  • Курячі грудки очистити від плівок і зробити надріз, щоб вийшов «кишеню».

  • Фейхоа нарізати тонкими кільцями.

  • Рожевий перець потовкти і змішати з оливковою олією.

  • Змастити внутрішню поверхню «кишень» перцем з оливковою олією і вкласти по 4-5 кілець фейхоа.

  • Зверху грудки змастити топленим маслом, посолити і посипати сумішшю італійських трав.

  • Укласти грудки в форму для запікання.

  • Болгарські перці очистити від насіння і довільно нарізати.

  • Цукіні нарізати кільцями.

  • Додати до нарізаних овочів оливки, влити залишки оливкової і топленого масел і ретельно перемішати, посолити, поперчити.

  • Викласти овочеву суміш у форму з курячими грудками.

запікати 50 хвилин при температурі 170-180 °c.

Салат з курячого філе в заправці з фейхоа

Інгредієнти:

  • куряче філе 400 г
  • листя салату 150 г
  • манго 1 шт.
  • авокадо 1 шт.
  • оливкова олія 3 ст. Л.
  • фейхоа 3 шт.
  • лимонний сік 2 ст. Л.
  • халапеньо 2-3 колечка
  • вода 2 ст. Л.
  • сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

  • Попередньо курячу грудку змастити оливковою олією, посолити, поперчити і запекти в духовці або на грилі до готовності.

  • Готуємо заправку: в блендер помістити нарізані на половинки плоди фейхоа, халапеньо, оливкова олія, лимонний сік, воду. Подрібнити до пюреобразного стану.

  • Манго і авокадо очистити, нарізати кубиками.

  • На блюдо сервіровки з листям салату викласти нарізану курячу грудку, потім манго і авокадо.

  • При подачі полити ароматною заправкою з фейхоа.