Фейхоа — вічнозелена рослина сімейства миртових. до цього сімейства відносяться такі рослини, як гвоздикове дерево, гуава, чайне дерево і евкаліпт. батьківщина фейхоа-бразилія.
Чим корисні фейхоа?
Фейхоа багаті мікроелементами, такими як йод, марганець, мідь, фосфор, залізо, цинк, калій, кальцій. головне достоїнство фейхоа-присутність йоду. ягода містить 2-4 мг йоду в одному кілограмі при добовій потребі людини в йоді 0,15 мг.у висушеному вигляді плоди можуть містити від 8 до 35 мг на 100 г продукту. чим ближче до морського узбережжя росте дерево, тим вище рівень йоду.
багаті плоди фейхоа також вітамінами с, р, в9, в3, а, е.
Крім вітамінів і мікроелементів в складі фейхоа досить багато інших біологічно активних речовин: цукор, органічні кислоти, пектини, клітковина, а також потужні природні антиоксиданти — таніни, катехіни і антоціани. дані речовини сприяють поліпшенню обмінних процесів, регулюють травлення, підвищують функцію імунної системи.
При яких захворюваннях корисні фейхоа?
-
Плоди фейхоа корисні при захворюваннях щитовидної залози, гіповітамінозах, запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, простудних захворюваннях, а також при порушенні обміну речовин;
-
Завдяки наявним у складі фітонцидам і в’язким речовинам настій фейхоа (особливо шкірки) ефективний для полоскання при стоматитах, пародонтитах, ангінах, фарингітах;
-
Ефірна олія фейхоа має протизапальну властивість, що дозволяє використовувати його в косметичних цілях.
У зв’язку з багатим корисними речовинами складом ягоди рекомендуються в лікувальному харчуванні:
з ароматних плодів готують желе, мармелад, варення, використовують для приготування прохолодних напоїв. додають фейхоа також в салати і м’ясні страви.
Свіжий десерт з фейхоа, лимона і яблук
Інгредієнти:
- фейхоа 1 кг
- яблука зелені 3 шт.
- лимон 1 шт.
- цукор 1 кг
- курага 5-6 шт.
- волоський горіх 5 шт.
Спосіб приготування:
-
Видалити плодоніжки у фейхоа, розрізати на половинки.
-
У яблуках видалити серцевину і нарізати часточками.
-
Розрізати лимон і видалити кісточки.
-
Курагу ретельно промити, подрібнити.
-
Волоські горіхи почистити, видалити перегородки.
-
Викласти фрукти, курагу і горіхи в чашу блендера і подрібнити.
-
Поступово додавати цукор і розмішувати ложкою, поки цукор не розчиниться.
Курячі грудки, фаршировані фейхоа з овочами
Інгредієнти:
- курячі грудки 4 шт.
- фейхоа 4-5 шт.
- рожевий перець 1/2 ч. л.
- цукіні 1 шт.
- болгарський перець 2 шт.
- оливки зелені 200 г
- оливкова олія 3 ст. л.
- топлене масло 3 ст. л.
- сіль, перець за смаком
- суміш «італійські трави» 1 ч. л.
Спосіб приготування:
-
Курячі грудки очистити від плівок і зробити надріз, щоб вийшов «кишеню».
-
Фейхоа нарізати тонкими кільцями.
-
Рожевий перець потовкти і змішати з оливковою олією.
-
Змастити внутрішню поверхню «кишень» перцем з оливковою олією і вкласти по 4-5 кілець фейхоа.
-
Зверху грудки змастити топленим маслом, посолити і посипати сумішшю італійських трав.
-
Укласти грудки в форму для запікання.
-
Болгарські перці очистити від насіння і довільно нарізати.
-
Цукіні нарізати кільцями.
-
Додати до нарізаних овочів оливки, влити залишки оливкової і топленого масел і ретельно перемішати, посолити, поперчити.
-
Викласти овочеву суміш у форму з курячими грудками.
запікати 50 хвилин при температурі 170-180 °c.
Салат з курячого філе в заправці з фейхоа
Інгредієнти:
- куряче філе 400 г
- листя салату 150 г
- манго 1 шт.
- авокадо 1 шт.
- оливкова олія 3 ст. л.
- фейхоа 3 шт.
- лимонний сік 2 ст. л.
- халапеньо 2-3 колечка
- вода 2 ст. л.
- сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
-
Попередньо курячу грудку змастити оливковою олією, посолити, поперчити і запекти в духовці або на грилі до готовності.
-
Готуємо заправку: в блендер помістити нарізані на половинки плоди фейхоа, халапеньо, оливкова олія, лимонний сік, воду. подрібнити до пюреобразного стану.
-
Манго і авокадо очистити, нарізати кубиками.
-
На блюдо сервіровки з листям салату викласти нарізану курячу грудку, потім манго і авокадо.
-
При подачі полити ароматною заправкою з фейхоа.