Фіш-енд-чіпс — популярний британський фастфуд. Без цієї страви просто неможливо уявити британську кухню. Воно є абсолютно у всіх англійських закладах швидкого харчування. Мода на фіш-енд-чіпс дісталася і до росії. Сьогодні це блюдо готують у багатьох крафтових барах і гастрономічних бістро.
Kitchenmag ділиться секретами приготуваннями ідеального британського страви фіш-енд-чіпс і класним рецептом, який гідно оцінить ваша улюблена компанія.
Трохи історії
Фіш-енд-чіпс — це риба, обсмажена у фритюрі, з великими скибочками картоплі фрі. Як правило, подають цю страву з яким-небудь соусом або овочевим пюре.
По суті, фіш-енд-чіпс — це британська альтернатива картоплі фрі. Достеменно встановити, коли це блюдо з’явилося, неможливо, але широке поширення цей фастфуд отримав в середині xix століття. За часів промислової революції робітникам необхідно було запропонувати поживну їжу за доступною ціною. Риба з картоплею стала відмінним варіантом: англія традиційно вважається столицею рибної ловлі, а картопля — цілком бюджетний продукт.
Сьогодні у великобританії налічується понад 30 тисяч закусочних, які спеціалізуються на фіш-енд-чіпс. Звичайно, блюдо втратило свою колишню популярність (але лише незначно) та й традиції трохи змінилися: раніше, наприклад, фіш-енд-чіпс загортали в бульварну пресу і їли руками. Але цей фастфуд все одно залишається фаворитом у англійців і гостей країни: щорічно в британії продають понад 250 мільйонів порцій фіш-енд-чіпс.
Корисні поради
Фіш-енд-чіпс — це досить просте блюдо. Його приготування не вимагає великої кількості часу і запасу сил, але щоб воно вийшло дійсно дуже смачним, необхідно знати кілька кулінарних секретів. Ділимося хитрощами з вами.
Купуйте якісну рибу
Риба повинна бути свіжою, тоді фіш-енд-чіпс вийде особливо смачним, корисним і поживним. Купуючи тріску, зверніть увагу на її зовнішній вигляд і запах. Риба не повинна бути лежалою, з яскраво вираженими потемніннями і сіруватим відтінком. Запах повинен бути рибним, але не пробивним.
Тріска добре зберігає свої поживні властивості навіть в ході заморозки, тому сміливо можете купувати не тільки свіжу, але і заморожену рибу. Хоча першою все ж варто віддати перевагу.
Смажте на арахісовому маслі
У великобританії фіш-енд-чіпс часто готують саме на арахісовому маслі. Воно відрізняється своїм акуратним, витонченим смаком, багатим складом і прекрасними кулінарними властивостями.
Смажити картоплю і рибу в арахісовому маслі — це найкраща ідея, яка тільки може прийти вам в голову. До речі, воно менш калорійне, ніж рафінована рослинна олія, і, як правило, його необхідно набагато менше для приготування цілої порції фіш-енд-чіпс.
Видаліть надлишки крохмалю з картоплі
З крохмалю слід в обов’язковому порядку видалити надлишки крохмалю. Це не займе багато часу, але результат від цього виграє. Картопля вийде більш підсмаженим і хрустким, а для фастфуду це ідеальний розклад.
Щоб видалити зайвий крохмаль, помістіть нарізані скибочки картоплі в миску з холодною водою. Залиште картоплю мінімум на півгодини, а потім просушіть і продовжуйте підготовку.
Не забувайте про спеції і прянощі
Не варто забувати про спеції, прянощі, соуси і трави. Вони допоможуть вам зробити і без того приголомшливий смак фіш-енд-чіпс ще більш чудовим.
Сміливо можна додавати будь-які спеції, які добре поєднуються з рибою: майоран, естрагон, розмарин, шавлія, кмин, біла гірчиця, чебрець. Вельми цікаво буде виглядати запашна м’ята. Прекрасно проявлять себе в фіш-енд-чипс мелена паприка, кінза, петрушка, соус чилі. А ще круто додати до популярного фастфуду лимон або лайм.
Рецепт фіш-енд-чіпс
Саме час застосувати отримані знання на практиці і освоїти мистецтво приготування фіш-енд-чіпс. Якщо цей класний рецепт з’явиться у вашому кулінарному арсеналі, то ви абсолютно завжди будете знати, що подати до столу, коли у вас зберуться на затишні посиденьки улюблені друзі.
Інгредієнти:
- філе тріски 400 г
- червона картопля 4 шт.
- натуральний йогурт 170 г
- лимон 1 шт.
- свіжа петрушка 1/2 пучка
- оливкова олія 3 ст. Л.
- пшеничне борошно 3 ст. Л.
- кукурудзяна мука 1 ст. Л.
- каперси 1 ст. Л.
- діжонська гірчиця 1 ст. Л.
- кайенский перець 1 щіпка
- чорний мелений перець за смаком
- сіль за смаком
Спосіб приготування:
- духовку необхідно розігріти до 215 градусів.
- картоплю нарізати великими часточками, змастити оливковою олією. Посолити, поперчити.
- відправити картоплю в духовку на 30 хвилин. Він повинен стати м’яким, а скоринка — золотистої.
- тим часом приступити до приготування соусу: з’єднати натуральний йогурт, рубану петрушку, подрібнені каперси, діжонську гірчицю і мелений кайенский перець. Гарненько перемішати.
- в окремій мисці з’єднати кукурудзяну і пшеничне борошно. Щедро посолити і поперчити.
- обваляти філе тріски в вийшла суміші по черзі. Спершу необхідно занурити філе у вологі інгредієнти, а потім в борошняні.
- масло розігріти у великій сковороді на середньо-сильному вогні. Обсмажити рибу по 2-3 хвилини з кожного боку.
- готово! блюдо можна подавати до столу: викласти в тарілку трохи картоплі, рибне філе в паніровці, улюблений соус і часточку лимона або лайма.