Фрукти та овочі: скільки їсти в день, щоб бути здоровим

21

Фрукти та овочі обов’язково повинні бути присутніми в раціоні кожної здорової людини на щоденній основі.

Як часто ми чуємо цю фразу! але, на жаль, мало хто знає, яка кількість свіжих плодів оптимально для організму. ця інформація так і залишається секретною і не транслюється в газетах, журналах і блогах. 

Topten food вирішив розібратися, скільки ж овочів і фруктів слід з’їдати в день, щоб імунітет був міцним. 

Корисні властивості овочів і фруктів

Фрукти і овочі славляться своїм корисним складом, але часто їх не вистачає в нашому раціоні. складно привчити себе з’їдати більше пари плодів в день. можливо, розуміння їх корисних властивостей змінить ситуацію на краще. 

Свіжі фрукти і овочі стають для організму цінним джерелом вітамінів, мінералів, амінокислот, клітковини, ефірних масел, білків, цукрів та інших корисних речовин. свіжі плоди позитивно впливають на роботу травної системи, зміцнюють імунітет, нормалізують нервову систему, сприятливо впливають на здоров’я серця, судин, печінки і нирок. 

Завдяки фруктам і овочам раціон людини стає збалансованим і повноцінним. але до сих пір не до кінця ясно, яка кількість свіжих плодів має бути присутнім в раціоні людини на щоденній основі.  

Добова норма овочів і фруктів

Довгий час не існувало єдиної точки зору на це питання. різні організації, які займаються вивченням харчування людини, проводили дослідження і намагалися робити вичерпні висновки. при цьому цифри розрізнялися: за різними даними, людині щодня потрібно від двох до десяти свіжих плодів. 

Але в дослідженні інтернаціональної групи вчених встановили, що для підтримки здоров’я на високому рівні людині досить вживати в день 3-4 порції фруктів, овочів або бобових, тобто приблизно 300 грамів.

Вчені вивчили фокус-групу, що складається з 135 тисяч добровольців. за ними спостерігали протягом семи років. кількість з’їдених ними фруктів, овочів і бобових порівнювали з рівнем смертності. при дослідженні вчені враховували різні фактори: стать, вік, початковий стан здоров’я, фізичну активність, рівень споживання м’яса і зернових.

Результати приємно здивували вчених: серед людей, які щодня з’їдали 3-4 порції свіжих овочів, фруктів або бобових, рівень смертності був нижче на 22%, ніж серед тих, хто з’їдав максимум одну порцію. при цьому дослідники встановили, що» зловживання » свіжими плодами не є гарантією більшої користі, тобто 3-4 порції і 4-8 порцій принесуть однакову користь організму.