Гастрономічний туризм: що спробувати, якщо ви в голландії

34

Що ми напевно можемо сказати про голландії, крім того, що за всіма правилами цю країну слід називати нідерландами? так само, як і грузія немислима без вина, харчо або, скажімо, лобіо, а італія — без апетитною пасти і традиційної піци, голландія, найбільш густонаселена країна європи, також є цікавою країною для гастрономічних відкриттів.

Шлях до серця туриста обов’язково лежить і через його шлунок: один з найвірніших способів краще пізнати країну — як слід ознайомитися з її національною кухнею. У новому огляді ми зібрали традиційні голландські страви, які неодмінно варто спробувати, якщо ви збираєтеся відвідати цю чудову країну вітряних млинів, різнокольорових тюльпанів, приголомшливою уяву архітектури і батьківщину найбільших в історії європейського мистецтва живописців.

Сири

Перше, що спадає на думку, коли говорять про нідерланди, це, звичайно, сир. Після франції голландія є другим у світі виробником сирів. Ця країна може похвалитися незліченною безліччю різних сортів: молодими, витриманими, твердими і м’якими, а головне — натуральними і неймовірно смачними сирами.

Дійсно, все залежить тільки від ваших уподобань: заходьте в будь-який фірмовий магазинчик в роттердамі або амстердамі і постарайтеся не залишити там всі свої гроші. Едам, підкопчена гауда, місцевий маасдам, лейденський сир зі спеціями і вишуканий блау клавер з блакитною скоринкою: це лише деякі з усіх сортів, якими ви зможете побалувати себе, перебуваючи в голландії.

Оселедець

Нідерланди-північна країна, що має вихід до моря: було б дивно, якби голландці не мали хоч якесь національне блюдо з риби. Одне з найпопулярніших таких рибних ласощів в голландії — маринована особливим способом оселедець.

У кожному місті існує своя традиція подачі цієї страви: так, ви можете купити оселедець в булочці, замовити її в кафе, порізаної на дрібні шматочки і посипаної цибулею, або ж просто з’їсти її цілком, буквально починаючи з голови і закінчуючи хвостом, як це роблять в гаазі.

Стамппот

Крім оселедця, голландців сильно ріднить з нами мало не безмежна любов до картоплі. Країна може похвалитися значною кількістю страв з картоплі, і одне з них — традиційний стамппот, який найчастіше подають з гострим соусом і ковбасками.

Незважаючи на незвичне російському юшку назву, сама страва майже до непристойності скидається на невигадливе картопляне пюре, тільки дуже вже ситне і приправлене неповторним національним голландським колоритом.

Біттерболлен

інший знаменитий винахід голландців-трохи гіркуваті кульки зі спеціями з різних сортів м’яса. Часто біттерболлен називають м’ясними крокетами, і в якості закуски їх люблять подавати в барах до місцевих сортів пива.біттерболлен чимось сильно скидається на фрикадельки, проте це не зовсім так: їх обсмажують у фритюрі до хрусткої пікантної скоринки, в той час як всередині м’ясо залишається ніжним і дуже соковитим.

Яблучний пиріг

Голландський яблучний пиріг, здається, б’є всі мислимі і немислимі рекорди за кількістю яблук в складі. Тісто для цього десерту береться листкове, тонке, практично непомітне: загалом, все для того, щоб нічого не відволікало ласунів від запашних яблук.

Такі пироги подають зазвичай з кулькою ванільного морозива або збитими вершками, що відмінно поєднується з медовим смаком яблук і додає і без того надто спокусливому блюду ніжні вершкові нотки.

Стропвафлі

Якщо ви не спробували стропвафлі — ви не були в голландії. Так-так, саме так: такою популярністю серед місцевих жителів і гостей цієї країни користується знаменитий десерт.

Батьківщина цих згубників фігури — гауда, а вперше вони були приготовлені ще в χviii столітті, тут же завоювавши любов всіх шанувальників десертів. Начинка для таких вафель, як правило, робиться з солодкого карамельного сиропу, через що смак цієї страви якимось чарівним чином нагадує про безтурботне дитинство.

Поффертьєс

Поффертьєс — це такі спеціальні голландські оладки, невеликі, пишні і дуже смачні. Продаються вони в нідерландах на кожному кроці в будь-який час року, але особливо популярні вони в холодну пору року: вже дуже приємно зігріватися таким десертом в невеликій затишній кав’ярні де-небудь на вузьких вуличках амстердама.

Якщо вам дуже хочеться таких оладок, але і за фігурою стежити теж важливо, спробуйте знайти поффертьєс з гречаного борошна або без дріжджів, що, звичайно, абсолютно не зіпсує оригінальний смак цього майже домашнього десерту.

Пиво

Ми не закликаємо вас влаштовувати в подорожі справжній паб-кроул (що, звичайно, обов’язково повинні зробити всі туристи, що потрапили в единбург — батьківщину подібних розваг), але відвідати нідерланди і не спробувати хоча б один келих місцевого пива на кшталт злочину.

Справа в тому, що в голландії до пивоваріння ставляться так само трепетно і шанобливо, як і на батьківщині пива, в німеччині. У цій країні досить щільно розташовується безліч приватних пивоварень, де можна спробувати найрізноманітніші сорти пінного напою: наприклад, домашнє нефільтроване, медове пиво і навіть оригінальне пиво з коріандром.

Рукворст

М’ясоїди, що потрапили в голландію, обов’язково повинні спробувати місцеву копчену ковбаску — рукворст. Це такий особливий нідерландський хот-дог, тільки трохи більше за розміром, набагато смачніше і, звичайно, корисніше.

Часто рукворст подають зі стамппотом або гороховим супом, додаючи багато гірчиці. Традиційна голландська ковбаска готується зі свинини, але сьогодні у всіх магазинах і кафе нідерландів ви зможете знайти навіть рукворст на основі м’яса індички.

Гороховий суп

Голландці готують свій традиційний гороховий суп так, щоб в ньому стояла ложка — настільки густим він повинен вийти. Це улюблений зимовий суп місцевих жителів: паруюче ароматне блюдо, посипане зеленню, подають з житнім хлібом і копченими ковбасками.

Такий гороховий суп, як ви вже здогадалися, виходить дуже ситним і зовсім не схожим на інші варіації цієї страви: тільки в нідерландах його готують суто по-чоловічому — з великою кількістю м’яса, спецій, цибулі та гірчиці.