Горщик, вари: 5 простих і дуже смачних рецептів в горщиках

18

Якщо вам набридла звична їжа, саме час дістати з полиці керамічні горщики. У них навіть найпростіші страви перетворюються на вишукані делікатеси. До того ж готувати в горщиках дуже зручно.

По-перше, вам не доведеться довго стояти біля плити: досить покласти в горщики необхідні інгредієнти і поставити їх в розігріту духовку. Після цього можна спокійно займатися своїми справами-нічого не потрібно заважати або перевертати. По-друге, їжа, приготована таким чином, корисна: продукти можна гасити у власному соку зовсім без масла. По-третє, є можливість змінювати рецептуру під смаки кожного члена сім’ї: комусь потрібно поменше цибулі, комусь гостріше, комусь побільше соусу. Ну і, по-четверте, горщики-це справжня свобода творчості: в них можна приготувати перше, друге і навіть десерт з усього, що є в холодильнику, — просто дайте волю уяві.

У сьогоднішній статті ми розповімо кілька кулінарних хитрощів приготування страв в горщиках і поділимося п’ятьма дуже смачними, а головне, простими рецептами.

Кулінарні хитрощі

Якщо горщики неглазуровані, попередньо їх потрібно замочити в холодній воді на 15 хвилин: вода закриє пори в керамічній поверхні, і стінки не будуть вбирати в себе соки і аромати продуктів.

Глиняні горщики ставте тільки в холодну духовку — нехай нагріваються разом з нею. В іншому випадку через перепад температур глина може тріснути. Під час готування кришка і стінки горщика не повинні стосуватися стінок і нагрівальних елементів духовки. Крім того, гарячий горщик, вийнятий з духовки, не можна ставити на холодну і вологу поверхні.

Не наливайте соус, воду або бульйон до країв горщика — рідина вибіжить при закипанні. Заповнюйте посуд на ¾ об’єму. Крім того, врахуйте, що продукти при гасінні виділяють сік, тому не перестарайтеся з рідиною.

Замість кришки горлечко горщика можна закрити коржем з тіста — листкового або пельменного. Воно просочиться ароматом їжі, і вийде дуже смачне доповнення до страви.

Виймайте горщики з блюдом за 5-10 хвилин до готовності: кераміка добре утримує тепло, тому їжа «дійде» самостійно.

Подавати страви на стіл можна прямо в горщиках: це дуже апетитно і оригінально, а їжа довше залишається гарячою. До того ж після вечері вам не доведеться мити гору посуду.

Картопля в ніжному вершковому соусі під сиром

Картопля за цим рецептом виходить дуже соковитою і ароматною, а за смаком нагадує знаменитий французький жульєн.

Інгредієнти:

  • картопля — 6-7 середніх бульб
  • печериці (або лісові гриби) — 300 г
  • вершки 15-20% — 300 мл
  • сир твердих сортів — 150 г
  • білий ріпчаста цибуля — 1 головка
  • мускатний горіх і коріандр — по щіпці
  • зелень (свіжа або сушена), сіль, перець — за смаком.

Картоплю очистити і нарізати кубиками або невеликими пластинками. Лук нашаткувати півкільцями. Гриби порізати на четвертинки.

Укласти в горщики картоплю, на неї — цибулю і зверху — гриби. Якщо обсяг горщика дозволяє, можна зробити два таких шару.

Вершки змішати зі спеціями і прянощами в мисці і залити цим соусом кожен горщик на¾. Поставити горщики в духовку, нагріту до 200 градусів, і томити блюдо 30 хвилин. За п’ять хвилин до готовності покласти в кожен горщик жменю тертого сиру.

Риба під хрусткою шапочкою з тіста

Дивовижно ніжна риба у вершковому соусі з травами і сиром. Є блюдо найкраще з пилу з жару.

Інгредієнти:

  • форель, сьомга або інша червона риба (філе без шкіри) — 400 г
  • сметана 20% — 3 ст. Л.
  • твердий сир — 100 г
  • ¼ лимона
  • ріпчаста цибуля — 1 головка
  • пучок свіжого кропу
  • сіль, перець — за смаком.

Тісто можна купити в магазині або зробити самостійно. Знадобляться:

  • борошно — 1 ст.
  • яйце — 1 шт.
  • цукор — 1 ч. Л.
  • сметана — 2 ст. Л.
  • сіль, сода-по щіпці.

Змішати в мисці борошно, сіль, соду і цукор. Яйце розбити в чашку і добре збовтати виделкою. Приблизно чверть перелити в окремий посуд, щоб потім змащувати тісто. Частину яйця з’єднати зі сметаною і влити в миску з борошняною сумішшю.

Замісити щільне тісто як на пельмені, накрити рушником і залишити «відпочивати» на 10-15 хвилин.

Філе риби промити, обсушити, нарізати середніми шматками і укласти на дно горщика. Зверху покласти цибулю, нарізану півкільцями. З лимона вичавити сік і полити їм рибу, лимонну скоринку покласти в горщик.

Змішати в мисці сметану, сіль, перець і дрібно нарізаний кріп. Залити соусом рибу і щедро посипати зверху тертим сиром.

З тіста зробити корж діаметром ширше горшкового горлечка і» запечатати » нею горщик. Тісто зверху змастити яйцем і поставити горщик в духовку, розігріту до 200 градусів. Запікати 30-35 хвилин. Подавати разом з хрусткою коржем з тіста.

Грибний суп

Легкий суп з дивовижним грибним ароматом готується зовсім без м’яса.

Інгредієнти:

  • 300 г свіжих грибів (печериць або лісових)
  • 3 середніх картоплини
  • 2 головки ріпчастої цибулі
  • 1 велика морква
  • 100 г вермішелі або фігурних макаронів (наприклад, зірочок)
  • пучок кропу
  • зелена цибуля
  • рослинна або вершкове масло (для обсмажування)
  • 4 лаврових листків
  • сіль і чорний мелений перець-за смаком
  • сметана для готового супу.

Гриби промити і нарізати пластинками або шматочками. Ріпчасту цибулю почистити і дрібно нашаткувати і разом з грибами злегка обсмажити на сковороді з маслом. Нарізати соломкою картоплю і моркву, дрібно порубати кріп і зелену цибулю.

У горщики порівну розкласти овочі: картопля, морква, кріп, гриби з цибулею. Залити їх гарячою кип’яченою водою і відправити в духовку, розігріту до 230 градусів, на 15 хвилин.

Дістати горщики з духовки, додати вермішель, чорний перець, лавровий лист і сіль. Зменшити температуру в духовці до 180 градусів і поставити в неї горщики ще на 10 хвилин.

Готовий суп потомить в остигає духовці 15 хвилин і подавати до столу. У кожен горщик додати рубану зелень і сметану.

Курка, томлена в овочах

Соковите куряче філе, томлене з овочами, — чудовий варіант легкого і корисного вечері.

Інгредієнти:

  • куряче філе — 400 г
  • ріпчаста цибуля — 1 головка
  • баклажан — 1 шт.
  • кабачок — 200 г
  • свіжі томати (або помідори у власному соку) — 2 шт.
  • болгарський перець — 2 шт.
  • морква — 1 шт.
  • часник — 2 зубчики
  • рослинне масло — 2 ст. Л.
  • сіль, перець — за смаком
  • вода або курячий бульйон — 1 ст.
  • свіжа зелень (кріп, петрушка).

Баклажан вимити, нарізати кубиками, скласти в миску і присипати сіллю, щоб з нього вийшла гіркота. Залишити на 15-20 хвилин, після чого злити рідину і добре промити баклажани проточною водою.

Моркву і болгарський перець нарізати соломкою. Лук, томати і кабачок, очищений від шкірки і насіння, нашаткувати кубиками. Всі овочі змішати в мисці, додати часник, пропущений через прес, рослинне масло і спеції.

Нарізати філе великими шматками і укласти в горщики. Зверху укрити його овочевою сумішшю і налити в кожен горщик 2-3 ст.л. Води або курячого бульйону.

Горщики накрити кришками і відправити в духовку, розігріту до 180 градусів, на 40 хвилин. Перед подачею посипати блюдо свіжою зеленню.

Шарлотка до чаю

У горщиках можна готувати не тільки перші і другі страви, а й десерти! пропонуємо спробувати ось таку дивовижну шарлотку на швидку руку-готується вона швидко і дуже легко.

Інгредієнти для двох горщиків:

  • яблуко — 1 шт.
  • яйця курячі — 2 шт.
  • цукор — 100 г
  • борошно в/с — 100 г
  • терта цедра апельсина — 1 ч. Л.
  • кориця мелена-щіпка.

У блендері збити яйця з цукром до білої піни. Додати цедру і борошно і збивати все до однорідної консистенції.

Горщики змастити маслом і розлити по ним тісто. Зверху дрібно покришити яблуко і посипати корицею. Відправити відкриті горщики в розігріту до 180 градусів духовку і випікати 25-30 хвилин.

Готовий десерт можна прикрасити цукровою пудрою, свіжою м’ятою або кулькою морозива.