Розповідаємо все про те, як вибрати тріску і чому, власне, саме ця риба заслуговує вашої уваги. Смачні рецепти, які вам захочеться спробувати негайно, додаються.
Чим корисна тріска
Напевно ви самі знаєте, що тріска вважається самої дієтичної рибою. Її щільне і одночасно ніжне філе практично не містить жирів (близько 0,5 м жиру на 100 р тріски) і є низькокалорійним (близько 70 ккал на 100 г).
При цьому тріска може замінити в раціоні м’ясо, оскільки вона містить досить багато білка (близько 17 р на 100 г), але в той же час легко засвоюється організмом.
Тріска багата йодом, вітамінами в 12 і d, а також натрієм, магнієм, фосфором і калієм: такий склад робить цю рибу надзвичайно корисною для нервової і кровоносної систем, а також кістково-м’язового апарату.
Як вибрати тріску
тріска продається або у вигляді філе, або цілої, при цьому може бути або охолоджена, або упакована і заморожена. В обох випадках зверніть особливу увагу на зовнішній вигляд продукту. Купуючи цілу рибу, переконайтеся, що очі тріски прозорі і чисті, луска і шкіра не пошкоджені, а зябра мають яскравий червонуватий колір. Купуючи філе, зверніть увагу на колір риби: він повинен бути однорідним (жовті плями — показник минулого терміну зберігання), а консистенція тріски не повинна бути надто волокнистої, оскільки це свідчить про повторне заморожування.купуючи заморожену тріску, простежте, щоб упаковка була не пошкоджена і бажано прозора, а вся інформація про продукт (склад і термін придатності) легко читалася.
П’ять оригінальних рецептів з тріскою
Тріска на пару з зеленою квасолею і соусом песто
Вам знадобиться:
- зелена квасоля 450 г.
- цибуля-шалот, дрібно нарізаний 170 г.
- філе тріски 550 г.
- сіль, перець за смаком
- бульйон овочевий 300 мл.
- соус песто 60 г.
- скибочки лимона для подачі
- оливкова олія
Спосіб приготування:
1. У глибокій великій сковороді розігрійте масло і обсмажте цибулю-шалот із зеленою квасолею, постійно помішуючи, поки цибуля не стане м’яким.
2. Філе тріски розділіть на 4 порції, посоліть і поперчіть.
3. Викладіть філе на сковороду зверху на квасолю. Встановіть максимальний вогонь, додайте овочевий бульйон і тушкуйте, поки риба не буде готова.
4. Розкладіть тріску і квасолю по тарілках для подачі. У залишки бульйону додайте соус песто, зменшіть вогонь і готуйте ще 5 хвилин. Готовим соусом полийте тріску з квасолею.
5. Прикрасьте блюдо скибочками лимона.
Тріска під лимонно-мигдальною скоринкою зі шпинатом
Вам знадобиться:
- цедра лимона, терта 1 шт.
- сік лимона 1 шт.
- дрібно нарізаний мигдаль 100 г.
- кріп свіжий, дрібно нарізаний 1 ст. Л.
- оливкова олія 3 ст. Л.
- сіль, перець за смаком
- філе тріски 550 г.
- діжонська гірчиця 4 ч. Л.
- часник, дрібно нарізаний 2 зубчики
- шпинат 450 г.
- скибочки лимона для подачі
Спосіб приготування:
1. Поставте духовку розігріватися на 200 градусів і підготуйте лист, застеливши його фольгою і збризнувши маслом.
2. Змішайте цедру лимона, мигдаль, кріп, 1 ст.л. Масла, сіль і перець в невеликій мисці.
3. Філе тріски викладіть на лист і змастіть спочатку гірчицею, а потім лимонною сумішшю.
4. Випікайте тріску близько 10-ти хвилин (час залежить від товщини шматочків).
5. Поки риба готується, розігрійте в невеликій каструльці 2 ч.л. Масла, додайте часник і обсмажте, помішуючи, до золотистого кольору. Додайте шпинат, сік лимона, сіль і перець. Продовжуючи помішувати, готуйте 2-4 хвилини, поки шпинат не стане м’яким.
6. Подавайте філе тріски зі шпинатом, прикрасивши блюдо часточками лимона.
Тріска по-грецьки
Вам знадобиться:
- тріска 600 р.
- петрушка, дрібно нарубана 50 р
- борошно 65 р
- часник, дрібно нарубаний 4-5 зубчиків
- сік лимона 5 ст. Л.
- сіль, перець за смаком
- оливкова олія 5 ст. Л.
- майоран (приправа) 2 ч. Л.
Спосіб приготування:
1. Поставте духовку розігріватися на 180 градусів і підготуйте лист, застеливши його фольгою.
2. В окремій мисці змішайте оливкову олію, лимонний сік, майоран, борошно, сіль і перець.
3. Тріску, умочуючи в лимонну суміш, викладайте на деко, посипаючи зверху часником.
4. Запікайте рибу до готовності близько 10-15-ти хвилин.
5. Перед подачею посипте готову страву петрушкою.
Тріска з овочами по-середземноморськи
Вам знадобиться:
- часник, дрібно нарізаний 3 зубчики
- оливкова олія 2 ст. Л.
- коріння фенхеля, тонко нарізані 2 шт.
- цибуля, нарізана кільцями 1 шт.
- картопля, нарізана тонкими кружечками 6 маленьких бульб
- сіль, перець за смаком
- томати у власному соку 1 банка
- вода 50 мл.
- панірувальні сухарі 3 ст. Л.
- насіння фенхелю, розмелені (за бажанням) 2 ст. Л.
- цедра лимона, натерта 1 ст. Л.
- тріска, розділена на 6 порцій 600 г.
Спосіб приготування:
1. Поставте духовку розігріватися на 220 градусів і підготуйте форму для запікання, застеливши її фольгою.
2. Часник (3 зубчики) і коріння фенхеля обсмажте в оливковій олії. Готуйте на середньому вогні, помішуючи, близько 20 хвилин.
3. Додайте картоплю, томати разом з соком, сіль і перець. Перекладіть суміш у форму для запікання і випікайте близько півгодини, накривши фольгою.
4. Що залишився зубчик часнику змішайте з насінням фенхеля, панірувальними сухарями, цедрою лимона, 1/2 ст.л. Оливкової олії, сіллю і перцем.
5. Коли картопля буде готовий, викладіть рибу поверх овочів і змастіть отриманої тільки що сумішшю з панірувальними сухарями. Запікайте 10-15 хвилин, поки риба не буде готова, і відразу ж подавайте.
Соковита тріска в томатах з прянощами
Вам знадобиться:
- філе тріски 500 р
- оливкова олія 1,5 ст. Л.
- сіль, перець за смаком
- цибуля, нарізана кружечками 1 шт.
- томати у власному соку 350 р
- чебрець (приправа) 1 ч. Л.
- розмарин (приправа) 1 ч. Л.
- цукор коричневий 1 ст. Л.
- кінза свіжа, дрібно нарубана 2 ст. Л.
Спосіб приготування:
1. Лук обсмажте в глибокій великій сковороді до золотистої скоринки.
2. Додайте до цибулі помідори разом з соком, цукор, приправи, сіль, перець і доведіть до кипіння.
3. Зменшивши вогонь, додайте філе тріски. На помірному вогні тушкуйте рибу близько 10-15-ти хвилин до готовності.
4. Подавайте готову страву, посипавши свіжою кінзою.