Готуємо дієтичну рибу: 5 корисних рецептів тріски

14

Розповідаємо все про те, як вибрати тріску і чому, власне, саме ця риба заслуговує вашої уваги. Смачні рецепти, які вам захочеться спробувати негайно, додаються.

Чим корисна тріска

Напевно ви самі знаєте, що тріска вважається самої дієтичної рибою. Її щільне і одночасно ніжне філе практично не містить жирів (близько 0,5 м жиру на 100 р тріски) і є низькокалорійним (близько 70 ккал на 100 г). 

При цьому тріска може замінити в раціоні м’ясо, оскільки вона містить досить багато білка (близько 17 р на 100 г), але в той же час легко засвоюється організмом.

Тріска багата йодом, вітамінами в 12 і d, а також натрієм, магнієм, фосфором і калієм: такий склад робить цю рибу надзвичайно корисною для нервової і кровоносної систем, а також кістково-м’язового апарату.

Як вибрати тріску

тріска продається або у вигляді філе, або цілої, при цьому може бути або охолоджена, або упакована і заморожена. В обох випадках зверніть особливу увагу на зовнішній вигляд продукту. Купуючи цілу рибу, переконайтеся, що очі тріски прозорі і чисті, луска і шкіра не пошкоджені, а зябра мають яскравий червонуватий колір. Купуючи філе, зверніть увагу на колір риби: він повинен бути однорідним (жовті плями — показник минулого терміну зберігання), а консистенція тріски не повинна бути надто волокнистої, оскільки це свідчить про повторне заморожування.купуючи заморожену тріску, простежте, щоб упаковка була не пошкоджена і бажано прозора, а вся інформація про продукт (склад і термін придатності) легко читалася.

П’ять оригінальних рецептів з тріскою

Тріска на пару з зеленою квасолею і соусом песто

Вам знадобиться:

  • зелена квасоля 450 г.
  • цибуля-шалот, дрібно нарізаний 170 г.
  • філе тріски 550 г.
  • сіль, перець за смаком
  • бульйон овочевий 300 мл.
  • соус песто 60 г.
  • скибочки лимона для подачі
  • оливкова олія

Спосіб приготування:

1. У глибокій великій сковороді розігрійте масло і обсмажте цибулю-шалот із зеленою квасолею, постійно помішуючи, поки цибуля не стане м’яким.

2. Філе тріски розділіть на 4 порції, посоліть і поперчіть.

3. Викладіть філе на сковороду зверху на квасолю. Встановіть максимальний вогонь, додайте овочевий бульйон і тушкуйте, поки риба не буде готова.

4. Розкладіть тріску і квасолю по тарілках для подачі. У залишки бульйону додайте соус песто, зменшіть вогонь і готуйте ще 5 хвилин. Готовим соусом полийте тріску з квасолею.

5. Прикрасьте блюдо скибочками лимона.

Тріска під лимонно-мигдальною скоринкою зі шпинатом

Вам знадобиться:

  • цедра лимона, терта 1 шт.
  • сік лимона 1 шт.
  • дрібно нарізаний мигдаль 100 г.
  • кріп свіжий, дрібно нарізаний 1 ст. Л.
  • оливкова олія 3 ст. Л.
  • сіль, перець за смаком
  • філе тріски 550 г.
  • діжонська гірчиця 4 ч. Л.
  • часник, дрібно нарізаний 2 зубчики
  • шпинат 450 г.
  • скибочки лимона для подачі

Спосіб приготування:

1. Поставте духовку розігріватися на 200 градусів і підготуйте лист, застеливши його фольгою і збризнувши маслом.

2. Змішайте цедру лимона, мигдаль, кріп, 1 ст.л. Масла, сіль і перець в невеликій мисці.

3. Філе тріски викладіть на лист і змастіть спочатку гірчицею, а потім лимонною сумішшю.

4. Випікайте тріску близько 10-ти хвилин (час залежить від товщини шматочків).

5. Поки риба готується, розігрійте в невеликій каструльці 2 ч.л. Масла, додайте часник і обсмажте, помішуючи, до золотистого кольору. Додайте шпинат, сік лимона, сіль і перець. Продовжуючи помішувати, готуйте 2-4 хвилини, поки шпинат не стане м’яким.

6. Подавайте філе тріски зі шпинатом, прикрасивши блюдо часточками лимона.

Тріска по-грецьки

Вам знадобиться:

  • тріска 600 р.
  • петрушка, дрібно нарубана 50 р
  • борошно 65 р
  • часник, дрібно нарубаний 4-5 зубчиків
  • сік лимона 5 ст. Л.
  • сіль, перець за смаком
  • оливкова олія 5 ст. Л.
  • майоран (приправа) 2 ч. Л.

Спосіб приготування:

1. Поставте духовку розігріватися на 180 градусів і підготуйте лист, застеливши його фольгою.

2. В окремій мисці змішайте оливкову олію, лимонний сік, майоран, борошно, сіль і перець.

3. Тріску, умочуючи в лимонну суміш, викладайте на деко, посипаючи зверху часником.

4. Запікайте рибу до готовності близько 10-15-ти хвилин.

5. Перед подачею посипте готову страву петрушкою.

Тріска з овочами по-середземноморськи

Вам знадобиться:

  • часник, дрібно нарізаний 3 зубчики
  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • коріння фенхеля, тонко нарізані 2 шт.
  • цибуля, нарізана кільцями 1 шт.
  • картопля, нарізана тонкими кружечками 6 маленьких бульб
  • сіль, перець за смаком
  • томати у власному соку 1 банка
  • вода 50 мл.
  • панірувальні сухарі 3 ст. Л.
  • насіння фенхелю, розмелені (за бажанням) 2 ст. Л.
  • цедра лимона, натерта 1 ст. Л.
  • тріска, розділена на 6 порцій 600 г.

Спосіб приготування:

1. Поставте духовку розігріватися на 220 градусів і підготуйте форму для запікання, застеливши її фольгою.

2. Часник (3 зубчики) і коріння фенхеля обсмажте в оливковій олії. Готуйте на середньому вогні, помішуючи, близько 20 хвилин.

3. Додайте картоплю, томати разом з соком, сіль і перець. Перекладіть суміш у форму для запікання і випікайте близько півгодини, накривши фольгою.

4. Що залишився зубчик часнику змішайте з насінням фенхеля, панірувальними сухарями, цедрою лимона, 1/2 ст.л. Оливкової олії, сіллю і перцем.

5. Коли картопля буде готовий, викладіть рибу поверх овочів і змастіть отриманої тільки що сумішшю з панірувальними сухарями. Запікайте 10-15 хвилин, поки риба не буде готова, і відразу ж подавайте.

Соковита тріска в томатах з прянощами

Вам знадобиться:

  • філе тріски 500 р
  • оливкова олія 1,5 ст. Л.
  • сіль, перець за смаком
  • цибуля, нарізана кружечками 1 шт.
  • томати у власному соку 350 р
  • чебрець (приправа) 1 ч. Л.
  • розмарин (приправа) 1 ч. Л.
  • цукор коричневий 1 ст. Л.
  • кінза свіжа, дрібно нарубана 2 ст. Л.

Спосіб приготування:

1. Лук обсмажте в глибокій великій сковороді до золотистої скоринки.

2. Додайте до цибулі помідори разом з соком, цукор, приправи, сіль, перець і доведіть до кипіння.

3. Зменшивши вогонь, додайте філе тріски. На помірному вогні тушкуйте рибу близько 10-15-ти хвилин до готовності.

4. Подавайте готову страву, посипавши свіжою кінзою.