Рагу — одне з найпоширеніших і улюблених страв, яке можна зустріти практично в кожній кухні світу. Воно буває м’ясне, овочеве, грибне, з морепродуктами і рибою. Загальним в них є те, що всі інгредієнти рубаються на приблизно однакові шматочки, а потім гасяться в густому соусі. По суті, рагу-це навіть не блюдо, а технологія приготування.
В рагу можна зустріти практично будь-які інгредієнти-в нього можна навіть пустити залишки продуктів, які «завалялися» в холодильнику, при цьому вийде приголомшливо смачне і ситне блюдо.
Сьогодні пропонуємо провести ревізію ваших продуктових запасів і приготувати смачний обід або вечерю по одному з наших рецептів.
Секрети ідеального рагу
- якщо ви збираєтеся готувати змішане рагу з овочів і м’ясних інгредієнтів, то їх необхідно нарізати досить дрібно і обсмажити окремо, а вже після цього гасити в загальній ємності. Якщо зовсім немає часу, то всі продукти можна закладати одночасно, але в цьому випадку овочі нарізати крупніше, а м’ясо — дрібніше.
- ні в якому разі не розварюйте овочі до кашоподібного стану: в справжньому рагу всі продукти добре помітні як по консистенції, так і за смаком.
- найкраще нарізати інгредієнти в одному стилі і приблизно однакового розміру-соломкою, кубиком або півкільцями.
- рагу не повинно бути рідким, як суп — — рідина повинна тільки-тільки покривати інгредієнти.
- щоб надати овочам або м’ясу насичений смак, можна використовувати трохи м’ясного або овочевого бульйону або білого вина.
Класичне рагу з яловичини
Інгредієнти:
- яловичина (вирізка) 1,2 кг
- сіль і перець по 1 ч. Л.
- оливкова олія 3 ст. Л.
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- часник 4 зубчики
- морква 3 шт.
- стебло селери 2 шт.
- борошно 50 г
- яловичий бульйон 750 мл
- червоне сухе вино 500 мл
- томатна паста 2 ст. Л.
- вустерський соус 2 ч. Л.
- лавровий лист 2 шт.
- чебрець 4 гілочки
- картопля 400 г
Спосіб приготування:
- яловичину нарізати на шматочки, посипати сіллю і перцем.
- нагріти 1,5 ст. Л. Масла в глибокій сковороді на сильному вогні.
- додати 1/2 частину яловичини і обсмажувати, помішуючи, приблизно чотири хвилини. Викласти в миску і обсмажити решту яловичини, додавши масла, якщо потрібно.
- зменшити вогонь до середнього. Додати одну столову ложку масла і обсмажити подрібнені цибулю і часник протягом двох хвилин, поки цибуля не стане м’яким і золотистим по краях.
- додати порізані кубиками моркву і селеру і готувати ще одну хвилину, помішуючи.
- додати борошно і перемішати.
- додати бульйон, червоне вино, томатну пасту і вустерський соус. Добре розмішати.
- додати готову яловичину (разом з соком), чебрець, лавровий лист і картопля, очищений і порізаний кубиками. Розмішавши. Рідина повинна покривати рагу майже повністю. При необхідності додати трохи води.
- довести до кипіння, зменшити вогонь до слабкого і залишити рагу повільно кипіти.
- накрити сковороду кришкою і тушкувати протягом 1 години 45 хвилин або поки яловичина не стане досить м’якою.
- зняти кришку і тушкувати ще 30 хвилин, поки соус трохи не увариться.
- приправити за смаком сіллю і перцем.
- готове рагу прикрасити гілочкою свіжого чебрецю або посипати зеленню петрушки.
Морське рагу з палтусом і мідіями
Інгредієнти:
- помідори у власному соку 800 г
- оливкова олія 0,5 ст.
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- кріп свіжий пучок
- часник 4 зубчики
- сіль і перець за смаком
- лавровий лист 2 шт.
- біле сухе вино 1 чашка
- овочевий або рибний бульйон 4 чашки
- мідії 700 г
- креветки очищені 450 г
- філе палтуса 450 г
- петрушка свіжа 0,5 чашки
- хрусткий хліб для сервірування
Спосіб приготування:
- помістити помідори в глибоку миску і розчавити на великі шматки.
- нагріти оливкову олію у великій каструлі з товстим дном на середньому вогні. Додати нарізані цибулю, кріп, часник і приправити сіллю і перцем. Обсмажувати, поки овочі не стануть м’якими і підсмаженими (8-10 хвилин).
- додати петрушку, лавровий лист і добре перемішати. Готувати ще хвилину.
- додати біле вино, подрібнені помідори і приправити сіллю і перцем. Готувати це 10-15 хвилин, періодично помішуючи, щоб уварити томатний сік.
- додати бульйон і довести до кипіння.
- зменшити вогонь до середнього і варити рагу на повільному вогні 45-60 хвилин, приправляючи сіллю і перцем в міру необхідності.
- збільшити вогонь до середнього і додати мідії. Готувати, поки вони не почнуть розкриватися, близько п’яти хвилин.
- додати креветки і палтус, нарізаний шматочками, і готувати ще чотири хвилини, поки мідії повністю не відкриються, а креветки і риба повністю не приготуються.
- зняти каструлю з вогню і розлити рагу по тарілках. Подавати з хрустким хлібом і посипавши дрібно рубаною зеленню.
Кремове рагу з грибами і куркою в мультиварці
Інгредієнти:
- ріпчаста цибуля 1 шт.
- оливкова олія 2 ст. Л.
- курячі стегенця або грудка 800 г
- сіль 1 ч. Л.
- печериці 200 г
- часник 4 зубчики
- лавровий лист 2 шт.
- мускатний горіх 1/4 ч. Л.
- чорний перець 1/2 ч. Л.
- курячий бульйон 125 мл
- діжонська гірчиця 1 ч. Л.
- сметана 75 мл
- кукурудзяний або картопляний крохмаль 1 ч. Л.
- свіжа петрушка 2 ст. Л.
Спосіб приготування:
- встановити на мультиварці режим»жарка».
- додати в чашу нарізану цибулю, оливкову олію і сіль і обсмажувати 3-4 хвилини, поки вони не стануть м’якими.
- додати курку, нарізану кубиками, гриби, часник, лавровий лист, мускатний горіх, перець, бульйон, воду і діжонську гірчицю і все перемішати. Включити режим «гасіння» і готувати 25-30 хвилин.
- кілька столових ложок рідини з рагу вилити в миску і розчинити в ній крохмаль. Вилити назад в чашу з рагу і перемішати.
- додати сметану і знову перемішати. Готувати ще 5-10 хвилин.
- готове рагу подавати, посипавши свіжою петрушкою, з хрустким хлібом.
Рагу зі свининою, соусом теріякі і ананасами
Інгредієнти:
- свинячі відбивні без кісток 4 шт.
- морква 4 шт.
- курячий або овочевий бульйон 0,5 чашки
- соус теріякі 3 ст. Л.
- кукурудзяний крохмаль 1 ст. Л.
- ананаси консервовані 230 г
- болгарський перець 1 шт.
Спосіб приготування:
- свинину нарізати кубиками і обсмажувати в глибокій сковороді до рум’яного стану.
- додати нарізану кубиками моркву, бульйон і соус теріякі.
- накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 40 хвилин.
- змішати кукурудзяний крохмаль з консервованим ананасовим соком, вилити суміш в сковороду з рагу.
- додати ананас і болгарський перець, нарізаний кубиками. Накрити кришкою і тушкувати ще 15 хвилин або до загустіння.
Ірландське рагу з пивом guinness
Інгредієнти:
- оливкова олія 2 ст. Л.
- яловичина без кісток 1,2 кг
- сіль і чорний перець по 3/4 ч. Л.
- часник 3 зубчики
- цибуля ріпчаста 2 шт.
- сирої бекон 180 г
- борошно 3 ст. Л.
- guinness або інше темне пиво 450 мл
- томатна паста 4 ст. Л.
- курячий або яловичий бульйон 750 мл
- морква 3 шт.
- стебло селери 2 шт.
- лавровий лист 2 шт.
- чебрець 3 гілочки
Спосіб приготування:
- нарізати яловичину на середні шматочки. Посипати сіллю і перцем.
- нагріти масло в глибокій сковороді на сильному вогні. Додати яловичину і добре обсмажити. Викласти в миску.
- зменшити вогонь до середнього, при необхідності додати масло.
- обсмажувати нарізану цибулю і подрібнений часник три хвилини до розм’якшення.
- додати нарізаний кубиками бекон і готувати до рум’яності.
- додати моркву і селеру, борошно і обсмажувати, помішуючи, протягом однієї хвилини.
- влити пиво, бульйон і додати томатну пасту. Добре перемішати, щоб в борошні не було грудочок. Додати лавровий лист і чебрець.
- додати яловичину в сковороду. Рідина повинна покривати рагу (при необхідності додати води).
- накрити сковороду кришкою і зменшити вогонь, щоб рагу повільно кипіло. Гасити дві години-яловичина повинна стати дуже ніжною.
- зняти кришку і тушкувати ще 30-45 хвилин.
- додати сіль і перець за смаком, вийняти лавровий лист і чебрець.
- готове рагу посипати свіжою зеленню і подавати з хрустким хлібом.
Овочеве рагу з кіноа
Інгредієнти:
- оливкова олія 2 ст. Л.
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- болгарський перець 1 шт.
- часник 5 зубчиків
- паприка 1 ст. Л.
- мелений кмин 1,5 ч. Л.
- мелений коріандр 2 ч. Л.
- овочевий бульйон 6 ст.
- картопля 450 г
- кіноа або пшоно 1 чашка
- кукурудза консервована або свіжа 1 чашка
- помідори 2 шт.
- зелений горошок 1 чашка
- сіль і перець за смаком
- сир фета 120 г
- авокадо 1 шт.
- свіжа кінза 0,5 чашки
Спосіб приготування:
- нагріти масло в жаровні на середньому вогні. Додати нарізані цибулю і болгарський перець і обсмажувати до розм’якшення (близько п’яти хвилин).
- додати часник, паприку, коріандр і кмин і готувати ще 30 секунд.
- додати бульйон і картоплю і довести до кипіння на сильному вогні.
- зменшити вогонь до середнього, закрити жаровню кришкою і готувати все на повільному вогні десять хвилин.
- додати промиту кіноа (пшоно) і варити вісім хвилин.
- додати кукурудзу і готувати, поки картопля і кіноа не стануть м’якими (близько 5-7 хвилин).
- додати помідори і горошок і тушкувати до готовності приблизно дві хвилини.
- зняти рагу з вогню, приправити сіллю і перцем за смаком. При необхідності додати ще бульйону.
- перед подачею прикрасити рагу кубиками авокадо, дрібно рубаною кінзою і кубиками сиру фета.