Готуємо рагу: 6 відмінних рецептів на будь-який смак

19

Рагу — одне з найпоширеніших і улюблених страв, яке можна зустріти практично в кожній кухні світу. Воно буває м’ясне, овочеве, грибне, з морепродуктами і рибою. Загальним в них є те, що всі інгредієнти рубаються на приблизно однакові шматочки, а потім гасяться в густому соусі. По суті, рагу-це навіть не блюдо, а технологія приготування.

В рагу можна зустріти практично будь-які інгредієнти-в нього можна навіть пустити залишки продуктів, які «завалялися» в холодильнику, при цьому вийде приголомшливо смачне і ситне блюдо.

Сьогодні пропонуємо провести ревізію ваших продуктових запасів і приготувати смачний обід або вечерю по одному з наших рецептів.

Секрети ідеального рагу

  1. якщо ви збираєтеся готувати змішане рагу з овочів і м’ясних інгредієнтів, то їх необхідно нарізати досить дрібно і обсмажити окремо, а вже після цього гасити в загальній ємності. Якщо зовсім немає часу, то всі продукти можна закладати одночасно, але в цьому випадку овочі нарізати крупніше, а м’ясо — дрібніше.
  2. ні в якому разі не розварюйте овочі до кашоподібного стану: в справжньому рагу всі продукти добре помітні як по консистенції, так і за смаком.
  3. найкраще нарізати інгредієнти в одному стилі і приблизно однакового розміру-соломкою, кубиком або півкільцями.
  4. рагу не повинно бути рідким, як суп — — рідина повинна тільки-тільки покривати інгредієнти.
  5. щоб надати овочам або м’ясу насичений смак, можна використовувати трохи м’ясного або овочевого бульйону або білого вина.

Класичне рагу з яловичини

Інгредієнти:

  • яловичина (вирізка) 1,2 кг
  • сіль і перець по 1 ч. Л.
  • оливкова олія 3 ст. Л.
  • цибуля ріпчаста 1 шт.
  • часник 4 зубчики
  • морква 3 шт.
  • стебло селери 2 шт.
  • борошно 50 г
  • яловичий бульйон 750 мл
  • червоне сухе вино 500 мл
  • томатна паста 2 ст. Л.
  • вустерський соус 2 ч. Л.
  • лавровий лист 2 шт.
  • чебрець 4 гілочки
  • картопля 400 г

Спосіб приготування:

  1. яловичину нарізати на шматочки, посипати сіллю і перцем.
  2. нагріти 1,5 ст. Л. Масла в глибокій сковороді на сильному вогні.
  3. додати 1/2 частину яловичини і обсмажувати, помішуючи, приблизно чотири хвилини. Викласти в миску і обсмажити решту яловичини, додавши масла, якщо потрібно.
  4. зменшити вогонь до середнього. Додати одну столову ложку масла і обсмажити подрібнені цибулю і часник протягом двох хвилин, поки цибуля не стане м’яким і золотистим по краях.
  5. додати порізані кубиками моркву і селеру і готувати ще одну хвилину, помішуючи.
  6. додати борошно і перемішати.
  7. додати бульйон, червоне вино, томатну пасту і вустерський соус. Добре розмішати.
  8. додати готову яловичину (разом з соком), чебрець, лавровий лист і картопля, очищений і порізаний кубиками. Розмішавши. Рідина повинна покривати рагу майже повністю. При необхідності додати трохи води.
  9. довести до кипіння, зменшити вогонь до слабкого і залишити рагу повільно кипіти.
  10. накрити сковороду кришкою і тушкувати протягом 1 години 45 хвилин або поки яловичина не стане досить м’якою.
  11. зняти кришку і тушкувати ще 30 хвилин, поки соус трохи не увариться.
  12. приправити за смаком сіллю і перцем.
  13. готове рагу прикрасити гілочкою свіжого чебрецю або посипати зеленню петрушки.

Морське рагу з палтусом і мідіями

Інгредієнти:

  • помідори у власному соку 800 г
  • оливкова олія 0,5 ст.
  • цибуля ріпчаста 1 шт.
  • кріп свіжий пучок
  • часник 4 зубчики
  • сіль і перець за смаком
  • лавровий лист 2 шт.
  • біле сухе вино 1 чашка
  • овочевий або рибний бульйон 4 чашки
  • мідії 700 г
  • креветки очищені 450 г
  • філе палтуса 450 г
  • петрушка свіжа 0,5 чашки
  • хрусткий хліб для сервірування

Спосіб приготування:

  1. помістити помідори в глибоку миску і розчавити на великі шматки.
  2. нагріти оливкову олію у великій каструлі з товстим дном на середньому вогні. Додати нарізані цибулю, кріп, часник і приправити сіллю і перцем. Обсмажувати, поки овочі не стануть м’якими і підсмаженими (8-10 хвилин).
  3. додати петрушку, лавровий лист і добре перемішати. Готувати ще хвилину.
  4. додати біле вино, подрібнені помідори і приправити сіллю і перцем. Готувати це 10-15 хвилин, періодично помішуючи, щоб уварити томатний сік.
  5. додати бульйон і довести до кипіння.
  6. зменшити вогонь до середнього і варити рагу на повільному вогні 45-60 хвилин, приправляючи сіллю і перцем в міру необхідності.
  7. збільшити вогонь до середнього і додати мідії. Готувати, поки вони не почнуть розкриватися, близько п’яти хвилин.
  8. додати креветки і палтус, нарізаний шматочками, і готувати ще чотири хвилини, поки мідії повністю не відкриються, а креветки і риба повністю не приготуються.
  9. зняти каструлю з вогню і розлити рагу по тарілках. Подавати з хрустким хлібом і посипавши дрібно рубаною зеленню.

Кремове рагу з грибами і куркою в мультиварці

Інгредієнти:

  • ріпчаста цибуля 1 шт.
  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • курячі стегенця або грудка 800 г
  • сіль 1 ч. Л.
  • печериці 200 г
  • часник 4 зубчики
  • лавровий лист 2 шт.
  • мускатний горіх 1/4 ч. Л.
  • чорний перець 1/2 ч. Л.
  • курячий бульйон 125 мл
  • діжонська гірчиця 1 ч. Л.
  • сметана 75 мл
  • кукурудзяний або картопляний крохмаль 1 ч. Л.
  • свіжа петрушка 2 ст. Л.

Спосіб приготування:

  1. встановити на мультиварці режим»жарка».
  2. додати в чашу нарізану цибулю, оливкову олію і сіль і обсмажувати 3-4 хвилини, поки вони не стануть м’якими.
  3. додати курку, нарізану кубиками, гриби, часник, лавровий лист, мускатний горіх, перець, бульйон, воду і діжонську гірчицю і все перемішати. Включити режим «гасіння» і готувати 25-30 хвилин.
  4. кілька столових ложок рідини з рагу вилити в миску і розчинити в ній крохмаль. Вилити назад в чашу з рагу і перемішати.
  5. додати сметану і знову перемішати. Готувати ще 5-10 хвилин.
  6. готове рагу подавати, посипавши свіжою петрушкою, з хрустким хлібом.

Рагу зі свининою, соусом теріякі і ананасами

Інгредієнти:

  • свинячі відбивні без кісток 4 шт.
  • морква 4 шт.
  • курячий або овочевий бульйон 0,5 чашки
  • соус теріякі 3 ст. Л.
  • кукурудзяний крохмаль 1 ст. Л.
  • ананаси консервовані 230 г
  • болгарський перець 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. свинину нарізати кубиками і обсмажувати в глибокій сковороді до рум’яного стану.
  2. додати нарізану кубиками моркву, бульйон і соус теріякі.
  3. накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 40 хвилин.
  4. змішати кукурудзяний крохмаль з консервованим ананасовим соком, вилити суміш в сковороду з рагу.
  5. додати ананас і болгарський перець, нарізаний кубиками. Накрити кришкою і тушкувати ще 15 хвилин або до загустіння.

Ірландське рагу з пивом guinness

Інгредієнти:

  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • яловичина без кісток 1,2 кг
  • сіль і чорний перець по 3/4 ч. Л.
  • часник 3 зубчики
  • цибуля ріпчаста 2 шт.
  • сирої бекон 180 г
  • борошно 3 ст. Л.
  • guinness або інше темне пиво 450 мл
  • томатна паста 4 ст. Л.
  • курячий або яловичий бульйон 750 мл
  • морква 3 шт.
  • стебло селери 2 шт.
  • лавровий лист 2 шт.
  • чебрець 3 гілочки

Спосіб приготування:

  1. нарізати яловичину на середні шматочки. Посипати сіллю і перцем.
  2. нагріти масло в глибокій сковороді на сильному вогні. Додати яловичину і добре обсмажити. Викласти в миску.
  3. зменшити вогонь до середнього, при необхідності додати масло.
  4. обсмажувати нарізану цибулю і подрібнений часник три хвилини до розм’якшення.
  5. додати нарізаний кубиками бекон і готувати до рум’яності.
  6. додати моркву і селеру, борошно і обсмажувати, помішуючи, протягом однієї хвилини.
  7. влити пиво, бульйон і додати томатну пасту. Добре перемішати, щоб в борошні не було грудочок. Додати лавровий лист і чебрець.
  8. додати яловичину в сковороду. Рідина повинна покривати рагу (при необхідності додати води).
  9. накрити сковороду кришкою і зменшити вогонь, щоб рагу повільно кипіло. Гасити дві години-яловичина повинна стати дуже ніжною.
  10. зняти кришку і тушкувати ще 30-45 хвилин.
  11. додати сіль і перець за смаком, вийняти лавровий лист і чебрець.
  12. готове рагу посипати свіжою зеленню і подавати з хрустким хлібом.

Овочеве рагу з кіноа

Інгредієнти:

  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • цибуля ріпчаста 1 шт.
  • болгарський перець 1 шт.
  • часник 5 зубчиків
  • паприка 1 ст. Л.
  • мелений кмин 1,5 ч. Л.
  • мелений коріандр 2 ч. Л.
  • овочевий бульйон 6 ст.
  • картопля 450 г
  • кіноа або пшоно 1 чашка
  • кукурудза консервована або свіжа 1 чашка
  • помідори 2 шт.
  • зелений горошок 1 чашка
  • сіль і перець за смаком
  • сир фета 120 г
  • авокадо 1 шт.
  • свіжа кінза 0,5 чашки

Спосіб приготування:

  1. нагріти масло в жаровні на середньому вогні. Додати нарізані цибулю і болгарський перець і обсмажувати до розм’якшення (близько п’яти хвилин).
  2. додати часник, паприку, коріандр і кмин і готувати ще 30 секунд.
  3. додати бульйон і картоплю і довести до кипіння на сильному вогні.
  4. зменшити вогонь до середнього, закрити жаровню кришкою і готувати все на повільному вогні десять хвилин.
  5. додати промиту кіноа (пшоно) і варити вісім хвилин.
  6. додати кукурудзу і готувати, поки картопля і кіноа не стануть м’якими (близько 5-7 хвилин).
  7. додати помідори і горошок і тушкувати до готовності приблизно дві хвилини.
  8. зняти рагу з вогню, приправити сіллю і перцем за смаком. При необхідності додати ще бульйону.
  9. перед подачею прикрасити рагу кубиками авокадо, дрібно рубаною кінзою і кубиками сиру фета.