Господині на замітку: все про одиниці виміру, які стануть в нагоді на кухні

26

Щоб бути віртуозним кулінаром, досить не боятися експериментів і знати важливу інформацію, яка помітно спростить ваше життя на кухні. Це, звичайно ж, кулінарні лайфхаки і сухі цифри. 

Так, кулінарія зовсім не завжди являє собою суміш з натхнення і творчості. Щоб ідеально прожарити м’ясо або відварити крупу не до стану каші, потрібно чітко знати, скільки часу на це буде потрібно. У деяких рецептах ви також можете зустріти незнайомі одиниці виміру або приблизну рецептуру. Щоб не мучити себе здогадками, скільки сипучого інгредієнта вміщається в стакан, завчіть стандартну інформацію. 

Kitchenmag склав шпаргалку з інформацією, яка допоможе готувати так, ніби ви природжений кулінар. Одиниці виміру, температурні режими, оптимальний час приготування круп і овочів — тепер будь-яке завдання вам по плечу. 

Температура

Напевно ви не раз впадали в ступор, побачивши в рецепті 450 градусів, до яких вам слід розігріти духову піч. Мова йде не про звичні для нас градусах за цельсієм, а про градусах за фаренгейтом. наступного разу не лякайтеся, а оперативно переведіть цифру з рецепту у звичні для вас одиниці виміру:

120 °c = 250 °f 140 °c = 275 °f150 °c = 300 °f170 °c = 325 °f180 °c = 350 °f190 °c = 375 °f200 °c = 400 °f220 °c = 425 °f230 °c = 450 °f240 °c = 475 °f

Якщо ви щиро вірите, що уроки алгебри не повинні пройти даром, а будь-яке зіткнення з числами в реальному житті для вас є приводом потренувати розум, то ось формула, з допомогою якої можна перевести градуси цельсія в градуси фаренгейта і навпаки:

C x 1.8 + 32 = f8; f-32 + 1.8 = c

джерело: samsung (http://www.samsung.com/)

Вага

Знайшли класний рецепт для сімейної вечері в зарубіжному блозі? тоді не дивуйтеся, що виявите там скорочення oz, яке в перекладі на російську мову означає «унції». 

Що ж це за одиниця виміру? цей термін використовували ще в стародавньому римі для позначення дванадцятої частини лібри — давньоримської міри ваги. Унція являла собою одну з основних одиниць виміру в середньовічній європі. 

Отже, одна унція дорівнює 28,35 грамам. Таким чином, в 1 грамі міститься 0,035 унції, а в 1 кілограмі — 35 унцій. ось точні цифри для завзятих кулінарів:

0,5 унції = 15 грамів 1 унція = 30 грамів 5 унцій = 140 грамів 10 унцій = 285 грамів 15 унцій = 425 грамів 24 унції = 680 грамів 32 унції = 0,9 кілограма 48 унцій = 1,4 кілограма 64 унції = 1,8 кілограма

До речі, в деяких рецептах ви можете зустріти абревіатуру fl oz. Це рідкі (флюїдні) унції. Не лякайтеся: значення для такої одиниці виміру точно такі ж, як і для звичайних унцій. 

Ложки

Традиційно найбільше мук викликають ложки. На кухні в нашому розпорядженні відразу кілька варіантів: їдальня, чайна, кавова. А що робити, якщо ложки під рукою не виявилося? або якщо ви просто хочете вже нарешті дізнатися, скільки грамів міститься в одній ложці? 

запам’ятайте ці прості і зрозумілі цифри:

1 чайна ложка = 5 грамів 1 десертна ложка = 10 грамів1 столова ложка = 15 грамів

Чашки

Чашки бувають різними. Інший раз досить важко зрозуміти, про який обсяг говорить автор, особливо якщо рецепт не проілюстрований наочними знімками з використовуваними інгредієнтами і посудом. 

Щоб не гадати на кавовій гущі, пропонуємо використовувати стандартні позначення, які справедливі для всього світу. для вашої зручності ми склали таблицю, яка показує, скільки грамів і унцій поміщається в 1 чашку.

Борошно: 140 грамів / 5 унцій цукор-рафінад: 225 грамів / 8 унцій коричневий цукор: 170 грамів / 6 унцій масло вершкове: 225 грамів / 8 унцій родзинки: 200 грамів / 7 унцийягоды (смородина, брусниця, чорниця): 140 грамів / 5 унцийсироп: 340 грамів / 12 унцій рис (сирий): 200 грамів / 7 унцій тертий сир: 110 грамів / 4 унції

Рідини

З рідинами справи йдуть не менш складно і заплутано, ніж з іншими одиницями виміру. Так, американська і британська пінта трохи відрізняються, що для деяких рецептів може бути досить істотно і помітно.

отже:

1 літр = 1,76 пінти 1 пінта uk = 568 миллилитров1 пінта us = 16 рідких унцийвот ще кілька корисних даних, які напевно вам знадобляться в процесі приготування: 1 рідка унція = 28,41 миллилитра1 мілілітр = 0,035 рідкої унції 1 чашка us = 250 мл

До речі, важливо також знати і пам’ятати, що вода закипає при 100 °c (212 °f), а замерзає при 0 °c (32 °f).

Ступінь прожарювання

Знаменитий шеф-кухар джулія чайлд якось сказала: «я визнаю дієтичну їжу тільки в одному випадку-поки готується соковитий стейк «. До речі, приготувати ідеальний стейк одночасно і складно, і просто. Щоб це не склало труднощів, слід знати трохи інформації про ступінь прожарювання м’яса.

для яловичини вагою 450 грамів:

20 хвилин на сковорідці при 60 °c + 20 хвилин в духовці при 190 °c = rare 25 хвилин на сковорідці при 70 °c + 25 хвилин в духовці = medium 30 хвилин на сковорідці при 80 °c + 30 хвилин в духовці = well done для баранини вагою 450 грамів:

20 хвилин на сковорідці при 60-70 °c + 20 хвилин в духовці при 190 °c = rare 25 хвилин на сковорідці при 70-75 °c + 25 хвилин в духовці = medium 30 хвилин на сковорідці при 75-80 °c + 30 хвилин в духовці = well done для свинини вагою 450 грамів: 35 хвилин на сковороді при 80-85 °c + 35 хвилин в духовці = прожарювання до готовності для курки вагою 450 грамів: 25 хвилин на сковороді при 80-85 °c + 25 хвилин в духовці = прожарювання до готовності

Варіння овочів

Всі ми знаємо, що овочі можна їсти не тільки в свіжому вигляді, але і варити. Правда, і тут є певні нюанси. Щоб зберегти в плодах всі корисні речовини, необхідно не переборщити з часом приготування. таблиця нижче вам в цьому допоможе.

Артишоки: 30-40 хвилин спаржа: 8-10 хвилин буряк: 80-90 хвилин брокколі: 10-12 хвилин капуста: 10-15 хвилин морква: 10-15 хвилин цвітна капуста: 10-15 хвилин кукурудза: 10-15 хвилин зелені боби: 10-12 хвилин кабачки: 5-10 хвилин пастернак: 20-25 хвилин картопля: 15-20 хвилин шпинат: 4-5 хвилин ріпка: 15-30 хвилин

Варіння круп

Крупи не відносяться до категорії вибагливих продуктів. Варити їх досить просто, якщо слідувати інструкції на упаковці. А що робити, якщо інформації немає? або ви зберігаєте сипучі інгредієнти в окремих баночках, а етикетку викидаєте? 

ми склали для вас докладний посібник з оптимальним часом приготування і співвідношенням води для тієї чи іншої крупи:

1 чашка гречки на 2 чашки води — 30 хвилин 1 чашка кускусу на 1 чашку води-10 хвилин 1 чашка пшона на 2 чашки води-25 хвилин 1 чашка поленти на 5 чашок води — 35 хвилин 1 чашка кіноа на 2 чашки води — 20 хвилин 1 чашка коричневого рису басматі на 2 чашки води-25 хвилин 1 чашка білого рису басматі на 1,5 чашки води-15 хвилин 1 чашка коричневого рису на 2 чашки води-40 хвилин 1 чашка дикого рису на 2,5 чашки води — 45 хвилин 1 чашка білого рису на 1 чашку води — 15 хвилин.