Навіть якщо до свята залишився тиждень, варто взяти старт і почати готувати себе до кулінарного марафону, з яким асоціюється новорічне свято. Як провести останній тиждень грудня, щоб хоч трохи схуднути? ось наші поради.
Харчуємося частіше, але менше
В основу системи харчування на майбутній тиждень візьміть принцип «порції менше, але прийом частіше». Харчуватися треба 5-6 разів на день з двома-трьома перекусами. Дуже важливо їсти повільно, ретельно пережовуючи їжу. Не допускайте тривалих перерв, заздалегідь готуйте при необхідності контейнери з їжею.
В якості перекусу на роботі, коли час гранично обмежений, дуже зручні горішки і сухофрукти, а також жменю свіжих ягід. Обов’язково пийте чисту воду за потребою, але не менше одного літра на добу. Добовий обсяг їжі разом з випитою рідиною приблизно повинен бути в межах 2,5 кг.
Краща дієта — це сон
Керуйтеся крилатою фразою: хороший і здоровий сон відновлює сили і підвищує опірність організму. Природно, поки ми спимо, ми не відчуваємо почуття голоду. Вечеряйте не пізніше, ніж за три години до сну, обов’язково здійснюйте прогулянки перед сном і намагайтеся ходити якомога більше пішки протягом дня.
Правильний розподіл калорійності раціону
Калорійність їжі повинна бути розподілена приблизно таким чином: на сніданок і обід приблизно по 35%, на другий сніданок і полуденок (перекушування) приблизно по 7,5%, на вечерю — 15%. Наприклад, на сніданок обов’язково повинен бути гарячий напій (какао, кава з молоком, чай з імбиром і медом) і досить щільна і калорійна їжа: можна з’їсти цільнозернову кашу зі свіжими ягодами, омлет з беконом або сирники зі сметаною. На обід: легкий вегетаріанський суп, запечене або відварне м’ясо (або риба), овочевий або круп’яної гарнір, салат зі свіжих овочів. Вечеря повинна бути легкий — на вибір: сир з ягодами, відварна риба або відварна курка зі свіжими овочами. Порції повинні бути невеликими-приблизно на ⅓ менше, ніж зазвичай.
Солодощі та фастфуд під забороною
До новорічного застілля забороніть собі вживати в їжу солодощі, в тому числі багаті вуглеводами фрукти, калорійні десерти, хлібобулочні вироби, рафіновані продукти, сосиски, ковбасу, фастфуд і смажену їжу. Звичні калорійні салатні заправки і гострі соуси замініть класичним йогуртом.
Більше корисних продуктів
Суть даного принципу харчування зводиться до того, що пропонується не дієта, а тимчасове обмеження — відмова від певної їжі, яка не несе користі для організму. Загальний обсяг їжі трохи скорочується, але заповнюється корисними продуктами, які дозволять організму звести до мінімуму відчуття голоду і допоможуть трохи скинути вагу.
Найголовніше, що ці продукти забезпечать організм правильним співвідношенням білків, жирів і вуглеводів, насиченими вітамінами і мікроелементами в рамках допустимої енергетичної потреби. Кисломолочні продукти, сир і сири, горіхи, бобові, свіжа зелень, овочі, ягоди обов’язково повинні мати місце у вашому раціоні.
Суп-пюре з цвітної капусти з каррі
Інгредієнти
- цвітна капуста 600 г
- лук 1 шт.
- 2 шт. Картопля
- овочевий бульйон 500 мл
- консервований нут 2 ст. Л.
- кокосове молоко ½ склянки
- каррі 2 ч. Л.
- часник 1-2 зубчики
- свіжа зелень для прикраси
- сіль і перець за смаком
Спосіб приготування:
-
У сотейнику відварити картоплю, за 5-7 хвилин до готовності додати цвітну капусту і цибулю.
-
У блендері змішати овочевий бульйон, картоплю, цвітну капусту, цибулю, додати свіжий часник і каррі, подрібнити до однорідної маси.
-
Посолити і поперчити перед подачею.
-
Розлити по тарілках, полити кокосовим молоком і прикрасити консервованим нутом і подрібненою свіжою зеленню.
Сирний мус з лимонним курдом
Інгредієнти:
- м’який сир 300 г
- вершки 25% ½ склянки
- лимонний курд 2 ст. Л.
- замінник цукру 1 ст. Л.
- ваніль щіпка
- чорниця для прикраси
- м’ята для прикраси
Спосіб приготування:
-
М’який сир змішати з вершками і замінником цукру, збити міксером або в блендері.
-
В кінці збивання в сирну суміш додати лимонний курд і щіпку ванілі.
-
Помістити отриману масу в кондитерський мішок, викласти по склянках.
-
Прикрасити десерт лохиною і м’ятою.
Куряча грудка зі спаржею
Інгредієнти:
- куряча грудка 2 шт.
- спаржа 300 г
- в’ялені помідори 150 г
- шпинат, листова зелень 100 г
- моцарелла 50 г
- діжонська гірчиця 2 ч. Л.
- лимонний сік 2 ч. Л.
- італійські трави 1 ч. Л.
- сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
-
Попередньо розігріти духовку.
-
Курячі грудки промити, очистити від шкіри і плівок.
-
Зробити надріз в курячому філе, щоб вийшов кишеньку для начинки.
-
Змастити філе гірчицею і присипати італійськими травами. Посолити і поперчити.
-
Кишеньку наповнити свіжою зеленню, в’яленими помідорами і двома тонкими скибочками моцарели.
-
Помістити грудки в рукав для запікання, викласти на деко, запікати 40 хвилин при температурі 170 °c.
-
Спаржу промити, покласти в сотейник з киплячою водою на п’ять хвилин.
-
Воду злити, обдати спаржу холодною водою і подати як гарнір до курки.