Худнемо за тиждень до нового року: поради + корисні рецепти

21

Навіть якщо до свята залишився тиждень, варто взяти старт і почати готувати себе до кулінарного марафону, з яким асоціюється новорічне свято. Як провести останній тиждень грудня, щоб хоч трохи схуднути? ось наші поради.

Харчуємося частіше, але менше

В основу системи харчування на майбутній тиждень візьміть принцип «порції менше, але прийом частіше». Харчуватися треба 5-6 разів на день з двома-трьома перекусами. Дуже важливо їсти повільно, ретельно пережовуючи їжу. Не допускайте тривалих перерв, заздалегідь готуйте при необхідності контейнери з їжею.

В якості перекусу на роботі, коли час гранично обмежений, дуже зручні горішки і сухофрукти, а також жменю свіжих ягід. Обов’язково пийте чисту воду за потребою, але не менше одного літра на добу. Добовий обсяг їжі разом з випитою рідиною приблизно повинен бути в межах 2,5 кг.

Краща дієта — це сон

Керуйтеся крилатою фразою: хороший і здоровий сон відновлює сили і підвищує опірність організму. Природно, поки ми спимо, ми не відчуваємо почуття голоду. Вечеряйте не пізніше, ніж за три години до сну, обов’язково здійснюйте прогулянки перед сном і намагайтеся ходити якомога більше пішки протягом дня.

Правильний розподіл калорійності раціону

Калорійність їжі повинна бути розподілена приблизно таким чином: на сніданок і обід приблизно по 35%, на другий сніданок і полуденок (перекушування) приблизно по 7,5%, на вечерю — 15%. Наприклад, на сніданок обов’язково повинен бути гарячий напій (какао, кава з молоком, чай з імбиром і медом) і досить щільна і калорійна їжа: можна з’їсти цільнозернову кашу зі свіжими ягодами, омлет з беконом або сирники зі сметаною. На обід: легкий вегетаріанський суп, запечене або відварне м’ясо (або риба), овочевий або круп’яної гарнір, салат зі свіжих овочів. Вечеря повинна бути легкий — на вибір: сир з ягодами, відварна риба або відварна курка зі свіжими овочами. Порції повинні бути невеликими-приблизно на ⅓ менше, ніж зазвичай. 

Солодощі та фастфуд під забороною

До новорічного застілля забороніть собі вживати в їжу солодощі, в тому числі багаті вуглеводами фрукти, калорійні десерти, хлібобулочні вироби, рафіновані продукти, сосиски, ковбасу, фастфуд і смажену їжу. Звичні калорійні салатні заправки і гострі соуси замініть класичним йогуртом.

Більше корисних продуктів

Суть даного принципу харчування зводиться до того, що пропонується не дієта, а тимчасове обмеження — відмова від певної їжі, яка не несе користі для організму. Загальний обсяг їжі трохи скорочується, але заповнюється корисними продуктами, які дозволять організму звести до мінімуму відчуття голоду і допоможуть трохи скинути вагу.

Найголовніше, що ці продукти забезпечать організм правильним співвідношенням білків, жирів і вуглеводів, насиченими вітамінами і мікроелементами в рамках допустимої енергетичної потреби. Кисломолочні продукти, сир і сири, горіхи, бобові, свіжа зелень, овочі, ягоди обов’язково повинні мати місце у вашому раціоні.

Суп-пюре з цвітної капусти з каррі

Інгредієнти

  • цвітна капуста 600 г
  • лук 1 шт.
  • 2 шт. Картопля
  • овочевий бульйон 500 мл
  • консервований нут 2 ст. Л.
  • кокосове молоко ½ склянки
  • каррі 2 ч. Л.
  • часник 1-2 зубчики
  • свіжа зелень для прикраси
  • сіль і перець за смаком

Спосіб приготування:

  • У сотейнику відварити картоплю, за 5-7 хвилин до готовності додати цвітну капусту і цибулю.

  • У блендері змішати овочевий бульйон, картоплю, цвітну капусту, цибулю, додати свіжий часник і каррі, подрібнити до однорідної маси.

  • Посолити і поперчити перед подачею.

  • Розлити по тарілках, полити кокосовим молоком і прикрасити консервованим нутом і подрібненою свіжою зеленню. 

Сирний мус з лимонним курдом

Інгредієнти:

  • м’який сир 300 г
  • вершки 25% ½ склянки
  • лимонний курд 2 ст. Л.
  • замінник цукру 1 ст. Л.
  • ваніль щіпка
  • чорниця для прикраси
  • м’ята для прикраси

Спосіб приготування:

  • М’який сир змішати з вершками і замінником цукру, збити міксером або в блендері.

  • В кінці збивання в сирну суміш додати лимонний курд і щіпку ванілі.

  • Помістити отриману масу в кондитерський мішок, викласти по склянках.

  • Прикрасити десерт лохиною і м’ятою.

Куряча грудка зі спаржею

Інгредієнти:

  • куряча грудка 2 шт.
  • спаржа 300 г
  • в’ялені помідори 150 г
  • шпинат, листова зелень 100 г
  • моцарелла 50 г
  • діжонська гірчиця 2 ч. Л.
  • лимонний сік 2 ч. Л.
  • італійські трави 1 ч. Л.
  • сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

  • Попередньо розігріти духовку.

  • Курячі грудки промити, очистити від шкіри і плівок.

  • Зробити надріз в курячому філе, щоб вийшов кишеньку для начинки.

  • Змастити філе гірчицею і присипати італійськими травами. Посолити і поперчити.

  • Кишеньку наповнити свіжою зеленню, в’яленими помідорами і двома тонкими скибочками моцарели.

  • Помістити грудки в рукав для запікання, викласти на деко, запікати 40 хвилин при температурі 170 °c.

  • Спаржу промити, покласти в сотейник з киплячою водою на п’ять хвилин.

  • Воду злити, обдати спаржу холодною водою і подати як гарнір до курки.