Ідеальна вечеря: 8 головних секретів приготування їжі на грилі

28

Запікати на грилі — абсолютно особливий процес, сильно відрізняється від інших способів приготування їжі. Будь-яка страва на грилі чарівним чином стає ще смачніше, соковитіше і навіть корисніше, до того ж тільки на грилі у продуктів виходить апетитна, рум’яна скоринка.

Розпал травня-самий сезон для грілінгу: вже майже зовсім літній настрій, хороша погода, свіжі, смачні овочі на прилавках магазинів. У новому огляді ми зібрали для вас всі головні секрети, щоб страви, які ви вирішили запекти на грилі, вийшли чудовими.

Тримайте гриль в чистоті

Навряд чи вам буде приємно готувати на решітці, до якої з минулих раз прилипли залишки їжі та інші неапетитні речі. Не забувайте очищати гриль відразу після використання: найкраще він очищається, коли ще гарячий.

Можна спробувати впоратися з важкими забрудненнями кулькою з фольги: зім’яти невеликий лист, візьміть його щипцями і як слід потріть грати.

Запам’ятайте, ваш гриль безпосередньо перед приготуванням на ньому їжі повинен бути, в першу чергу, чистим, в другу — змазаним маслом, в третю — як слід прогрітим. Ці нехитрі рекомендації допоможуть вам не надто мучитися з прибиранням гриля після трапези.

Запікайте правильно

Отже, якщо ваш гриль чистий, змазаний оливковою або рослинною олією і прогрітий, час поговорити про елементарні правила запікання. Саме, мабуть, головне-не починайте готувати відразу ж після того, як розпалили гриль.

Визначтеся, як ви будете готувати їжу — смажити безпосередньо над вугіллям або ж запікати на іншій стороні гриля під кришкою, як в духовці. Прямий метод хороший для риби, м’яса та овочевих страв і займає трохи часу, а непрямий ідеально підходить для продуктів, що розкриває всі свої смакові властивості при помірній температурі — наприклад, курчат або індички.

М’ясо

Якщо ви збираєтеся готувати стейки, товщина яких не перевищує приблизно 5 сантиметрів, вам знадобиться півгодини часу і сильний жар. Зверніть увагу на жирність м’яса: чим більше в ньому прожилок, тим соковитіше він вийде незалежно від того, скільки ви будете його готувати.

Ніколи не обсмажуйте м’ясо прямо з холодильника: дайте йому нагрітися до кімнатної температури. Спробуйте не маринувати стейки до того, як класти їх на гриль. Краще, знявши м’ясо з вогню, залити його маринадом і дати постояти 5 хвилин: так стейк вбере аромати спецій і буде дивно соковитим. 

Рибай-стейк і стейк під соусом теріякі-відмінні рецепти, щоб спробувати приготувати по-справжньому смачне м’ясо на грилі.

Риба

Друге місце за популярністю серед страв для гриля заслужено займає риба. Готувати її легше, ніж м’ясо, однак і тут є на що звернути увагу. Вибирайте великі стейки жирної риби: суха риба — сухий, розсипається стейк згодом. Королем гриля вважається лосось.

Перед тим, як відправляти рибу на гриль, додайте масло (найкраще підходить для свіжої риби, яку досить просто очистити від луски, випатрати і додати мінімум спецій) або маринад (варіант для недостатньо жирної риби). Універсальна приправа для будь-якої риби-суміш оливкової олії, лимонного соку, солі і перцю. Можна також додати пряних трав-м’яту, шавлія, розмарин, а також білий перець, соєвий соус або навіть імбир.на відміну від м’яса, рибу потрібно часто перевертати. Час приготування варіюється від розміру: великій рибі може знадобитися до півгодини, невеликим стейкам — буквально 5 хвилин. Якщо м’ясо легко відділяється від кісток — риба давно готова.

Курка

Куряче м’ясо виходить на грилі приголомшливим: м’яке, поживне і дієтичне, на грилі воно стає соковитим і «обростає» смачною хрусткою скоринкою.

Зрозуміло, для гриля підходить тільки розморожена курка. В іншому випадку готуйтеся до того, що страва вийде «гумовим» і позбавленим смаку. Для того щоб куряче м’ясо буквально тануло у вас в роті, замочіть його в маринаді хоча б на півгодини (максимум — на ніч). Круті рецепти з маринадом-курка-гриль з лаймом і пікантна курка на грилі з діжонською гірчицею. Багато знавців замість маринаду радять замочити курку в пиві, а прихильники безалкогольного способу життя — в грецькому йогурті.

Не готуйте птицю при високій температурі: всередині вона зовсім не приготується, а зовні пригорить. Пам’ятайте, що не всі частини курки готуються однаково: наприклад, курячі крильця або ніжки готуються моментально, а ось куряча грудка вимагає вже 15-20 хвилин.

Морепродукти

Якщо звичне поєднання «стейк на грилі» навіває на вас нудьгу, радимо спробувати приготувати на грилі морепродукти. Найпростіший варіант під силу навіть тим, хто ніколи не готував на грилі — це креветки: змастіть їх маслом, посоліть, поперчіть і обсмажте, а перед подачею збризніть лимонним соком. Великі креветки можна викласти на решітку, а дрібні — насадити на шпажки.

Ще один цікавий варіант — кальмари на грилі. Попередньо їх м’ясо варто замаринувати, а обсмажувати його так само швидко, як креветки — не більше 3 хвилин з кожного боку.

Кожен морепродукт має свої особливості, але легко запам’ятати все спільне, що їх об’єднує: біле вино як ідеальне поєднання, лимонний сік як універсальна приправа і зовсім небагато солі (оскільки морепродукти досить солоні самі по собі).

Овочі

Вибирайте для гриля молоді, свіжі і симпатичні овочі. Найкраще на грилі виходять кабачки, баклажани, болгарський перець, помідори і спаржа. Всі овочі потрібно обов’язково як слід промити, відрізавши хвостики, а потім висушити рушниками.

Цілком на грилі можна запікати томати, болгарський перець і огірки, а кабачки і баклажани ми радимо перед запіканням розрізати на кілька частин. Запікайте шматочки цілком, попередньо посолити і обмазавши маслом, або нанизуйте на шпажки. Всі великі овочі запікайте 10 хвилин, маленькі — близько 5. Важливо стежити за грилем і перевертати овочі, щоб вони обсмажилися рівномірно.

Овочі на грилі, здається, універсальне блюдо: ви можете подати їх самостійно, зробити салат або додати як гарнір до запеченого м’яса або риби. До речі, дуже популярне поєднання-спаржа, загорнута в бекон.

Десерти

Фрукти на грилі — один з найбільш безпрограшних способів приємно здивувати своїх друзів оригінальним частуванням. Мова йде, звичайно, про запечених фруктах з різними соусами — розкішних десертах, які перевернуть ваше уявлення про грилі.

Робляться «гарячі» фрукти дуже просто і швидко: на заздалегідь розігрітий до середньої температури гриль викладаються всі фрукти, розрізані навпіл або на кілька частин, а також попередньо очищені від кісточок. Смажити їх потрібно по кілька хвилин з кожного боку до утворення цукрової скоринки. А ось як будуть виглядати самі десерти, залежить вже від вашої фантазії: додавайте мед, кульки морозива, шоколадний соус, цукрову пудру, корицю. Фруктові шашлички з ананаса, полуниці і банана — самий, мабуть, оригінальний і легкий рецепт такого фруктового десерту.