Ікринка до ікринки: як вибрати ідеальну червону ікру

24

Червона ікра є таким же невід’ємним атрибутом новорічного столу, як і пляшка шампанського. Однак напередодні свята, коли попит на цей продукт зростає, на прилавках магазинів досить часто трапляється ікра не найкращої якості.

Погодьтеся, не хочеться псувати собі святковий настрій, відкривши баночку з улюбленим делікатесом і виявивши там неякісну ікру, більше нагадує неоднорідну субстанцію з неприємним запахом. Щоб цього не сталося, скористайтеся нашими порадами і вибирайте найякісніший продукт, який прикрасить ваш новорічний стіл. 

Види червоної ікри

Говорячи про червону ікру, ми маємо на увазі ікру всіх лососевих риб, до яких відносяться горбуша і форель, кижуч і кета, нерка і чавича, правда останні два види риби знаходяться під загрозою зникнення, і їх ікру зараз практично неможливо купити.

Зазвичай виробники ікри вказують вид риби, але і самим це визначити не так вже й складно. Наприклад, у нерки і кіжуча ікринки більш дрібні і темні, а у горбуші, навпаки, більші і світліше. Кетова ікра вважається однією з найсмачніших. Ікринки у кети теж досить великі, але швидше червонуватого, ніж оранжевого кольору.

Але існує і чимало випадків, коли ікру підфарбовують або продають штучну. Визначити це досить просто, потрібно лише опустити кілька ікринок в окріп. Підроблена ікра миттєво забарвить воду в помаранчевий колір. Інша важлива ознака, що відрізняє справжню ікру-це вічко-зародок насиченого кольору. 

Залізна або скляна баночка

В даний час можна купити улюблений багатьма делікатес як в класичній залізній баночці, вид якої знайомий нам з дитинства, так і в склі, а також на вагу. З одного боку, купуючи продукт в скляній упаковці або на вагу, можна побачити товар, а з іншого – це зовсім не є гарантією якості.

Якщо ви все-таки вирішили взяти ікру в залізній банці, зверніть увагу на три важливі моменти. По-перше, дата виготовлення. Вона повинна бути написана фарбою або видавлена зовні. Вдавлені цифри говорять про те, що перед нами підробка. По-друге, цілісність упаковки. Банку не повинна бути пом’ятою або роздутою. Ну і по-третє, звук. Потрясіть баночку, і якщо ви почуєте булькання, то відмовтеся від покупки. 

Віддаючи перевагу скляній банці, зверніть увагу на колір ікри і вічко-зародок, про який ми розповідали раніше. Можна також провести тест, перевернувши банку, потримавши її кілька секунд в такому положенні і повернувши у вихідну позицію. Після всіх маніпуляцій на кришці має залишитися не більше 2-3 ікринок. Наявність в банку плівок і згустків говорить про те, що ікра браконьєрська. Її неправильно дістали і промили.

І ще один загальний рада: завжди звертайте увагу на те, де ікра була розфасована. Найкраще, щоб розфасовка проводилася поруч з місцем видобутку і виробництва, наприклад, в петропавловську-камчатському або південно-сахалінську. 

Вагова ікра

Купуючи ікру на вагу, слід бути особливо уважним і купувати тільки в перевірених місцях. Справа в тому, що в даному випадку практично неможливо перевірити термін придатності. Інша небезпека — це недотримання норм зберігання, в результаті чого в ікру можуть потрапити небезпечні бактерії. Саме тому, звертайте пильну увагу на консистенцію і запах ікри. 

Консерванти та добавки

Більшість видів риб відправляється на нерест влітку, тому зберегти ікру до новорічних свят, не використовуючи консерванти, просто неможливо. В якості додаткових інгредієнтів допускається додавання солі і соняшникової олії, а також сорбінової кислоти е200 і аскорбінової кислоти е300. А ось побачивши маркування е211, е285 і е239, ні в якому разі не купуйте такий продукт. Він може бути небезпечний для здоров’я.