Виключати чи ні: правда і міфи про глютен

21

Безглютенові дієти стрімко захоплюють світ: прихильники правильного харчування закликають відмовитися від усіх продуктів, що містять клейковину. Чи дійсно глютен так шкідливий і чи варто виключати його з раціону? у сьогоднішньому огляді розвінчуємо популярні міфи про скандальному білку.

Правда: целіакія — генетичне захворювання

Целіакія — аутоімунне захворювання, яке виражається в непереносимості глютену. Люди, які страждають на них, є носіями одного або двох специфічних генів — hla dq2 і dq8. Але хоча один з цих генів є у 40% людей в світі, їх наявність в організмі не означає, що у людини обов’язково розвинеться целіакія. 

Міф: глютен шкідливий тільки тим, хто страждає целіакією

Людина може не страждати целіакією, але мати чутливість до глютену, яка проявляється такими ознаками, як здуття, кишкові і головні болі, хронічна втома, екземи, депресії. Якщо вживання продуктів, що містять глютен, супроводжується подібними симптомами, є сенс переглянути свою дієту.

Міф: всі продукти з глютеном шкідливі

Якщо у вас немає целіакії і чутливості до глютену, немає ніяких причин виключати корисний білок зі свого раціону. Наприклад, цільнозернові крупи, такі як жито і ячмінь, постачають організм цінною клітковиною, вітамінами і мінералами. А ось продукти без клейковини, навпаки, бувають шкідливі: щоб збільшити в’язкість, виробники іноді додають в безглютенову випічку більше цукру, жирів і крохмалю. 

Правда: безглютенова дієта сприяє схудненню

Сам глютен не є причиною набору ваги. Схуднення відбувається тому, що безглютенові дієти виключають такі шкідливі і калорійні продукти, як фастфуд, промислову випічку і десерти, сухі сніданки, білий хліб, макарони, кетчуп та інші магазинні соуси, напівфабрикати і ковбаси, морозиво.  

Правда: якщо виключити глютен, можна набрати вагу

Незважаючи на попередній пункт, безглютенова дієта може сприяти набору ваги. Справа в тому, що, відмовляючись від продуктів з глютеном, людина змушена замінювати їх альтернативними, без клейковини, але при цьому більш калорійними. До таких відносяться каші швидкого приготування, в яких багато цукру, випічка з додаванням крохмалю та інших загусників і жирів. До того ж продукти без глютену можуть бути не так багаті клітковиною і корисними речовинами.

Міф: безглютенова дієта не може бути повноцінною

Насправді кожному продукту з клейковиною можна знайти здорову заміну і скласти повноцінний раціон. Більш того, людина починає більш відповідально підходити до свого харчування, вибирати корисні натуральні продукти і освоює нові смачні рецепти замість приїлися.

Міф: чутливість до глютену можна діагностувати

Медицина здатна діагностувати тільки целіакію або алергію на клейковину. Перевірити, чи є у людини чутливість до глютену, можна лише досвідченим шляхом, спостерігаючи за реакціями організму на ті чи інші продукти.