Починати день з яєць дуже корисно. зазвичай їх варять в шкаралупі, роблять глазунью або омлет. однак це далеко не все, що можна приготувати з яєць. ми підібрали для вас шість супервкусних і оригінальних рецептів, гідних кращих ресторанів.
Яйце пашот на тості з авокадо
Яйце пашот на тості — справжня класика французької кухні. готується блюдо нескладно, а на тарілці виглядає дуже ефектно.
інгредієнти:
- 1 стиглий авокадо
- 1 яйце
- хліб (будь-який, на ваш смак)
- оцет — 1 ст. л.
У каструлю налийте воду, додайте ложку оцту і поставте на плиту. поки вода нагрівається, в окрему миску акуратно розбийте яйце — жовток повинен залишитися цілим.
Коли вода закипить, за допомогою ложки або лопатки створіть в ній воронку, закручуючи воду, і різко вилийте туди яйце. якщо все зробити правильно, білок оберне жовток, утворивши «мішечок». зменшіть вогонь і варіть яйце близько чотирьох хвилин. після цього обережно дістаньте його шумівкою і викладіть на тарілку. цей спосіб варіння вимагає вправності, тому можна зробити простіше: вистелити склянку харчовою плівкою, змащеною маслом, розбити туди яйце, зав’язати плівку ниткою, опустити в окріп і варити.
Авокадо очистіть від шкірки і наріжте тонкими скибочками. хліб обсмажте в тостері або на сковороді. викладіть на нього авокадо, а зверху — яйце пашот. посоліть і поперчіть за смаком. за бажанням блюдо можна посипати тертим сиром, а також доповнити свіжими томатами, шматочком бекону, шинки або слабосоленого лосося — все залежить від вашої фантазії.
порада: не переварюйте яйце-воно повинно бути зі злегка щільним білком і рідким жовтком. так найсмачніше!
Скрембл з болгарським перцем
Скрембл — це американська варіація старого доброго омлету. рецепт його неймовірно простий.
інгредієнти:
- яйця курячі — 2 шт.
- болгарський перець (краще різних кольорів) — 50 г
- молоко — 50 г
- сіль, мелена паприка — за смаком
- вершкове масло.
Яйця розбити в миску і добре збити виделкою або віночком. додати молоко, сіль і паприку і ще раз збити.
Болгарський перець нашаткувати дрібним кубиком. на сковороді розігріти вершкове масло, викласти перець і вилити яєчну суміш.
Дати омлету трохи схопитися, після чого почати перемішувати його кулінарної лопаткою з десятисекундним інтервалом до утворення окремих шматочків. смажити до зникнення рідини.
Готовий скрембл можна подати на тарілці або на тості, а також прикрасити свіжою зеленню і тертим сиром.
Кюкю з зеленню і волоським горіхом
Кюкю — корисне і смачне блюдо перської кухні, по-весняному яскраве і багате вітамінами. те, що потрібно, щоб зарядитися хорошим настроєм з самого ранку.
інгредієнти:
- яйця курячі — 2 шт.
- кріп, петрушка, зелена цибуля, шпинат — по середньому пучку
- вершкове або оливкове масло для смаження
- сіль, перець — за смаком
- очищені волоські горіхи-жменю
- грецький йогурт.
Зелень вимити, підсушити і дрібно нашаткувати. скласти в миску і туди ж розбити яйця. посолити, поперчити і всі інгредієнти добре вимішати виделкою до однорідного стану.
Розігріти сковороду з маслом і вилити в неї суміш яєць і зелені. зменшити вогонь до середнього, накрити блюдо кришкою і смажити чотири хвилини. лопаткою перевернути кюкю на іншу сторону і обсмажувати ще 2-3 хвилини. викласти готову страву на тарілку і розділити на чотири частини.
Волоські горіхи нашаткувати не надто дрібно і обсмажити на сухій сковороді. прикрасити кюкю горіхами і подати з грецьким йогуртом.
Хмарні яйця
Суперпростій, красивий і легкий сніданок. яйця виходять ніжними і повітряними-зовсім як справжні хмари.
інгредієнти:
- яйця курячі — 4 шт.
- сіль, перець — за смаком
- свіжа зелень-для прикраси.
Нагрійте духовку до 200 градусів. застеліть деко пергаментом.
Жовтки відокремте від білків. білки добре збийте в міцну піну і акуратно викладіть ложкою на деко, сформувавши «хмарки» по числу яєць.
Запікайте білки протягом трьох хвилин, після чого вийміть деко з духовки. у центрі кожного «хмарки» зробіть поглиблення і обережно викладіть сирий жовток. надішліть яйця в духовку і запікайте ще три хвилини.
Готові яйця викладіть на тарілку лопаткою і прикрасьте свіжою мелкопорубленной зеленню. можна подати «хмарки» на тостах і доповнити іншими інгредієнтами на ваш смак.
Яєчний рол з сиром і зеленню
Дуже ніжний, смачний і поживний рол ідеально підходить для сніданку, особливо якщо ви стежите за фігурою.
інгредієнти:
- яйця курячі — 4 шт.
- молоко — 100 г
- сир — 4 ст. л.
- свіжа зелень (кріп, петрушка, шпинат) — пучок
- рослинна або оливкова олія — 1 ст. л.
- кмин — щіпка
- сіль, перець — за смаком.
Яйця збити з молоком, додати сіль і перець. вилити омлет на розігріту сковороду з рослинним маслом і обсмажити з двох сторін. викласти на тарілку і дати охолонути.
Зелень промити, обсушити і дрібно нашаткувати. змішати з сиром, посолити за смаком і додати кмин.
Начинку із зелені і сиру викласти на омлет і згорнути рулетом. прибрати в холодильник на півгодини. готовий рол нарізати на порційні скибочки.
Яєчно-овочеві мафіни
Апетитні кекси з золотистою скоринкою — ситне і корисне доповнення до ранкової кави. до того ж їх зручно брати з собою на роботу в якості перекусу.
інгредієнти:
- яйця-5 шт.
- твердий сир — 70 г
- свіжі овочі на ваш смак (помідори, болгарський перець, цукіні, брокколі) — 70 г
- оливкова олія — 1 ст. л.
- сіль, перець
- зелень (петрушка, кріп, шпинат) — пучок.
Духовку розігріти до 200 градусів. силіконові формочки змастити зсередини маслом.
Формочки заповнити на 2/3 дрібно нарізаними овочами і тертим сиром.
Яйця збити в мисці, додати сіль, перець і дрібно посічену зелень. вилити яєчну суміш у формочки, перемішати всі інгредієнти виделкою.
Випікати кекси близько 15 хвилин — вони повинні піднятися і підрум’янитися.