Яйця-корисний продукт: в їх складі присутні вітаміни, мінерали, незамінні амінокислоти. будь-яка страва з яєць відрізняється не тільки високою поживною цінністю, але і дивовижним смаком.
Яйця можна приготувати як самостійну страву безліччю способів, а можна додати в список інгредієнтів для приготування складносурядного страви: супу, салату, закуски, запіканки, омлету.
У новій добірці рецептів ми зібрали найоригінальніші і смачні страви, які можна приготувати з яєць. відкривайте сезон експериментів на вашій кухні!
Яйця, фаршировані креветками
вам знадобляться:
- креветки — 150 г
- яйця, зварені круто — 4 шт.
- оливки — 2-3 ст. л.
- ріпчаста цибуля — 1 ст. л.
- петрушка — 2 ст. л.
- гірчиця — 1 ч. л.
- оливкова олія — 1 ч. л.
- сіль — за смаком
- чорний мелений перець — за смаком
- майонез — 2 ст. л.
спосіб приготування:
- відваріть креветки в киплячій воді протягом двох хвилин. злегка остудіть, а потім дрібно порубати.
- яйця наріжте на половинки і видаліть жовтки. розімніть три жовтки в середній мисці.
- додайте до жовтків рубані креветки і інші інгредієнти. гарненько перемішайте.
- нафаршируйте вийшла начинкою яєчні білки.
- посипте яйця зверху розкришеним яєчним жовтком і рубаною петрушкою.
- подавайте до столу.
Яйця в авокадо
вам знадобляться:
- авокадо-2 шт.
- яйце-4 шт.
- томатний соус — 4 ч. л.
- сіль — за смаком
- чорний мелений перець — за смаком
- кінза свіжа нарізана — за смаком.
спосіб приготування:
- розігрійте духовку до 180 градусів.
- розріжте авокадо навпіл і акуратно видаліть серцевину.
- акуратно зробіть поглиблення в кожній половинці, щоб залишити більше місця для яйця.
- викладіть авокадо відкритою стороною вгору в форму для випічки.
- додайте чайну ложку соусу.
- розбийте яйце і вилийте його в авокадо, посоліть, поперчіть.
- запікайте в духовці протягом 12-15 хвилин.
- посипте нарізаною кінзою і подавайте з теплими тостами.
Яйця з кленовим сиропом
вам знадобляться:
- кленовий сироп — 1 чашка
- яйця — 2 шт.
- хліб — для подачі.
спосіб приготування:
- у маленькій каструлі доведіть кленовий сироп до кипіння на сильному вогні.
- зменшіть високу температуру до середньої. варіть на повільному вогні пару хвилин.
- акуратно розбийте яйця в сироп.
- варіть до готовності яєць, періодично поливаючи їх сиропом.
- перекладіть блюдо в горщики і подавайте до столу.
Яйця бенедикт з соусом маття
вам знадобляться:
- розтоплене вершкове масло — 1/4 чашки
- грецький йогурт — 1 чашка
- лимонний сік — 3 ст. л.
- маття — 1,5 ч. л.
- сушений часник — 1/2 ч. л.
- мелений кмин — 1/2 ч. л.
- мед — 1 ч. л.
- сіль — 1/4 ч. л.
- тепла вода — 1/4 чашки
- яйця — 8 шт.
- цільнозернові булочки-4 шт.
- рубаний зелена цибуля — для подачі.
спосіб приготування:
- у мисці змішайте розтоплене вершкове масло, грецький йогурт, лимонний сік, маття, сушений часник, кмин, мед і сіль. ретельно перемішайте.
- додайте в соус кілька ложок теплої води.
- приготуйте яйця пашот.
- цільнозернові булочки трохи підігрійте.
- на булочки викладіть яйця пашот. полийте соусом.
- посипте зеленою цибулею.
- подавайте до столу.
Запечені яйця з пармезаном і травами
вам знадобляться:
- цибуля — шалот — 1 шт.
- рубаний розмарин — 1 ст. л.
- рубаний чебрець — 1 ст. л.
- вершкове масло — 2 ст. л.
- рослинна олія — 1/2 ч. л.
- яйця — 8 шт.
- молоко або вершки — 1/4 чашки
- тертий пармезан — 1/4 чашки
- сіль — за смаком
- чорний мелений перець-за смаком.
спосіб приготування:
- розігрійте духовку до 180 градусів.
- лук-шалот порубаєте.
- у маленькій каструлі розтопіть 1/2 столової ложки вершкового масла і 1/2 столової ложки рослинної олії на середньо-сильному вогні.
- додайте цибулю-шалот і обсмажуйте його до м’якості і аромату. це займе приблизно від трьох до п’яти хвилин. вимкніть вогонь, додайте зелень і сіль. перемішавши.
- візьміть чотири формочки для випікання. на дно кожної викладіть невеликий шматочок масла. надішліть формочки в духовку на кілька хвилин, поки масло повністю не розтане.
- видаліть формочки з духовки, додайте в кожну одну столову ложку молока і розбийте по два яйця.
- посипте блюдо рубаними травами і відправте в духовку ще на сім хвилин.
- збільште температуру і готуйте яйця ще 3-4 хвилини.
- готову страву посипте тертим сиром, сіллю і перцем.
- дайте постояти протягом п’яти хвилин і подавайте до столу.