Яйця по-новому: 10 оригінальних рецептів на будь-який смак

75

Яйця-корисний продукт: в їх складі присутні вітаміни, мінерали, незамінні амінокислоти. будь-яка страва з яєць відрізняється не тільки високою поживною цінністю, але і дивовижним смаком. 

Яйця можна приготувати як самостійну страву безліччю способів, а можна додати в список інгредієнтів для приготування складносурядного страви: супу, салату, закуски, запіканки, омлету. 

У новій добірці рецептів ми зібрали найоригінальніші і смачні страви, які можна приготувати з яєць. відкривайте сезон експериментів на вашій кухні! 

Яйця, фаршировані креветками

вам знадобляться:

  • креветки — 150 г
  • яйця, зварені круто — 4 шт.
  • оливки — 2-3 ст. л.
  • ріпчаста цибуля — 1 ст. л.
  • петрушка — 2 ст. л.
  • гірчиця — 1 ч. л.
  • оливкова олія — 1 ч. л.
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • майонез — 2 ст. л.

спосіб приготування:

  1. відваріть креветки в киплячій воді протягом двох хвилин. злегка остудіть, а потім дрібно порубати.
  2. яйця наріжте на половинки і видаліть жовтки. розімніть три жовтки в середній мисці.
  3. додайте до жовтків рубані креветки і інші інгредієнти. гарненько перемішайте.
  4. нафаршируйте вийшла начинкою яєчні білки.
  5. посипте яйця зверху розкришеним яєчним жовтком і рубаною петрушкою.
  6. подавайте до столу. 

Яйця в авокадо

вам знадобляться:

  • авокадо-2 шт.
  • яйце-4 шт.
  • томатний соус — 4 ч. л.
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • кінза свіжа нарізана — за смаком.

спосіб приготування:

  1. розігрійте духовку до 180 градусів.
  2. розріжте авокадо навпіл і акуратно видаліть серцевину.
  3. акуратно зробіть поглиблення в кожній половинці, щоб залишити більше місця для яйця.
  4. викладіть авокадо відкритою стороною вгору в форму для випічки.
  5. додайте чайну ложку соусу.
  6. розбийте яйце і вилийте його в авокадо, посоліть, поперчіть.
  7. запікайте в духовці протягом 12-15 хвилин.
  8. посипте нарізаною кінзою і подавайте з теплими тостами. 

Яйця з кленовим сиропом

вам знадобляться:

  • кленовий сироп — 1 чашка
  • яйця — 2 шт.
  • хліб — для подачі.

спосіб приготування:

  1. у маленькій каструлі доведіть кленовий сироп до кипіння на сильному вогні.
  2. зменшіть високу температуру до середньої. варіть на повільному вогні пару хвилин.
  3. акуратно розбийте яйця в сироп.
  4. варіть до готовності яєць, періодично поливаючи їх сиропом.
  5. перекладіть блюдо в горщики і подавайте до столу.  

Яйця бенедикт з соусом маття

вам знадобляться:

  • розтоплене вершкове масло — 1/4 чашки
  • грецький йогурт — 1 чашка
  • лимонний сік — 3 ст. л.
  • маття — 1,5 ч. л.
  • сушений часник — 1/2 ч. л.
  • мелений кмин — 1/2 ч. л.
  • мед — 1 ч. л.
  • сіль — 1/4 ч. л.
  • тепла вода — 1/4 чашки
  • яйця — 8 шт.
  • цільнозернові булочки-4 шт.
  • рубаний зелена цибуля — для подачі.

спосіб приготування:

  1. у мисці змішайте розтоплене вершкове масло, грецький йогурт, лимонний сік, маття, сушений часник, кмин, мед і сіль. ретельно перемішайте.
  2. додайте в соус кілька ложок теплої води.
  3. приготуйте яйця пашот.
  4. цільнозернові булочки трохи підігрійте.
  5. на булочки викладіть яйця пашот. полийте соусом.
  6. посипте зеленою цибулею.
  7. подавайте до столу. 

Запечені яйця з пармезаном і травами

вам знадобляться:

  • цибуля — шалот — 1 шт.
  • рубаний розмарин — 1 ст. л.
  • рубаний чебрець — 1 ст. л.
  • вершкове масло — 2 ст. л.
  • рослинна олія — 1/2 ч. л.
  • яйця — 8 шт.
  • молоко або вершки — 1/4 чашки
  • тертий пармезан — 1/4 чашки
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець-за смаком.

спосіб приготування:

  1. розігрійте духовку до 180 градусів.
  2. лук-шалот порубаєте.
  3. у маленькій каструлі розтопіть 1/2 столової ложки вершкового масла і 1/2 столової ложки рослинної олії на середньо-сильному вогні.
  4. додайте цибулю-шалот і обсмажуйте його до м’якості і аромату. це займе приблизно від трьох до п’яти хвилин. вимкніть вогонь, додайте зелень і сіль. перемішавши.
  5. візьміть чотири формочки для випікання. на дно кожної викладіть невеликий шматочок масла. надішліть формочки в духовку на кілька хвилин, поки масло повністю не розтане.
  6. видаліть формочки з духовки, додайте в кожну одну столову ложку молока і розбийте по два яйця.
  7. посипте блюдо рубаними травами і відправте в духовку ще на сім хвилин.
  8. збільште температуру і готуйте яйця ще 3-4 хвилини.
  9. готову страву посипте тертим сиром, сіллю і перцем.
  10. дайте постояти протягом п’яти хвилин і подавайте до столу.

Пюре з брокколі з яйцем

вам знадобляться:

  • брокколі — 1 качан
  • вода-1 л
  • олія оливкова-3 ст. л.
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • яйце куряче — 4 шт.
  • фісташки — 2 ст. л.

спосіб приготування:

  1. брокколі розділіть на суцвіття і відваріть в киплячій підсоленій воді 20 хвилин. в цей час відваріть яйця пашот.
  2. відкиньте брокколі на друшляк, залишивши трохи води, в якій вона варилася.
  3. подрібніть брокколі в блендері, поступово додаючи воду, до отримання гладкого однорідного пюре. додайте оливкову олію, посоліть, поперчіть і ретельно перемішайте.
  4. подавайте пюре, виклавши зверху яйце пашот і посипавши трохи подрібненими фісташками.

Класична ізраїльська шакшука

вам знадобляться:

  • яйця — 4 шт.
  • помідори — 1/2 пачки (200 г)
  • олія — для смаження
  • петрушка — невеликий пучок
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • хліб — 1 скибочка.

спосіб приготування:

  1. яйця перед приготуванням помийте. вимийте також петрушку і залиште сохнути.
  2. поставте сковороду на середній вогонь, влийте масло для смаження. відразу розбийте в сковороду всі яйця, поставте таймер на дві хвилини.
  3. через дві хвилини яйця трохи «прихопляться». додайте помідори, викладіть навколо яєць, продовжуйте смажити ще три хвилини.
  4. перемішайте акуратно помідори, посоліть і поперчіть. з сіллю будьте обережні, помідори вже досить солоні.
  5. подайте до столу, посипавши зверху нарізаною петрушкою. 

Яєчня-базіка з лаймом і маття

вам знадобляться:

  • яйця-8 шт.
  • зелена цибуля — 2 стебла
  • вершкове масло — 1/2 ч. л.
  • маття — 1/2 ч. л.
  • лайм — 1 шт.

спосіб приготування:

  1. порубати зелену цибулю.
  2. у середню миску розбийте яйця. змішавши.
  3. додайте сіль і трохи перцю. ще раз перемішайте.
  4. у сковороді розтопіть дві столові ложки вершкового масла на середньому вогні.
  5. додайте зелену цибулю і обсмажуйте протягом однієї хвилини.
  6. влийте в сковороду яйця. приготуйте базіку.
  7. викладіть яйця на тарілку. посипте маття.
  8. прикрасьте блюдо скибочками лайма і подавайте до столу. 

Міні-фріттата з сиром і шпинатом

вам знадобляться:

  • вершкове масло — для змазування
  • шпинат — 85 г
  • яйця — 3 шт.
  • сир — 6 ст. л.
  • зелена цибуля-3 стебла
  • кріп — за смаком
  • мелений мускатний горіх — щіпка
  • сіль — щіпка
  • чорний мелений перець — щіпка.

спосіб приготування:

  1. розігрійте духовку до 180 градусів.
  2. застеліть деко папером для випікання. злегка змастіть пергамент маслом.
  3. покладіть шпинат в друшляк і полийте окропом. просушивши. довільно дрібно наріжте.
  4. збийте яйця віночком. посоліть і поперчіть.
  5. змішайте яйця зі шпинатом, сиром, рубаними зеленою цибулею і кропом, мускатним горіхом.
  6. розлийте тісто по формах.
  7. випікайте 18-20 хвилин.
  8. злегка остудіть і подавайте до столу.