Як швидко і правильно приготувати буряк: 7 кращих порад

28

Всі ми любимо буряк за її унікальний, ні на що не схожий смак і масу корисних властивостей. Найбільше вона цінується для профілактики хвороб серця і судин, а також анемії: буряк багата такими речовинами, як залізо, калій і магній, сприятливо впливають на процеси кровотворення в організмі. Високий вміст клітковини робить буряк по-справжньому дієтичним продуктом, що поліпшує обмін речовин і виводить токсини. Не варто забувати також і про безліч вітамінів (а, в1, в5, в9, с і рр), завдяки яким буряк допомагає нам впоратися з поганим самопочуттям і авітамінозом.на жаль, ми звикли вважати, що варити буряк — це довго і утомливо: дійсно, якщо просто помістити її в каструлю з холодною водою, вона буде готуватися від 2 до 3 годин, що не може відштовхувати від цього продукту всіх, хто цінує свій час.

Ми вирішили зібрати найефективніші поради, як зварити буряк цілком максимально швидко і зберегти при цьому всі її унікальні корисні властивості.

Температурні перепади

Цей спосіб ідеально підійде тим, хто вирішив швидко зварити буряк цілком в каструлі.якщо вам для приготування якоїсь страви терміново знадобилася варений буряк, радимо вчинити, як професійний шеф: залиште її в киплячій воді на півгодини, злийте воду і відразу ж поставте під струмінь крижаної води.

Залиште буряк охолоджуватися під водою на 10-15 хвилин: такий різкий температурний перепад доведе її до готовності.

Кипляча вода

Доведіть воду до кипіння і, помістивши в каструлю буряк, варіть приблизно 40 хвилин, підтримуючи великий вогонь. Води наливайте з запасом, адже від високої температури вона буде википати дуже швидко.

Цей спосіб також рекомендується завершувати приміщенням буряка під холодну воду: так вона буде набагато легше чиститися.

Великий вогонь

Щоб швидко зварити буряк на плиті, вам знадобиться великий вогонь і 20 хвилин вільного часу.

Дуже важливо налити побільше води: коренеплоди повинні бути покриті приблизно десятисантиметровим шаром вже киплячої води. В іншому випадку, вода википить задовго до того, як буряк встигне зваритися. Чи не накривайте каструлю кришкою і варіть 15-20 хвилин, після чого помістіть коренеплоди під крижаний струмінь води на 5 хвилин. Буряк готова.

Єдиний недолік цього експрес-способу — в продукті не залишається нічого від корисного вітаміну с.

Запікання в духовці

Спробуйте швидко приготувати буряк в духовці, використовуючи пакет для запікання. Цей спосіб такий же швидкий, як варіння, і, що головне, такий же (якщо не більше) смачний: запечена буряк солодше вареної, що можна вдало використовувати при приготуванні, наприклад, вінегрету.

Вимиту неочищену буряк покладіть в пакет (можна також використовувати фольгу) і помістіть в духовку, заздалегідь розігріту до 180-200 градусів. Невеликих молоді коренеплоди будуть готові через півгодини, а великі і дозрілі — через 40-50 хвилин.

У мікрохвильовці

Якщо ви хочете швидко і смачно зварити буряк в мікрохвильовці, вам знадобиться близько 20 хвилин.

Неочищену вимиту буряк покладіть в спеціальну ємність для мікрохвильових печей або поліетиленовий пакет, не зав’язуючи, але склавши його. Встановіть мікрохвильовку на середню потужність і ставте готуватися на 7-10 хвилин. Перевірте готовність і поставте буряк ще на 5-10 хвилин, якщо вона ще напівсира.

В мультиварці

В мультиварці ви теж можете зварити буряк швидко і просто. Найпростіший і» швидкісний » варіант — приготувати приблизно однакові за розміром овочі в шкірці цілком.

На програмі «пар» (яку цілком можна замінити програмами «суп» або «варіння») буряк потрібно повністю залити водою і поставити варитися на 40 хвилин. Після закінчення програми перевірте готовність і в разі потреби додайте ще 10 хвилин. 

Загальні поради для будь-якого способу варіння

Ніколи не відрізайте хвостик і не очищайте буряк від шкірки (якщо ви, звичайно, не плануйте згасити її для своєї страви). Досить буде гарненько помити її за допомогою губки і в такому вигляді відправити варитися: так вона збереже свій гарний насичений колір.

До речі, про колір: додайте в воду після закипання половинку чайної ложки оцту або лимонного соку — так вона стане ще яскравіше.

Якщо ви варите буряк для вінегрету або для іншого салату і не хочете, щоб вона пофарбувала інші овочі, як слід залийте її рослинним маслом після того, як наріжете, і тільки після цього змішуйте з іншими інгредієнтами.

Найсмачніші страви з вареним буряком

Крім класичного, всіма улюбленого вінегрету (читайте наш покроковий рецепт цього салату), варений буряк можна використовувати для приготування безлічі чудових страв.

Любителі салатів обов’язково повинні спробувати приготувати оригінальний салат з буряком і апельсином із заправкою з діжонської гірчиці, ситний буряковий салат з куркою і волоськими горіхами або крутий вітамінний салат з моркви і буряка з фісташками.не бійтеся експериментувати і пробувати такі незвичайні варіанти, як буряковий пиріг з козячим сиром або, наприклад, дуже корисні бурякові чіпси з ніжною йогуртової заправкою.