Яловичина — один з тих небагатьох продуктів, які ви обов’язково повинні включити в свій раціон. Це пісне м’ясо, багате повноцінним білком, залізом, вітамінами в і масою корисних мікроелементів. Насичені жири і амінокислоти, у великій кількості містяться в яловичині, допоможуть вам нормалізувати роботу серцевого м’яза, уникнути стресів і завжди залишатися в тонусі.у новому огляді ми вирішили докладніше розповісти, як швидко і правильно приготувати яловичину так, щоб вона зберегла всі свої корисні властивості і при цьому залишилася здоровим, дієтичним продуктом.
Вибір м’яса
Перша і головна річ, на яку потрібно перш за все звернути увагу, перш ніж почати готувати яловичину — свіжість і якість м’яса. Від цього фактора залежить не тільки смак, але і швидкість приготування страви.
Відмінні ознаки яловичого м’яса — насичений темно-червоний колір і практично повна відсутність жиру, хоча якщо він все-таки присутній, то повинен бути м’яким і мати світло-кремовий відтінок.
Свіже м’ясо має м’яку, ніжну текстуру, готувати його легко і швидко, а ось стару яловичину доведеться варити довго, а м’ясо вийде жорстким і пересушеним.
Лопатка і заріз (яловичина з шийної частини) відмінно підійдуть для приготування бульйонів, гуляшів, біфштексів, гасіння і фаршу. Для наваристих жирних супів і бульйонів більше підійде соковита грудинка — з неї виходять кращі борщі.
Якщо ви вирішили варити заморожений шматок яловичини, вам потрібно буде заздалегідь розморозити його і ретельно промити в холодній проточній воді.
Підготовка до варіння
Від цього етапу також безпосередньо залежить час приготування яловичини. якщо ви економите час і хочете, щоб м’ясо зварилося швидше, кладіть його в каструлю не цільним шматком, а невеликими порціями. Важливо: ріжте шматки не поперек волокон, а уздовж них — так яловичина швидше приготується, а її текстура стане набагато м’якше. Крім того, для кращого результату м’ясо рекомендують злегка обсмажити на сковороді в невеликій кількості рослинного масла.
Для варіння яловичини воду необхідно закип’ятити заздалегідь і залити шматок м’яса так, щоб окріп повністю покрив його. Обов’язково залиште півторасантиметровий шар води над яловичиною. Не соліть воду: так ви зробите м’ясо жорстким. Залиште цей крок на кінець варіння. Те ж стосується цибулі, моркви, селери та інших овочів: якщо ви хочете додати їх, зробіть це за 30 хвилин до кінця приготування.
Варка в каструлі
Після того як ви доведете до кипіння воду з яловичиною, зніміть піну. Це належить зробити ще кілька разів в процесі варіння, а особливо стежити за цим потрібно тим, хто варить яловичий бульйон або суп. Зменшіть вогонь до слабкого і прикрийте каструлю кришкою. Якщо ви додасте в воду столову ложку соняшникової олії, яловичина звариться швидше.
М’ясо буде готове через 40 хвилин, але тут все залежить від якості обраного м’яса і величини шматків. Стара, крупно нарізана яловичина буде вариться приблизно 2 години.
Не забудьте посолити м’ясо в кінці варіння. щоб перевірити його готовність, проколіть ножем самий щільний шматочок. Поява червонуватого соку або жорсткість яловичини — явний показ того, що м’ясо ще не зварилося до кінця.
Попередній маринад
Тим, хто хоче швидко і за короткий термін отримати ніжне, смачне м’ясо, ми радимо попередньо замаринувати його. Покладіть м’ясо в миску з дрібно нарізаною цибулею і збризніть оцтом, а потім залиште на 2 години. Після такої обробки яловичина звариться набагато швидше.
Ще один популярний спосіб скоротити час приготування яловичини — натерти її гірчицею перед варінням. Можна також додати гірчицю прямо в каструлю в процесі приготування. Це зовсім не позначиться на смаку м’яса або бульйону, зате звариться яловичина приблизно за годину.
Яловичина в мультиварці
У чаші мультиварки яловичина звариться трохи швидше, ніж просто в каструлі на плиті. Спосіб приготування нітрохи не відрізняється від звичайного: м’ясо потрібно очистити від жилок і плівки, покласти в мультиварку і залити окропом, після чого виставити програму «суп» або «гасіння». Не забудьте зняти пінку після того, як вода в чаші закипить.
Варіть яловичину до м’якості близько години, а після цього перевіряйте ступінь готовності м’яса.
Кращі рецепти з вареною яловичиною
Найпопулярніший «яловичий» рецепт — це, звичайно, класичний борщ з молодого буряка на яловичому бульйоні. Читайте нашу покрокову інструкцію, як приготувати цей розкішний запашний суп всього за 1 годину.
Ще одне легендарне блюдо на яловичому бульйоні-французький цибульний суп. Порівняно невеликий час приготування і приголомшливий унікальний смак роблять це блюдо прекрасним варіантом для тих, хто хоче зварити не бульйон з яловичини, а справжній гастрономічний шедевр.
Варену яловичину можна також використовувати і в дієтичних стравах: ось, наприклад, легкий, але дуже смачний рецепт сендвіча з вареною яловичиною і овочами.