Як економити час на кухні: 10 корисних лайфхаків

12

При сучасному ритмі життя на готування залишається все менше часу. Щоденна необхідність готувати сніданки, обіди, вечері і різноманітні перекуси здатна набриднути навіть самим організованим і терплячим. Ми зібрали кілька простих лайфхаків, які дозволять заощадити час, проведений на кухні, і істотно спростити своє життя.

Складайте меню на тиждень

Складайте меню і списки покупок заздалегідь — наприклад, по неділях. Це не тільки заощадить час, але і дозволить скласти повноцінний раціон з урахуванням смаків всіх домочадців. Ще один плюс-вирушаючи зі списком в магазин, ви нічого не забудете і купите тільки потрібні продукти.

Нарізайте м’ясо перед заморожуванням

Якщо ви заморожуєте свіже м’ясо, заздалегідь розділіть його на порції з розрахунку на одне приготування: невеликі шматки рівномірно замерзають і швидше відтають, до того ж вони краще зберігають соковитість, ніж великі. Те ж саме з фаршем: розподіліть його по контейнерах і вже потім відправляйте в морозильну камеру.

Обзаведіться контейнером для сміття

постійно бігаючи до сміттєвого відра під час готування, ви витрачаєте не тільки час, але і сили. Замість цього поставте невеликий сміттєвий контейнер прямо на кухонній стільниці, а після всіх кулінарних клопотів спорожніть його у відро для сміття — це набагато зручніше.

Не збираєте брудний посуд

Не збираєте брудний посуд в раковині і на робочій поверхні — вона буде займати місце і сильно заважати під час готування, до того ж відмити присохлі залишки їжі потім набагато важче. Привчіть себе мити начиння відразу і прибирати на місце.

Використовуйте «розумну» техніку і начиння

Блендери, мультиварки і скороварки, термометри для м’яса, обробні дошки з бортиками і контейнерами, багатофункціональні шинкування та інші корисні дрібниці значно полегшать вашу працю і зроблять кулінарний процес приємніше. До речі, ви знали, що в мікрохвильовці можна не тільки розігрівати їжу, але і готувати смачні і швидкі страви?

Робіть заготовки

Заморожувати можна все: бульйон, домашні котлети і пельмені, соуси і маринади, нарізки з овочів і зелені, навіть зажарку для супу! такі заготовки здорово економлять час і сили: за лічені хвилини з них можна приготувати повноцінний обід або вечерю. До того ж заморожені продукти не втрачають вітамінів, тому ваші страви залишаться такими ж корисними.

Робіть кілька справ одночасно

економити час можна не тільки за рахунок швидкості, але і роблячи кілька справ одночасно. Наприклад: натріть овочі, які потрібно обсмажити першими, а поки вони готуються, натріть або наріжте інші.

Делегуйте повноваження

Доручіть частину кухонних справ своїм домочадцям. Натерти сир, нарізати хліб, помити зелень, почистити фрукти або овочі, обполоснути тарілку — з цим легко впорається і дитина. Дрібниці, зате вони економлять чимало часу і сил.

Не викидайте залишки

легендарний кухар гордон рамзі змушує всіх своїх учнів здавати незвичайний тест: з кулінарних залишків вони повинні приготувати відмінне блюдо. І це не примха іменитого шефа: вміння «вичавити» максимум з наявних продуктів відчутно економить ваші гроші, а також час — адже куди простіше використовувати залишилася їжу, ніж купувати, чистити і нарізати нову.

Готуйте швидкі страви

щоб готувати смачно і корисно, необов’язково годинами стояти біля плити. Сьогодні існує маса рецептів швидких обідів і вечерь — від простих до вишуканих. Частіше вивчайте простори всесвітньої павутини і розпитуйте друзів — напевно у кожного з них знайдеться пара-трійка відмінних рецептів на швидку руку.