Хто, як не японці, знає всі секрети приготування ідеального рису? адже для них гохан (варений рис) — не просто основне джерело білка в раціоні, а й невід’ємна частина національної культури. topten food з’ясував, як правильно приготувати рис за японською технологією, щоб він вийшов пишним і смачним.
Кодекс японських рисоварів
- використовуйте виключно білий круглозерний рис-довгозерні сорти на зразок жасмину або басматі не підійдуть.
- рис готується без солі та інших спецій і тим більше без масла.
- важливо дотримуватися правильну пропорцію: ідеальною вважається 1,25 склянки води на 1 склянку рису.
- завжди замочуйте рис, щоб зернятка наситилися вологою, — завдяки цьому при варінні рис вийде пишним.
- після замочування дайте рису хоча б п’ять хвилин, щоб просохнути, а ще краще — дочекайтеся повного висихання. якщо цього не зробити, під час варіння рис вбере зайву воду і розбухне до стану каші-розмазни.
- не відкривайте надовго кришку під час варіння — максимум на пару секунд. останні десять хвилин варіння-найважливіші: в цей час кришку ні в якому разі не можна відкривати.
- використовуйте каструлю з товстим дном і щільно закривається кришкою. якщо кришка прилягає недостатньо щільно, під час варіння оберніть її рушником, щоб весь пар залишився всередині.
Рецепт рису по-японськи
Інгредієнти:
- довгий круглозерний рис 1 ст.
- вода 1,25 ст.
Спосіб приготування:
- насамперед промийте рис. помістіть його у велику миску і залийте чистою водою. акуратно промийте круговими рухами і злийте воду. повторіть процедуру 3-4 рази, поки вода після миття не залишатиметься прозорою.
- замочіть рис у воді на 30 хвилин. перекладіть в сито і залиште на 15 хвилин, щоб вся вода стекла.
- перекладіть рис в каструлю і залийте холодною водою в необхідній пропорції. поставте каструлю на середній вогонь і накрийте кришкою.
- як тільки вода закипить, зменшіть вогонь до повільного і варіть рис 12-13 хвилин або трохи довше, поки вода повністю не вбереться.
- зніміть каструлю з вогню, не відкриваючи кришку, і залиште в спокої хвилин на десять. готовий рис повинен бути не розсипчастим, а трохи вологим і дуже повітряним.
- перемішайте рис дерев’яною лопаткою, прикрасьте свіжою зеленню і подавайте до риби, м’яса або овочів. ітадакімас!