Як ідеально запекти картоплю: 7 класних рецептів

32

Картопля-універсальний продукт. Його можна купити в будь-якому магазині за доступною ціною і приготувати з нього незліченну кількість смачних страв. 

Незважаючи на все різноманіття гастрономічних варіантів, найсмачнішим залишається запечена картопля. Це саме те, що потрібно після робочого дня, коли стояти біля плити зовсім немає сил, але при цьому хочеться смачно повечеряти. 

Ми склали добірку з 7 класних рецептів запеченої картоплі, які ви обов’язково повинні спробувати приготувати. 

Картопля, запечена з зеленню і часником

вам знадобиться:

  • картопля — 700 г
  • оливкова олія — 1/4 чашки
  • розтоплене вершкове масло — 2 ст. Л.
  • часник — 2 головки
  • нарізані листя петрушки — 1/2 ст. Л.
  • лимон — 1/2 шт.
  • чебрець — 5-6 гілочок
  • сіль — 1/4 ч. Л.
  • чорний перець — 1/2 ч. Л.
  1. розігрійте духовку до 180 °c.
  2. надріжте картоплю і викладіть на деко. 
  3. збризніть картоплю оливковою олією і полийте розтопленим вершковим маслом. 
  4. додайте подрібнений часник, петрушку, лимон і чебрець.
  5. посиптк сіллю і чорним перцем.
  6. запікайте протягом години. 
  7. подавайте до столу.

Картопля з травами і лимоном

вам знадобиться:

  • оливкова олія — 1/4 чашки
  • розтоплене вершкове масло— 2 ст. Л.
  • подрібнений часник— 3 зубчики
  • подрібнена петрушка— 1 ст. Л.
  • лимонний сік— 1 ст. Л.
  • мед-1 ст. Л. 
  • сіль-1/4 ч. Л.
  • чорний мелений перець — 1/4 ч. Л.
  1. розігрійте духовку до 180 °c.
  2. надріжте картоплю і викладіть на деко.
  3. змішайте масло, часник, петрушку, лимонний сік, мед.
  4. полийте картоплю сумішшю, що вийшла. Посоліть, поперчіть. 
  5. запікайте картоплю протягом години. 
  6. подавайте до столу. 

Картопля з брокколі і сиром

вам знадобиться:

  • картопля-4 шт.
  • оливкова олія — 1 ч. Л.
  • вершкове масло — 3,5 ст. Л. 
  • знежирений грецький йогурт — 1/2 склянки
  • пахта — 1/4 чашки
  • сіль — 1/2 ч. Л.
  • чорний мелений перець — 1/2 ч. Л.
  • рубаний зелена цибуля — 3/4 ч. Л.
  • часниковий порошок — 3/4 ч. Л.
  • цибульний порошок — 1/2 ч. Л.
  • паприка — 1/2 ч. Л.
  • брокколі — 1/2 чашки
  • тертий твердий сир — 2 чашки
  1. розігрійте духовку до 200 °c.
  2. викладіть картоплю в форму для запікання і відправте в духовку на годину. Після охолодіть і наріжте на половинки. 
  3. розберіть брокколі на суцвіття і відваріть на пару.
  4. видаліть м’якоть картоплі і перекладіть її в миску. 
  5. змастіть картоплю оливковою олією і викладіть на деко, застелене папером для запікання. 
  6. у картопляну м’якоть додайте вершкове масло і збийте за допомогою блендера. 
  7. потім додайте грецький йогурт, пахту, сіль, перець, цибулю, часниковий і цибульний порошки, паприку, брокколі і сир. Перемішайте і нафаршируйте вийшла масою картопляні скибочки. 
  8. запікайте 20-25 хвилин. 
  9. подавайте до столу. 

Картопля по-італійськи

вам знадобиться:

  • картопля — 450 г
  • оливкова олія — 1 ст. Л.
  • подрібнений часник — 2 зубчики
  • італійські приправи — 1 ч. Л.
  • сіль — 1/4 ч. Л.
  • паприка — 2 щіпки
  • подрібнений твердий сир — 1/3 чашки
  • подрібнені листя петрушки — 1 ч. Л.
  • вершкове масло — 2 ст. Л.
  1. розігрійте духовку до 200 °c.
  2. очистіть і промийте картоплю. Наріжте на половинки.
  3. нагрійте сковороду і додайте в неї оливкову олію.
  4. всипте в сковороду картоплю і обсмажуйте до хрусткої скоринки. Картопля перемістіть в каструлю. 
  5. сковороду поверніть на плиту і обсмажте в ній часник, італійські приправи, сіль і паприку протягом пари хвилин. Додайте картоплю. Гарненько все перемішайте. 
  6. вимкніть вогонь. Додайте сир і петрушку. 
  7. помістіть поверх картоплі вершкове масло, нарізане кубиками, і відправте сковороду в духовку на 15 хвилин. Подавайте до столу. 

Картопля з грибами і шпинатом

вам знадобиться:

  • червона картопля-2 шт.
  • вершкове масло — 2 ст. Л.
  • гриби — 300 г
  • подрібнена цибуля — шалот-1 шт.
  • біле вино — 1/4 склянки
  • шпинат — 100 г
  • вершки — 3 ст. Л.
  • тертий твердий сир — 1/2 ст. Л.
  • сіль — за смаком
  • перець — за смаком
  • тертий сир чеддер — 100 г
  • подрібнену цибулю — порей-1-2 ст. Л.
  • червоний перець пластівцями — 1/4 ч. Л. 
  1. розігрійте духовку до 200 °c.
  2. наколи картоплю в 3-4 місцях. Збризніть невеликою кількістю масла і викладіть на деко. Запікайте 40 хвилин. 
  3. нагрійте столову ложку масла у великій каструлі на середньому вогні. Коли масло починає пузиритися, додайте гриби і обсмажуйте їх, часто помішуючи, протягом семи хвилин. 
  4. зменшіть вогонь до середнього, додайте цибулю-шалот і масло, що залишилося для каструлі. Готуйте одну хвилину.
  5. влийте вино і готуйте ще 1-2 хвилини.
  6. викладіть картоплю на деко, застелене папером для запікання. Зробіть надріз. Посипте тертим сиром чеддер і відправте в духовку на п’ять хвилин.  
  7. у каструлю з грибами додайте шпинат і готуйте ще три хвилини. 
  8. додайте вершки. Посоліть, поперчіть. 
  9. прикрасьте картоплю соусом зі шпинату і грибів. Посипте зеленою цибулею і червоним перцем. 
  10. подавайте до столу. 

Картопля з сиром і беконом

вам знадобиться:

  • картопля-5 шт.
  • соняшникова олія-1 ст. Л. 
  • вершкове масло-2 ст. Л.
  • сметана-1/4 склянки
  • тертий сир чеддер — 1/2 чашки
  • молоко — 1/4 чашки
  • сіль — за смаком
  • чорний перець — за смаком
  • бекон — за смаком
  • зелена цибуля-1 гілочка
  1. розігрійте духовку до 180 °c.
  2. картоплю змастіть маслом і посипте сіллю. 
  3. викладіть картоплю на деко, застелене папером для запікання. Надішліть в духовку на годину. 
  4. розріжте картоплю на половинки і видаліть трохи м’якоті. 
  5. змішайте м’якоть картоплі зі сметаною, сиром, молоком, сіллю і перцем. Нафаршируйте картопляні скибочки вийшла сумішшю. 
  6. поверх кожної картоплини викладіть бекон і ще трохи сиру.
  7. поміняйте температуру в духовці на 160 °c і випікайте картоплю ще 15 хвилин. 
  8. посипте зеленою цибулею і подавайте до столу. 

Вершкова картопля

вам знадобиться:

  • картопля-4 шт.
  • сметана-3/4 склянки
  • вершкове масло — 6 ст. Л. 
  • вершковий сир-70 г
  • рубаний зелена цибуля-2 стебла
  • сіль — 1 ч. Л.
  • чорний перець — 1 ч. Л.
  • чебрець — 1/4 ч. Л.
  • молоко — 1/4 чашки
  • тертий сир чеддер — 3/4 чашки
  • паприка — щіпка
  1. наколи картоплю ножем і відправте в попередньо розігріту до 200 °c духовку на годину. Після злегка остудіть і розріжте на половинки. 
  2. м’якоть видаліть за допомогою ложки і перекладіть в миску. 
  3. додайте до м’якоті сметану, масло, вершковий сир, сіль, перець, чебрець і молоко. Подрібніть за допомогою блендера або толкушкі. 
  4. нафаршируйте вийшла сумішшю картопляні скибочки. Приправте паприкою. 
  5. випікайте протягом 20 хвилин. 
  6. подавайте до столу.