Як використовувати чорнило кальмара: кращі рецепти

26

Головоногі молюски — невід’ємна частина середземноморської кухні. Це низькокалорійне, дієтичне м’ясо з високим вмістом білка і амінокислот, ненасичених жирних кислот і вітамінів, мікро — і макроелементів. Відмінна риса молюсків-заліза, що виробляє густу насичену чорну рідину — чорнило.

Восьминоги, кальмари і каракатиці — володарі чорнильного «зброї»: прагнучи захистити себе, в момент небезпеки ці молюски викидають за раз мало не весь свій запас чорнила (речовина з групи меланінів, схоже за складом з пігментом, яким пофарбовані наші волосся), який може повністю пофарбувати воду в чорний колір у великому акваріумі.

Сьогодні ми розповімо про чорнило кальмара-смачному, корисному і дуже оригінальному продукті, який зробить навіть звичне блюдо абсолютно особливим.

Історія оригінального продукту

чорнило каракатиці протягом довгого часу використовувалися для виготовлення коричневої фарби, що отримала назву на честь самих молюсків — сепія («каракатиця» буквально позначає «ногастая», а латинське ім’я каракатиці виглядає куди милозвучніше: sepida).

Після того як були відкриті цілющі властивості темної рідини чорнильного мішка, вона стала використовуватися для приготування лікарських препаратів, для виготовлення звичайних чорнила і, нарешті, в кулінарії. У країнах середземномор’я і адріатики, а також в японії дуже люблять додавати в свої страви цей унікальний продукт.

Рекомендують їх і для приготування незвичайних соусів, і для збереження «морського» смаку рибних страв, і просто для прикраси. Єдиний продукт, який ніколи не поєднують з чорнилом — це м’ясо.

Кальмар або каракатиця?

Єдина істотна різниця — колір: якщо у восьминогів чорнило дуже темні, практично чорні, то у кальмарів — синюваті, а у каракатиць — злегка коричневі. До складу всіх цих чорнила входять амінокислоти, таурин і меланін — той самий барвник, який надає готовим стравам такий елегантний і дивовижний вигляд. Більшість чорнил, які ви можете придбати сьогодні, насправді
Зроблені з каракатиці — найближчої «родички» кальмара. Це зовсім
Не страшно: для кулінарних, а не для наукових цілей, їх класифікують
Як «чорнило кальмара».

Корисні властивості чорнила кальмара

Треба зізнатися, найчастіше ми додаємо чорнило кальмара в свої страви тільки заради естетичних цілей. Це кращий натуральний харчовий барвник і приправа, що володіє неповторним солонуватим смаком, що нагадує море. Але і про корисні властивості цього продукту забувати не слід.

Ми вже згадували про те, що в малих дозах чорнило каракатиці входять до складу деяких лікарських препаратів. Чорнило допомагають знизити рівень холестерину в крові, сприяють прискоренню обміну речовин, а також мають протизапальні і підвищують імунітет властивостями.

Де купити чорнило і що з ними робити

На жаль, на полицях супермаркетів цей продукт знайти дуже складно, практично неможливо. Єдиний вихід-замовляти чорнило кальмара в інтернет-магазинах. Інтернет-магазини делікатесів пропонують чорнило каракатиці як в дуже маленьких упаковках (наприклад, 2 упаковки по 4 грами за низькою ціною), так і в баночках по 250 грамів (1 упаковка коштує в межах 1000 рублів).

Найголовніше — звернути увагу на склад продукту при покупці. Ніяких добавок, крім солі, чорнило містити не повинні (в іншому випадку ви купуєте штучний чорний барвник).

Якщо ви придбали цей делікатес і тепер дивуєтеся, що ж з ним приготувати, ось 3 страви, які хоча б раз в житті варто зробити чорними: паелья, різотто і спагетті. Також з чорнилом кальмара можна приготувати чорний хліб і вкрай незвичайні, вишукані соуси. А якщо ви так і не знайшли чорнило — не впадайте у відчай, але спробуйте для початку придбати чорні спагетті: в тісто деяких готових продуктів чорнило вже додані.

Рецепти «чорних» страв, які обов’язково потрібно спробувати

класичне поєднання-страви з морепродуктів з додаванням чорнила кальмара. Ділимося з вами приголомшливим покроковим рецептом чорної пасти з морепродуктами, для приготування якої можна використовувати як прості чорні макарони, так і чорнило каракатиці. Не забудьте при подачі прикрасити пасту тертим пармезаном.

Ще одне блюдо, з яким впорається навіть новачок, — чорний рис з кальмарами, мідіями і тигровими креветками. Вивчайте наш докладний покроковий рецепт цього дивного страви середземноморської кухні і подавайте його з лимоном прямо в сковороді, виклавши мідії зверху.