Як використовувати залежані продукти і повернути їм свіжість

318

Напевно багато хто пам’ятає знамените місце з «майстра і маргарити», де буфетник виправдовувався перед воландом за осетрину другий свіжості, а маг влучно заперечував йому так: «свіжість буває тільки одна — перша, вона ж і остання». Дійсно, складно не погодитися з цим зауваженням: смачні страви виходять тільки з якісних і, що головне, свіжих продуктів.

Ми в kitchenmag закликаємо вас не використовувати прострочені і зіпсовані продукти і вчасно проводити ревізію холодильника, щоб вчасно використовувати або викинути все, що давно лежить. Проте, деякі продукти все-таки можна врятувати навіть в самий останній момент. У новому огляді ми розповімо, як вчинити з залежаними продуктами і повернути їм свіжість і смак.

Хліб

Залежаний хліб врятувати дуже просто. Якщо він зачерствів, існує маса способів знову зробити його м’яким і ароматним.

Ось, наприклад, найшвидший метод «реанімувати» несвіжий хліб для власників мікрохвильовки: загорніть шматок хліба в паперову серветку і відправте грітися на пару хвилин.

Ви також можете залишити хліб, обгорнутий вологою паперовою серветкою, на 5 хвилин, після чого на 10 хвилин поставити його в заздалегідь нагріту до середньої температури духовку.

Сміливо викидайте будь-який хліб, якщо ви знайшли на ньому хоч найменші сліди цвілі-в цьому випадку рятувати продукт вже занадто пізно.

Помідори

Переспілі, м’яті і надто м’які помідори, які вже почали втрачати колір або покриватися тріщинами, не варто використовувати для приготування салатів, але і викидати теж необов’язково.

Саме з м’яких помідорів відмінно виходять лечо, аджика і всілякі томатні заготовки на зиму. Приготуйте самостійно лечо з томатів і болгарського перцю, домашній кетчуп або томатну пасту.а ось якщо ви не використовували половинку помідора і вона встигла злегка підсохнути в холодильнику, ви можете повернути їй життя, потримавши кілька годин у холодній, чистій воді.

Банани

Якщо ви згадали про куплених колись бананах тільки в той момент, коли фрукти вже встигли перезреть і навіть почорніти, не поспішайте їх викидати.

Повернути свіжість їм, в повному сенсі цього виразу, не вийде, але зате замість того, щоб відправити цілу зв’язку бананів в сміттєвий кошик, ви можете використовувати їх для створення чудових десертів.

У нашому спеціальному огляді ви знайдете чудові рецепти, для яких якраз потрібні банани не першої свіжості: від простого бананового хліба до ніжного пудингу і розкішного торта.

Молочні продукти

Незважаючи на те що молочні продукти «гинуть» безповоротно, а використовувати їх несвіжими не тільки неприємно, але і небезпечно, дещо з них все-таки допускає «вторинну переробку».

Наприклад, всі хороші господині знають безліч способів використовувати скисле молоко: оладки, млинці і навіть пироги — все відмінно виходить з цього зіпсувався продукту.

Можна спробувати «врятувати» засохлий сир: обернувши його махровою серветкою, змоченою в молоці, залишити на деякий час. Бринзу, якщо вона засохла, потрібно потримати в свіжому молоці до розм’якшення твердої скоринки.

Яйця

Зваривши яйця кілька днів тому і передумавши їсти, ми часто забуваємо про них, кидаючи зберігатися де-небудь в засіках холодильника.

Якщо ви боїтеся, що залежане яйце буде несмачним, перед вживанням на півхвилини опустіть його в окріп. Так воно вийде точно таким же, як якщо б ви прямо зараз його зварили.

А ситуація виявляється ще запущеніше, і ви сумніваєтеся в свіжості цілого лотка яєць, купленого невідомо коли, ви можете визначити ступінь їх їстівності в лічені секунди.

Зелень

У холодильнику найчастіше від нашої неуваги страждає зелень: швидко перетворюючись в несвіжі і мляві листочки, вона стає непридатною для використання її практично у всіх стравах.

На щастя, існує кілька способів відновити свіжість почала псуватися зелені. Так, наприклад, петрушка або кінза знайдуть колишню форму, якщо ви покладете їх в миску з холодною водою і лимонним соком і залишите на півтори години в холодильнику.

Листя салату стануть більш пружними, якщо ви потримаєте їх деякий час в теплій воді. Спаржу і селера потрібно буде обрізати знизу і зверху, після чого ненадовго помістити в банку з холодною водою.