Як накрити святковий стіл і не розоритися

31

Святкування нового року традиційно асоціюється з чимось чарівним, адже навіть дорослим подобається знаходити подарунки під ялинкою і загадувати бажання під бій курантів. Єдине, що може затьмарити цей радісний день — серйозні фінансові витрати, які просто неминучі, якщо потрібно смачно і різноманітно нагодувати численних гостей.

Як накрити святковий стіл і не пробити пролом в сімейному бюджеті? ми впевнені, що це питання турбує багатьох господинь. Напередодні майже двотижневих різдвяних канікул ми вирішили поділитися з вами деякими порадами, які допоможуть ефективно розподілити фінанси і грамотно скласти святкове меню. До речі, ці лайфхаки стануть в нагоді вам не тільки в новорічну ніч, так що обов’язково візьміть їх на замітку. 

Новорічна бухгалтерія

Перш ніж приступати до конкретних підрахунків, постарайтеся визначити, які страви є для вас символами нового року. Якщо мова йде про салат «олів’є», заливний рибі і мандаринах, то за бюджет можна не хвилюватися. Однак морепродукти, м’ясні закуски, сири і екзотичні фрукти не кожен може собі дозволити, особливо якщо треба накрити стіл на 10 і більше осіб.

Поспішаємо вас порадувати: покровителька наступаючого року, жовта собака, набагато більше оцінить м’ясні страви, ніж рибні делікатеси. Саме тому ви можете сміливо замінити деякі дорогі закуски з рибою та ікрою на не менш смачні страви з м’яса або курки. Наприклад, замість тарталеток з ікрою зроби тарталетки з курячим паштетом, рецепт якого ви знайдете тут. Відмінним варіантом стануть і фаршировані яйця, які зовсім не обов’язково доповнювати червоною ікрою. 

Трохи кмітливості

Інший важливий аспект, на який слід звернути увагу перед закупівлею продуктів для новорічного столу, це компанія, в якій ви збираєтеся відзначати свято. Якщо до вас в гості прийдуть тільки подруги, які стежать за своїм раціоном і уникають калорійних страв навіть у свята, то має сенс приготувати більш легкі страви і зробити основний упор на овочі і фрукти.

Відзначаючи новий рік з родичами і найменшими членами сім’ї, пам’ятайте, що діти не люблять екзотичну кухню, тому їх більше порадує солодкий стіл. Заздалегідь приготуйте домашнє печиво, які діти зможуть самі прикрасити. Так вони не будуть вередувати і заважати дорослим. Рецепт смачного пряникового тіста ви знайдете тут. 

Смачна заміна звичним делікатесам

Не забувайте, що страви можуть бути дуже універсальними. Замість того, щоб купувати дорогу м’ясну нарізку, запечіть шматок м’яса в духовці. Наприклад, в холодному вигляді такий ростбіф в пряному соусі стане відмінною закускою або основним інгредієнтом м’ясного салату з руколою і помідорами черрі. А в гарячому вигляді це прекрасне основне блюдо, яке ми радимо доповнити картоплею і зеленої стручкової квасолею. У підсумку вийде смачніше, корисніше і бюджетніше.

Холодець-це блюдо, яке в повсякденному житті ми готуємо дуже рідко, тому сміливо замініть їм покупні м’ясні закуски. Ми вже ділилися з вами секретами приготування цієї страви і деякими цікавими рецептами, які ви знайдете тут. Обов’язково зверніть увагу на холодець, адже він стане не тільки символом свята, а й класною заміною дорогим делікатесам. 

Різноманітність страв

За традицією ми ставимо на святковий стіл найсмачніші і улюблені страви, щоб порадувати себе і своїх гостей. Але зовсім не обов’язково готувати величезну кількість кожного виду салату. У кращому випадку ви будете доїдати його 1-го, а то і 2-го січня, а в гіршому — викинете залишки. Розумніше приготувати кілька різних страв, але в невеликій кількості.

Для того щоб салатники не виглядали напівпорожніми, використовуйте невеликі ємності або подавайте страви порційно, виклавши в невеликі широкі склянки. Цей прийом допоможе вам не витрачати гроші на зайві продукти. І не забудьте, що доповнити новорічний стіл можна невеликими мисками з оливками, горіхами або сухофруктами.