Як навчитися грамотно робити покупки і перестати викидати їжу

68

Якщо ви раз у раз натикаєтеся на прострочені продукти в своєму холодильнику, не турбуйтеся: це дуже поширена проблема. експерти оон підрахували, що близько третини всієї виробленої в світі їжі потрапляє в сміття, а люди в цілому купують більше їжі, ніж можуть з’їсти. 

Наші поради допоможуть вам спланувати свої покупки і використовувати всі продукти по максимуму.

Складайте списки

Перед походом в супермаркет спробуйте провести ревізію холодильника, прикинути, що слід докупити, і скласти список всього потрібного: так, роблячи покупки, більшу частину часу ви будете дивитися в список, а не витріщатися на вітрини з яскравими, але не самими потрібними продуктами, а до того ж заощадите гроші. комусь буде зручніше скласти список вручну, а комусь припаде до душі функціональне тематичне додаток для смартфона. 

Якщо у вас є чіткий розклад глобальних закупівель (найчастіше це раз на тиждень), звертайте увагу, що з’їдається швидше за все, а що встигло зіпсуватися, так і не будучи відкритим, — це допоможе регулювати кількість їжі, за якою ви наступного разу підете в магазин, і надалі купити рівно стільки, скільки потрібно.

Продумайте свій раціон наперед

Якщо ви вже довгий час дотримуєтеся певний режим харчування, ви навряд чи будете складати в кошик все, що тільки під руку попадеться. якщо у вас немає конкретного плану, ви ризикуєте набрати купу непотрібних продуктів, а якщо ви не уявляєте, що ви хочете готувати і, головне, в яких порціях, — точно візьмете зайве. 

Не витрачайте гроші на те, що ви не збираєтеся відразу використовувати: плани і настрій можуть змінитися, а покупка, перш ніж відправитися у відро для сміття, буде ще довго понуро валятися в холодильнику в очікуванні дива.

Не ходіть в магазин голодними

Після важкого робочого дня заскочили в магазинчик за пляшкою води і яблуками, а вийшли з двома пакетами тижневого запасу продуктів: знайома ситуація? справа в тому, що якщо ми на голодний шлунок вирушаємо в супермаркет, то намагаємося втамовувати свій голод очима, вибираючи для себе чи не найшкідливіше з усього асортименту, витрачаємо багато грошей і купуємо абсолютно непотрібні речі, які доводиться потім викидати. 

Щоб не повторювати цієї помилки знову і знову, спробуйте, перш ніж зайти в магазин, випити пару склянок води, а краще — гарячого чаю або кави, а то і зовсім перекусити яблуком або бананом.

Обзаведіться найнеобхіднішим

Чим менше ми ходимо по магазинах, тим менше піддаємося спокусам купити ту чи іншу непотрібну річ. намагайтеся по можливості скоротити свої походи в супермаркети і завжди мати на кухні найнеобхідніші продукти. яйця, молоко, вівсяна каша — на сніданки; заморожені овочі, макарони, гречка — оливкова олія — на обіди; горіхи, сухофрукти і мед — на перекушування. станьте розумним споживачем, завжди максимізує корисність, — купуйте те, що може зберігатися кілька днів, і не лінуйтеся придумувати, як використовувати залишки продуктів. якщо ви купуєте, наприклад, свіже куряче філе, і для приготування одного обіду його виявилося занадто багато, покладіть залишки філе в холодильник (заморожувати його не рекомендується) і протягом наступних двох днів використовуйте його, скажімо, для салату або бутербродів.

Перевіряйте термін придатності продуктів

На жаль, зрідка трапляється і таке, що ми приносимо додому вже свідомо прострочену їжу, — це нахабно руйнує наші плани на вечерю і до того ж псує настрій. золоте правило розумного покупця говорить: завжди читайте те, що написано дрібним шрифтом! особливо це стосується товарів по акції і швидкопсувних продуктів. для того, щоб не перетворити холодильник в кладовище продуктів з вичерпаним терміном придатності, промаркіруйте потрібною датою продукти, які ви не плануєте їсти відразу. але і сліпо довіряти цифрам теж не варто, особливо це стосується молочних продуктів: завжди перевіряйте їх запах і, якщо якийсь продукт викликав хоч найменші сумніви, не використовуйте його для приготування їжі, а безжально викидайте.

Зберігайте продукти правильно

Завжди будьте в курсі того, що відбувається у вас в холодильнику: не забивайте його надто (через це продукти зіпсуються швидше), виділіть різним продуктам окремі полиці і зберігайте їжу правильно-це допоможе продовжити життя і свіжість вашим покупкам і значно скоротить їх викидання. все, що було одного разу відкрито і не з’їдено, найкраще перекладати з упаковки в прозорі бокси — так ви завжди будете бачити вміст, навіть якщо засунете це в глибину полки. 

Не шкодуйте зіпсувалися продукти: навіть якщо ви придумаєте, як використовувати те, що вже залежалося, пам’ятайте, що продукт, може бути, ще не зіпсувався, але вже точно не свіжий і розгубив масу своїх корисних властивостей.

Візок або кошик?

Якщо ви не впевнені в тому, що зможете правильно зберігати те, що купили про запас, купуйте менше, але частіше. для цього в магазині краще буде користуватися не візком, а кошиком: у візок легше бездумно закидати все потрібне і непотрібне, а ось ходити по супермаркету з кошиком в руках вам буде важче в буквальному сенсі цього слова, і ви навряд чи наберете зайвого.