У 2020 році великий піст — найсуворіший у році — триватиме з 2 березня по 18 квітня. Для тих, хто вирішив очиститися духовно і фізично, ми підготували кілька важливих рекомендацій, які допоможуть витримати аскезу і зберегти здоров’я і хороше самопочуття. І навіть якщо ви не готові кардинально змінювати свій раціон, великий піст — відмінний привід почати харчуватися більш правильно і включити в свій арсенал більше здорових і смачних страв.
Заборонені та дозволені продукти
Великий піст вважається найсуворішим і важким у всьому церковному календарі. Так, не можна вживати:
- будь-яку тваринну їжу: м’ясо, птицю, рибу і морепродукти (крім певних днів), субпродукти (печінка, серце і т.д.), ковбаси та інші напівфабрикати, фастфуд.
- сири та інші молочні продукти в будь-якому вигляді, в тому числі дієтичні. Виняток-молоко неживотного походження, наприклад, мигдальне або кокосове.
- яйця, а також страви, які їх містять, — випічку, тісто і майонез.
- кондитерські вироби (крім цукру).
- алкоголь (за винятком днів послаблення, коли дозволяється пити вино в малих дозах).
Список дозволених продуктів досить значний, тому можна не боятися голодної смерті. Налягайте на:
- всі види круп і бобових.
- тофу.
- гриби.
- водорості.
- макарони (виняток — яєчна локшина).
- рослинне молоко-у багатьох кав’ярнях можна замовити каву на соєвому або мигдальному. А ще таке молоко легко приготувати вдома.
- пісні пиріжки, хліб.
- горіхи та насіння.
- овочі та фрукти.
- сухофрукти і мед (корисна альтернатива кондитерським виробам).
Що стосується чаю і кави, то вони під час посту дозволені, хоч і не дуже вітаються. Кофеїнові напої краще замінити на ягідні і фруктові морси і трав’яні чаї.
важливо
Через зміни в харчуванні може порушитися водно-сольовий баланс, тому під час посту важливо пити достатню кількість води. Випивайте склянку відразу після пробудження, за півгодини до їжі і через 1,5–2 години після трапези, а також за 30-60 хвилин до сну.
Календар харчування
Якщо ви вирішили витримати великий піст за всіма правилами, вам стане в нагоді календар харчування. Запам’ятайте, що перша і остання тижні, або седмиці, великого посту — найсуворіші. Для духовного очищення в найперший день слід відмовитися від їжі зовсім. В інші дні режим наступний:
- у вівторок дозволені хліб і вода.
- в середу і четвер практикують сухоїдіння-їдять їжу без теплової обробки і масла.
- у п’ятницю дозволена варена їжа без масла.
- у суботу та неділю — варена їжа з рослинним маслом і трохи вина.
Харчування з 2-й по 6-й тиждень майже нічим не відрізняється:
- по понеділках і середах — сухоїдіння.
- по вівторках і четвергах — варені і тушковані страви без масла.
- у суботу та неділю — варена їжа з рослинним маслом і вино в невеликій кількості.
Послаблення дозволені на 4 — му тижні — в день благовіщення (7 квітня) можна пригоститися рибними стравами і дарами моря-і на 6 — й: в суботу можна їсти ікру, а в неділю-рибу. А ось 7-й тиждень-страсна седмиця — є дуже суворою. З понеділка по четвер рекомендується їсти один раз в день (сухоїдіння), а в страсну п’ятницю слід повністю утриматися від їжі.
Чим замінити звичну їжу
Під час великого посту необов’язково сидіти на хлібі і воді — навпаки, харчування має бути повноцінним і різноманітним, щоб організм отримував всі необхідні вітаміни, мікроелементи та інші поживні речовини.
-
Відсутність в раціоні молочних продуктів може призвести до дефіциту кальцію в організмі. Щоб цього уникнути, вживайте більше рослинної їжі, багатої цим елементом-сирої кунжут, насіння соняшнику, всілякі види капусти — від білокачанної до брокколі, зелених овочів, горіхів.
-
Гідною альтернативою тваринному білку стане рослинний. Він у великій кількості міститься в соєвих продуктах, наприклад, в тофу, бобових культурах, горіхах і грибах.
-
Відмінні джерела жирних кислот-авокадо, насіння і горіхи, а також оливкова та інші рослинні масла. А в ті дні, коли церква дозволяє їсти рибу, обов’язково влаштовуйте собі трапезу з дарами моря.
А якщо ви думаєте, що пісне харчування — це прісно і нудно, то поспішаємо вас порадувати: навіть при строгих обмеженнях ви зможете приготувати безліч корисних, поживних, а головне — смачних страв. Так що великий піст — це не тільки випробування, але і прекрасний спосіб урізноманітнити звичний раціон чимось новим і цікавим.
Кому не можна постити
У прагненні очиститися духовно і фізично найголовніше — не завдати шкоди власному здоров’ю. Християнська церква дозволяє не дотримуватися посту навіть служителям храмів і монастирів, якщо на те є протипоказання. Тому без жодного почуття провини можуть не постити:
-
Вагітні жінки і годуючі мами-обмеження в харчуванні можуть негативно позначитися на розвитку дитини.
-
Маленькі діти — в їх раціоні обов’язково повинні бути присутніми молочні продукти для правильного формування скелета (звичайно, при відсутності непереносимості). Зате піст-відмінний привід відучити малюків від солодощів і шкідливих снеків.
-
Люди з медичними протипоказаннями і ті, хто відновлюється після важких операцій.
важливо
Дуже важливо правильно виходити з великого посту. Найголовніше — не об’їдатися і повертатися до колишнього режиму поступово. За такий довгий термін організм відвик від колишніх обсягів їжі і важких продуктів, тому різка зміна раціону може завдати серйозної шкоди здоров’ю.