Великий піст — найсуворіший і довгий з усіх. Триває він 48 днів і готує тіло і дух до світлого великодня — торжества воскресіння христового. У цей період християнин повинен очищатися духовно і обмежувати себе у всіх сферах життя, в тому числі в харчуванні.
У 2019 році великий піст розпочався 11 березня і закінчиться 27 квітня. Сьогодні ми розповімо, як правильно харчуватися під час посту, щоб не стати жертвою голоду і авітамінозу.
Що можна і що не можна їсти
Під час великого посту заборонені всі продукти тваринного походження:
- м’ясо і птиця, в тому числі субпродукти (печінка, серце, шлунки);
- риба і морепродукти (вони дозволені тільки в дні послаблення);
- ковбаси і напівфабрикати, в тому числі фастфуд;
- молоко і будь-які молочні продукти (в тому числі морозиво, йогурти);
- всі види яєць і будь-які продукти, які їх містять, наприклад, випічка і майонез;
- алкоголь (в дні послаблення дозволяється випити трохи вина);
- кондитерські вироби, випічка (цукор вживати можна).
Основу пісного меню складають:
- будь-які крупи і бобові;
- гриби;
- водорості, наприклад морська капуста;
- хліб і пісні пиріжки на воді;
- горіхи;
- овочі та фрукти;
- сухофрукти;
- мед;
- вода;
- макарони.
Що стосується чаю і кави, то прямої заборони на них немає, але церква радить пити їх якомога менше, особливо якщо у людини спостерігається залежність від кофеїну, адже піст має на увазі упокорення плоті і перемогу над людськими слабкостями. Відмінною альтернативою кофеїновим напоям стануть трав’яні чаї або фруктові морси.
Календар харчування
Перша і остання тижні (сьоміци) великого посту — найсуворіші. протягом першого тижня організм звикає до нового режиму харчування. У чистий понеділок-перший день посту — слід відмовитися від їжі зовсім, налаштовуючись на духовний лад. У вівторок дозволені хліб і вода. У середу і четвер практикується сухоїдіння, тобто вживання їжі, яка не пройшла теплову обробку, без масла. У п’ятницю можна їсти варену рослинну їжу без масла, в суботу і неділю — варену їжу з рослинним маслом і трохи вина.
Харчування з 2-й по 6-ю тиждень майже нічим не відрізняється. По понеділках і середах — сухоїдіння, по вівторках і четвергах — варена або тушкована їжа без масла, в суботу і неділя можна їсти варену їжу з рослинним маслом і вживати вино в невеликій кількості. Невеликий виняток-4-й тиждень: цього року на 7 квітня (неділя) випадає благовіщення, тому в цей день можна поласувати стравами з риби і морепродуктів. На 6-й тижні також робиться деяке послаблення у вихідні дні: в суботу можна включити в раціон ікру, а в неділю — рибу.
7-я тиждень-страсна сьомиця-відрізняється особливим аскетизмом. З понеділка по четвер рекомендується сухоїдіння, причому потрібно звести прийом їжі до одного разу на день, а в страсну п’ятницю прийнято повністю утримуватися від їжі.
Про що важливо пам’ятати
Суворий піст зовсім не означає, що потрібно заморити себе голодом. Зовсім навпаки: прагніть урізноманітнити своє меню, щоб підтримати баланс вітамінів і мікроелементів в організмі.
Так, через відмову від молочних і м’ясних продуктів постящиеся люди можуть відчувати дефіцит кальцію, а також жирів і білка. Заповнити нестачу кальцію можна за допомогою альтернативних продуктів: кунжуту (необсмаженого), насіння соняшнику, капусти (особливо брокколі) і шпинату, горіхів. Відмінною заміною тварині білку стане рослинний: соєві продукти, гриби, бобові, арахіс. А корисні жири можна отримати зі всіляких насіння і горіхів, авокадо і оливкової олії.
Крім того, необхідно пити достатню кількість води, щоб підтримати водний баланс в організмі.
Під час посту зовсім необов’язково сидіти лише на хлібі і воді. Навіть з невеликого списку дозволених продуктів можна готувати каші, супи і юшки, запіканки та інші різноманітні і смачні страви.
Кому не можна постити
При наявності протипоказань по здоров’ю навіть служителям в монастирях дозволено не дотримуватися суворого посту, не кажучи вже про простих людей. Так, не варто ризикувати:
- вагітним і годуючим матерям;
- тяжкохворим і пацієнтам в період відновлення після хвороби;
- маленьким дітям. Церква не радить виключати молочні продукти з раціону дитини, так як це може негативно позначитися на його зростанні і розвитку. А ось відмовитися від солодощів і газованої води буде дуже навіть корисно: їх можна замінити медом, сухофруктами і горіхами.
Як правильно вийти з посту
Закінчується великий піст світлим воскресінням христовим: в цей день всі заборони знімаються. Однак варто пам’ятати, що організм за такий довгий період відвик від рясної трапези, тому не слід надмірно навантажувати його жирної і важкою їжею: це може негативно відбитися на здоров’ї. Помірність і поступовість — ось головні правила виходу з посту.
На великдень краще обмежитися традиційними стравами — паскою і яйцями. Також можна дозволити собі трохи нежирного м’яса і твердого сиру. Вино слід пити в помірних кількостях. А вже з понеділка можна поступово включати в раціон інші улюблені продукти.