Сьогодні ми б хотіли поділитися з вами деякими лайфхаками щодо зберігання овочів і фруктів на балконі в зимовий період.
В першу чергу варто пояснити, що мова піде про таких овочах і фруктах, як картопля, морква, буряк, ріпа, часник, цибуля, капуста, яблука і груші. Кожен з них вимагає певних умов зберігання.
Картопля
Картопля воліє плюсову температуру (+2/+3 °c) і погано переносить холод і світло, тому його краще помістити в темне місце.
Морква, буряк, ріпа
Дані коренеплоди можна зберігати в мішках з піском або тирсою. Їх також варто берегти від мінусової температури.
Капуста
Капуста найкраще збережеться, якщо її викласти в один ряд качанами вгору. Цей овоч в цілому витримує мінімальну мінусову температуру.
Цибуля і часник
Ці овочі найкраще добре просушити, заплести в так звані коси і упакувати в сітки. Зберігати найкраще при температурі від 0 до + 3 °c.
Груші та яблука
Дані фрукти збережуться, якщо кожен окремий плід загорнути в папір і викласти їх в два-три ряди в добре провітрюваних ящиках. Краща температура зберігання від 0 до + 5°c.
Всі перераховані вище фрукти і овочі найкраще зберігати на заскленому балконі або лоджії, тоді ви зможете уникнути переохолодження вашого врожаю. Крім цього вам знадобляться спеціальні ящики. Тут можливі варіації:
- це може бути термошкаф або термоконтейнер , який сам регулює температуру і забезпечує вентиляцію;
- «балконний льох » , який зовні схожий на габаритний рюкзак і завдяки спеціальній тришаровій тканині і датчику терморегуляції захистить ваші запаси від вологи і низьких температур;
- пластикові ящики — варіант більш економічний, але менш зручний: ящики потрібно ставити на спеціальні підставки, щоб вони не стикалися з підлогою, а мішки з овочами, які ви ставите в ящики, потрібно пересипати тирсою, а якщо температура на балконі опуститься нижче 0 °c, ящики потрібно утеплити з допомогою ковдр або пінопласту;
- дерев’яний ящик з прошарком з тирси — в ньому також відсутня терморегуляція, тому при мінусовій температурі його краще утеплювати.