Як правильно приготувати цукати: секрети + 3 незвичайних рецепта

36

Груші та яблука, апельсини і грейпфрути, персики і абрикоси, ківі і ананаси… Практично будь-які фрукти можна перетворити в корисні ласощі. На те, щоб приготувати цукати, піде менше пари годин, зате скільки чаювань в колі сім’ї чекають вас попереду! з цукатами готують торти, кекси і печиво, їх додають в пудинги і подають з шоколадним фондю, ними прикрашають страви. Є їх вприкуску з чаєм або додати в випічку і десерти — вирішувати вам. 

Кілька порад

Суть приготування цукатів проста-воду, що міститься в фруктах і ягодах, потрібно замінити цукром, який є прекрасним консервантом. Найважливіше в цій справі — не поспішати.

  • щоб цукати вийшли смачними і ароматними, ретельно відбирайте фрукти для них. Для приготування потрібні повністю зрілі свіжі плоди, без пошкоджень шкірки і вм’ятин.
  • перед тим, як варити в сиропі, фрукти можна бланшувати, опустивши їх в окріп приблизно на 30 секунд. Більш крихким (наприклад, персикам) буде потрібно всього 15 секунд. Бланшування дозволить фруктам зберегти колір, а ще частково зруйнує волокна, зробивши їх більш проникними. Так вони швидше приготуються.
  • у цукровий сироп можна додати прянощі, щоб надати цукатам більш пікантний смак. Відмінно підійдуть аніс, гвоздика, кориця і кардамон.

  • будьте вкрай уважні при приготуванні. Киплячий цукровий сироп залишає хворобливі опіки. Як тільки рідина закипить, відразу ж зменшуйте вогонь.
  • важливе питання-як довго варити цукати в сиропі? час може бути різним, оскільки залежить від товщини скибочок. Краще орієнтуватися на зовнішній вигляд — коли цукати стануть напівпрозорими, сміливо діставайте їх з каструлі. Повинна вийти приблизно така пропорція: 80% цукру, 20% фруктових волокон. Якщо концентрація цукру буде вище, цукати раскрошатся.
  • після приготування важливо ретельно висушити цукати, щоб вони не запліснявіли. Зазвичай їх сушать на решітці, а під неї кладуть пергаментний папір, на яку стікають надлишки сиропу. Після сушіння не забудьте обваляти цукати в цукрі або цукровій пудрі.
  • сироп, що залишився після приготування цукатів, можна використовувати, наприклад, для просочення коржів або підсолоджування чаю і коктейлів.
  • найкраще зберігати цукати в герметичному контейнері між листами пергаментного паперу або в скляній банці. у сухому прохолодному місці або холодильнику вони будуть свіжими протягом шести місяців. 

Цукати з груші

Інгредієнти:

  • груша 3 шт.
  • цукрова пудра 6 ст. Л.

Спосіб приготування:

1. наріжте груші тонкими скибочками.

2. кожну скибочку з обох сторін присипте цукровою пудрою і викладіть у форму для випічки, викладену пергаментом.

3. розігрійте духовку до 180 градусів і запікайте скибочки 15 хвилин, потім обережно переверніть їх і запікайте ще 15 хвилин.

4. дістаньте скибочки з духовки, перекладіть їх на решітку і дайте повністю висохнути.

Цукати з груші прекрасно поєднуються з блакитним сиром і злегка обсмаженими на сухій сковороді волоськими горіхами. Подайте до столу це тріо, і гості точно не залишаться байдужими.

Пряні мандаринові цукати

Інгредієнти:

  • мандарини 3 шт.
  • цукор 2 склянки
  • вода 2 склянки
  • аніс 3 зірочки
  • гвоздика 1 щіпка
  • перець чилі 1 щіпка

Спосіб приготування:

1. відріжте верхню і нижню частини неочищених мандаринів, потім поріжте їх тонкими кружечками.

2. у каструлю налийте воду, додайте туди цукор, перець чилі, аніс і гвоздику. Ретельно перемішайте.

3. опустіть в каструлю мандарини, доведіть сироп до кипіння, потім залиште на повільному вогні на 30 хвилин. Шкірка мандаринів повинна стати м’якою, а скибочки — напівпрозорими.

4. дістаньте скибочки з сиропу і висушіть. Цукати найкраще скласти в скляну банку. У холодильнику вони будуть зберігатися 3 тижні.

До речі, частування в гарячому вигляді стане чудовим доповненням до козячого сиру. Акуратно викладіть гарячі мандарини на сир, полийте соусом і посипте перцем чилі. Оригінальна закуска готова!

Зацукрований імбир

Інгредієнти:

  • свіжий імбир (нарізані скибочки без шкірки) 1 стакан
  • цукор 1 стакан
  • вода 1 стакан

Спосіб приготування:

1. очистіть імбир від шкірки і наріжте його або тонкими кружечками, або довгими смужками.

2. налийте в каструлю воду, додайте туди цукор і імбир.

3. доведіть сироп до кипіння і залиште імбир на повільному вогні приблизно на 30 хвилин, поки скибочки не стануть м’яким. Часу може знадобитися трохи більше або менше, це залежить від товщини шматочків.

4. дістаньте скибочки імбиру з сиропу і перекладіть на решітку. Дайте їм висохнути до липкого стану. Це дуже важливо! як тільки імбир стане липким, обваляйте його в цукровій пудрі або цукрі і складіть в герметичний контейнер.

Зберігати цукати з імбиру можна протягом 3 місяців.

Важлива порада

Як правильно вибрати імбир для цукатів?

Імбир повинен бути твердим, гладким, з тонкою шкіркою і характерним ароматом. Важливо, щоб жодна з його частин не була висушена або зморщена. Плями, зморшки і видимі волокна говорять про те, що корінь вже не свіжий.

Найбільше корисних речовин в довгих корінцях, так що перевагу слід віддавати саме їм. Щоб перевірити якість імбиру, акуратно сковирніте трохи шкірки нігтем. Якщо тут же відчули пряний аромат-корінь свіжий.