Груші та яблука, апельсини і грейпфрути, персики і абрикоси, ківі і ананаси… Практично будь-які фрукти можна перетворити в корисні ласощі. На те, щоб приготувати цукати, піде менше пари годин, зате скільки чаювань в колі сім’ї чекають вас попереду! з цукатами готують торти, кекси і печиво, їх додають в пудинги і подають з шоколадним фондю, ними прикрашають страви. Є їх вприкуску з чаєм або додати в випічку і десерти — вирішувати вам.
Кілька порад
Суть приготування цукатів проста-воду, що міститься в фруктах і ягодах, потрібно замінити цукром, який є прекрасним консервантом. Найважливіше в цій справі — не поспішати.
- щоб цукати вийшли смачними і ароматними, ретельно відбирайте фрукти для них. Для приготування потрібні повністю зрілі свіжі плоди, без пошкоджень шкірки і вм’ятин.
- перед тим, як варити в сиропі, фрукти можна бланшувати, опустивши їх в окріп приблизно на 30 секунд. Більш крихким (наприклад, персикам) буде потрібно всього 15 секунд. Бланшування дозволить фруктам зберегти колір, а ще частково зруйнує волокна, зробивши їх більш проникними. Так вони швидше приготуються.
- у цукровий сироп можна додати прянощі, щоб надати цукатам більш пікантний смак. Відмінно підійдуть аніс, гвоздика, кориця і кардамон.
- будьте вкрай уважні при приготуванні. Киплячий цукровий сироп залишає хворобливі опіки. Як тільки рідина закипить, відразу ж зменшуйте вогонь.
- важливе питання-як довго варити цукати в сиропі? час може бути різним, оскільки залежить від товщини скибочок. Краще орієнтуватися на зовнішній вигляд — коли цукати стануть напівпрозорими, сміливо діставайте їх з каструлі. Повинна вийти приблизно така пропорція: 80% цукру, 20% фруктових волокон. Якщо концентрація цукру буде вище, цукати раскрошатся.
- після приготування важливо ретельно висушити цукати, щоб вони не запліснявіли. Зазвичай їх сушать на решітці, а під неї кладуть пергаментний папір, на яку стікають надлишки сиропу. Після сушіння не забудьте обваляти цукати в цукрі або цукровій пудрі.
- сироп, що залишився після приготування цукатів, можна використовувати, наприклад, для просочення коржів або підсолоджування чаю і коктейлів.
- найкраще зберігати цукати в герметичному контейнері між листами пергаментного паперу або в скляній банці. у сухому прохолодному місці або холодильнику вони будуть свіжими протягом шести місяців.
Цукати з груші
Інгредієнти:
- груша 3 шт.
- цукрова пудра 6 ст. Л.
Спосіб приготування:
1. наріжте груші тонкими скибочками.
2. кожну скибочку з обох сторін присипте цукровою пудрою і викладіть у форму для випічки, викладену пергаментом.
3. розігрійте духовку до 180 градусів і запікайте скибочки 15 хвилин, потім обережно переверніть їх і запікайте ще 15 хвилин.
4. дістаньте скибочки з духовки, перекладіть їх на решітку і дайте повністю висохнути.
Цукати з груші прекрасно поєднуються з блакитним сиром і злегка обсмаженими на сухій сковороді волоськими горіхами. Подайте до столу це тріо, і гості точно не залишаться байдужими.
Пряні мандаринові цукати
Інгредієнти:
- мандарини 3 шт.
- цукор 2 склянки
- вода 2 склянки
- аніс 3 зірочки
- гвоздика 1 щіпка
- перець чилі 1 щіпка
Спосіб приготування:
1. відріжте верхню і нижню частини неочищених мандаринів, потім поріжте їх тонкими кружечками.
2. у каструлю налийте воду, додайте туди цукор, перець чилі, аніс і гвоздику. Ретельно перемішайте.
3. опустіть в каструлю мандарини, доведіть сироп до кипіння, потім залиште на повільному вогні на 30 хвилин. Шкірка мандаринів повинна стати м’якою, а скибочки — напівпрозорими.
4. дістаньте скибочки з сиропу і висушіть. Цукати найкраще скласти в скляну банку. У холодильнику вони будуть зберігатися 3 тижні.
До речі, частування в гарячому вигляді стане чудовим доповненням до козячого сиру. Акуратно викладіть гарячі мандарини на сир, полийте соусом і посипте перцем чилі. Оригінальна закуска готова!
Зацукрований імбир
Інгредієнти:
- свіжий імбир (нарізані скибочки без шкірки) 1 стакан
- цукор 1 стакан
- вода 1 стакан
Спосіб приготування:
1. очистіть імбир від шкірки і наріжте його або тонкими кружечками, або довгими смужками.
2. налийте в каструлю воду, додайте туди цукор і імбир.
3. доведіть сироп до кипіння і залиште імбир на повільному вогні приблизно на 30 хвилин, поки скибочки не стануть м’яким. Часу може знадобитися трохи більше або менше, це залежить від товщини шматочків.
4. дістаньте скибочки імбиру з сиропу і перекладіть на решітку. Дайте їм висохнути до липкого стану. Це дуже важливо! як тільки імбир стане липким, обваляйте його в цукровій пудрі або цукрі і складіть в герметичний контейнер.
Зберігати цукати з імбиру можна протягом 3 місяців.
Важлива порада
Як правильно вибрати імбир для цукатів?
Імбир повинен бути твердим, гладким, з тонкою шкіркою і характерним ароматом. Важливо, щоб жодна з його частин не була висушена або зморщена. Плями, зморшки і видимі волокна говорять про те, що корінь вже не свіжий.
Найбільше корисних речовин в довгих корінцях, так що перевагу слід віддавати саме їм. Щоб перевірити якість імбиру, акуратно сковирніте трохи шкірки нігтем. Якщо тут же відчули пряний аромат-корінь свіжий.