Як правильно поєднувати продукти при правильному харчуванні

40

Знайоме багатьом відчуття тяжкості в шлунку, дискомфорт внизу живота, перепади настрою і сонливість — не що інше, як наслідки неправильного поєднання продуктів. Здавалося б, що може бути поганого в м’ясі з гарніром, фруктах з сиром і рибі з овочами? адже всі ці продукти корисні і поживні. Але насправді користь таких харчових поєднань вельми сумнівна для організму. 

Гармонійні продуктові дуети допоможуть поліпшити якість харчового раціону, дозволять позбутися від зайвих кілограмів, проблем з нетравленням, здуттям живота і печією. Розповідаємо, які поєднання продуктів потрібно включити в свій раціон, а які з них краще виправити.

Принцип поєднання продуктів

Сама ідея про раціональне поєднання продуктів харчування не має ніяких обмежень. Необхідно вживати все ті ж корисні продукти, але в інших поєднаннях. Вдале доповнення двох продуктів дозволить кожному з них розкрити свої корисні властивості, а організму — отримати від них максимум користі. 

Вуглеводи з білками

На превеликий жаль, полюбилися багатьом поєднання яловичини, свинини і курки з картоплею, яєць з грибами, риби з крупами, сиру з фруктами і солодощами є прикладом поганого поєднання. Такі продукти по-різному засвоюються організмом. Поки білки перетравлюються в шлунку, вуглеводи починають бродити і тим самим викликають відчутний дискомфорт. 

Концентровані білки

Ще одна популярна комбінація з концентрованих білків також вважається несприятливою для організму. Поєднання яєць, риби, горіхів з м’ясом, а також сиру, молока і горіхів з яйцями не додасть вам бажаної бадьорості і гарного настрою. ці продукти шлунок не може відразу засвоїти і переробити. Намагайтеся обмежуватися однією порцією білка: це принесе більше користі і енергії вашому організму.

Білки з кислими плодами

Від улюбленого багатьма поєднання м’яса з томатним соком і оцтом теж варто утриматися. Справа в тому, що надлишок кислоти призводить до уповільнення природного процесу виділення шлункового соку. У такій ситуації їжа починає бродити. Як наслідок, після їжі ви будете відчувати тяжкість в шлунку, підвищену втому і часті перепади настрою.

Кисла їжа і вуглеводи

Небажаної для організму вважається комбінація вуглеводів з кислими продуктами. Міститься в цитрусах, помідорах, сливах, яблуках і грушах кислота руйнує фермент птіалін. Тому при поєднанні з ними хліба, картоплі, бобових культур, цукру і меду затримується процес розщеплення вуглеводів. В результаті після прийому їжі відчувається дискомфорт і тяжкість внизу живота. 

Поєднання крохмалю

Це поєднання також несприятливий для нашого організму. Справа в тому, що при надходженні з їжею відразу двох видів крохмалю шлунок здатний засвоїти тільки один з них. В результаті ви відчуваєте себе неабияк втомленими, виникає печія і неприємна відрижка. 

Свіжі фрукти

Фрукти обов’язково повинні входити в щоденний раціон. Вони забезпечують організм всіма необхідними вітамінами і мінералами. Однак є їх краще окремо від інших продуктів. При комбінуванні фруктів з іншою їжею зазвичай виникає бродіння і здуття живота. Те ж саме може статися, якщо з’їсти фрукти відразу після прийому іншої їжі. Щоб цього не сталося, намагайтеся їсти свіжі плоди вранці або через кілька годин після обіду. 

Кислі фрукти

Агрус, ананас, плоди цитрусових, яблука, груші, абрикос і виноград прекрасно поєднуються між собою, а також з нежирними вершками, сиром, сметаною та іншими кисломолочними продуктами. Легко засвоюються шлунком ще й фрукти з горіхами, зеленню і сирами. Але ось від комбінацій кислих фруктів з білками тваринного походження, крахмалосодержащими продуктами і бобовими культурами краще відмовитися. Поїдання таких продуктів за один прийом негативно відіб’ється на вашому самопочутті.

Крахмалосодержащие продукти

Продукти з таких злакових культур, як пшениця, овес і жито, прекрасно поєднуються з жирами, овочами і зеленню. Допустимі також союзи крахмалосодержащей їжі з гречкою, рисом і картоплею. Страви, що складаються з крохмалю і жиру, краще розбавляти овочами і свіжою зеленню. У такому поєднанні всі складові сприяють більш легкому засвоєнню один одного, та й смак продуктів розкривається абсолютно по-новому.

Жири

Якщо ви хочете уникнути проблем із заторами в шлунку, радимо вам об’єднувати в стравах жири з крахмалосодержащими продуктами, овочами і зеленню. З жирним м’ясом і рибою, вершковим і топленим маслом, салом і рослинним маслом краще не поєднувати м’ясо і цукор: такий дует уповільнює травлення і викликає нетравлення. 

Солодощі

Від солодощів при збалансованому раціоні харчування в ідеалі потрібно відмовитися. Але якщо ви не можете без солодкого, постарайтеся хоча б їсти десерти окремо від інших продуктів. Винятком з правила є мед: вживання цього корисного продукту навіть в невеликих кількостях сприяє нормалізації травлення. Організм починає швидше всмоктувати біологічно активні речовини, що сприятливо відбивається на настрої і самопочутті. Якщо хочете хочете зміцнити свій імунітет, сміливо додавайте в каші, сир і чай пару ложечок меду.