Як правильно доглядати за дерев’яними обробними дошками

17

Здавалося б, такий простий кухонний інвентар, як обробна дошка, грає важливу роль в приготуванні улюблених страв. Вам повинно бути не тільки приємно, але і зручно її використовувати. Крім того, обробна дошка не повинна вбирати запахи продуктів і фарбувальні речовини.

Так яку кухонну дошку вибрати для домашнього використання і як за нею правильно доглядати? зараз в магазинах представлені найрізноманітніші варіанти. Найбільш легкими в догляді вважаються пластикові, гумові і скляні дошки. Але більш екологічними стануть бамбукові і дерев’яні.

Як доглядати за обробними дошками

Перші три варіанти обробних дощок, про які ми згадували вище, не потребують додаткового догляду, їх досить просто помити в теплій воді з використанням звичайного миючого засобу. Зверніть увагу, що гумові та пластикові дошки не варто мити в посудомийній машині, так як при регулярному впливі високих температур вони деформуються.

Бамбукові та дерев’яні дошки більш примхливі і вимагають певного догляду. Зате готувати на дерев’яній дошці набагато приємніше, адже це абсолютно натуральний матеріал. До того ж зараз модно сервірувати багато страв саме на дерев’яних дошках, тому радимо придбати кілька варіантів різного розміру і з першого дня правильно за ними доглядати. 

Обробка дерев’яних дощок мінеральним маслом

Отже, якщо ви не хочете, щоб ваша дерев’яна дошка швидко прийшла в непридатність, потріскалася і поміняла колір, то відразу після покупки її потрібно обробити спеціальним мінеральним маслом, яке захистить поверхню від зайвої вологи. Бажано також повторювати цю процедуру з певною періодичністю, в залежності від того, наскільки інтенсивно ви користуєтеся дошкою.

Купити таке масло можна зараз практично в будь-якому магазині, де продається кухонний інвентар. Протріть дерев’яну поверхню мінеральним маслом і дайте йому трохи вбратися, після чого видаліть надлишки сухою ганчіркою або серветкою.

Не бійтеся переборщити. Зайве масло все одно не вбереться в дерево, а залишиться на поверхні. Зате ви будете впевнені, що ваша кухонна дошка надійно захищена і прослужить вам набагато довше. 

Суть цієї процедури полягає в тому, щоб створити певну захисну плівку, яка не дасть волозі і стороннім запахів проникнути в пористу структуру дерева і викликати розмноження бактерій. Тобто, крім естетичної функції, натирання дошки маслом важливо і для нашого здоров’я.

Таким оглядом, цей нескладний догляд допоможе зробити підготовку більш безпечною для здоров’я і зберегти зовнішній вигляд обробної дошки, на поверхні якої не з’явиться плям від фарбувальних продуктів і потемніння від зайвої вологи. Крім цього, він продовжить термін служби дерев’яної дошки, а значить, на цьому ви зможете трохи заощадити, не змінюючи дошки так часто. 

Чистка дощок: кілька працюючих способів

Якщо ви все таки хочете відновити дерев’яну обробну дошку, то натріть її крупною сіллю і залиште хвилин на 15. Далі ретельно обробіть дошку лимоном, розрізаним навпіл, сполосніть теплою водою і просушіть.  ця проста процедура допоможе зробити поверхню дерева більш гладкою і усунути всі сторонні запахи. 

З неприємними запахами відмінно впорається і оцет. Розведіть 3 столові ложки оцту в склянці води і протріть отриманим розчином дошку, після чого насухо витріть її чистим кухонним рушником. 

І не забувайте хоча раз на місяць дезінфікувати дерев’яні дошки. Для цього помістіть дошку на 5-10 хвилин в гарячу воду, додавши в неї харчову соду. На півлітра води вам буде потрібно всього 1 чайна ложка. Далі вам залишиться тільки сполоснути дошку і ретельно її просушити.