Як правильно вибрати найкращий кавун

32

Кавун — улюблені ласощі, яке з’являється на прилавках раз в сезон. Всю зиму ми мріяли про соковитому шматочку смугастої ягоди, і ось, нарешті, цей момент настав: наближається сезон кавунів. 

На жаль, не завжди все так райдужно і прекрасно, як того б хотілося. У сезон кавуни продають буквально на кожному кроці, і вибрати якісну ягоду стає дуже складно. Промах можна виявити лише вдома, а за ним неминуче приходить розчарування. 

Так бути не повинно! kitchenmag ділиться секретами і хитрощами, які допоможуть вам вибрати самий соковитий і стиглий кавун для себе і домашніх. 

Купуйте в перевірених місцях

Хочете, щоб ваші шанси придбати соковитий кавун збільшилися в кілька разів? не купуйте смугасту ягоду на трасах і в сумнівних точках. За соковитим кавуном вирушайте на великі ринки або в спеціалізовані торгові павільйони. Звичайно, і там вам може попастися ягода не самого ідеального якості, але це швидше виняток. 

Раз і назавжди пояснимо, чому кавуни не варто купувати на шосе. Справа в тому, що шкіра смугастої ягоди, незважаючи на товщину, занадто чутливо до навколишніх факторів. А на дорозі, що цілком очевидно, занадто багато бактерій і шкідливих мікроорганізмів. Плюс ви ніколи не дізнаєтеся напевно, звідки на трасу привезли прекрасні на вигляд кавуни. 

Подивіться на розмір

Розмір кавуна має важливе значення. ідеальний кавун не маленький і не великий — він середнього розміру.  ви, звичайно, можете не послухатися і придбати великий або, навпаки, мініатюрний плід, але занадто велика ймовірність, що така ягода в результаті не буде відрізнятися соковитим смаком і приємним ароматом. Великий розмір кавуна може свідчити про те, що його штучно підгодували, а маленькому плоду, швидше за все, просто не вистачило часу, щоб дозріти. 

Помацайте і постукайте

Не соромтеся чіпати кавун і стукати по його кірці. Це ваше законне право, адже інших ефективних способів вибрати соковиту ягоду просто не існує. Зовнішній вигляд всіх кавунів ідентичний, а значить спиратися при виборі слід на якісь інші ознаки. 

Шкірка кавуна повинна бути блискучою, як би «дерев’яною». На ній не повинно бути серйозних тріщин, вм’ятин, подряпин і інших пошкоджень. Такі недосконалості є джерелом бактерій.  

Якщо зважилися стукати по кавуну, то робіть це грамотно, щоб торговці не розгледіли в вас дилетанта і не продали під шумок неякісний товар. Стукати по кавуну слід тильною стороною долоні. Стукіт повинен бути глухим. А якщо трохи стиснути кавун зверху і знизу — він повинен трохи затріщати. Це хороші знаки, які можна сміливо розглядати як аргументи на користь покупки. 

Зверніть увагу на хвостик

На кавуновий хвостик зазвичай ніхто не звертає уваги. І марно. Це дійсно важлива частина кавуна, яку обов’язково слід ретельно вивчити, перш ніж прийняти рішення про покупку. 

Хвостик-гарант зрілості плоду. За його зовнішнім виглядом можна з великою часткою ймовірності визначити, чи буде кавун, який ви вибрали, соковитим і стиглим. Якщо ж хвостик зелений, то, ймовірно, кавуну не дали можливість дозріти і зірвали його нестиглим. А жовтуватий хвостик, навпаки, говорить про те, що кавун цілком стиглий і його можна подавати до столу. 

Визначте стать кавуна

Чому б не побути дослідником? особливо якщо мова йде про покупку соковитого кавуна для всієї родини. Ставки високі! спробуйте визначити стать кавуна. Це допоможе вам зробити правильний вибір. Звичайно, у вас навряд чи вийде встановити зі стовідсотковою гарантією, що перед вами знаходиться кавун-хлопчик або кавун-дівчинка. Але чому б не спробувати? кажуть, що кавуни-дівчатка набагато солодше і смачніше. 

Кавуни чоловічої статі часто помітно більші за розміром і витягнуті вертикально. А кавуни жіночої статі за розміром трохи менше і злегка приплюснуті. 

Шукайте щічку

Так, у кавуна є не тільки підлогу і хвостик, але і так звана щічка. І є вона не у кожного кавуна, а тільки у соковитою і стиглої ягоди. Саме тому так важливо знати, що це за щічка така і як її знайти. 

Не будемо томити — розповідаємо. Щічка-це світла пляма на шкірці кавуна насиченого жовтого або оранжевого відтінку. Воно утворюється в тому місці, де шкірка кавуна стикається з землею. Розмір цієї плями в середньому повинен бути 5-10 сантиметрів. Якщо щічка не відповідає цим характеристикам, то велика ймовірність того, що кавун недостатньо пролежав на баштані і не встиг дозріти і стати соковитим і стиглим. 

Просіть сертифікат якості

Ми не звикли привселюдно заявляти про свої права і щось вимагати. Але ви насправді сміливо можете попросити у продавця сертифікат якості на продукцію, яку він пропонує клієнтам. Соромитися і боятися не варто, адже мова йде про ваше здоров’я. Якщо продавцеві нічого приховувати, то він без проблем покаже вам всі необхідні документи. І таке прохання не стане причиною негативної реакції.