Як приготувати ароматизовану сіль самостійно

232

Сіль-без перебільшення суперечливий продукт. Мабуть, немає жодного продукту, навколо якого йшли б такі ж запеклі суперечки. Одні беззастережно вважають, що сіль завдає організму людини лише шкоду, а інші не уявляють свого життя і їжі без цього продукту. 

Розбираємося, хто правий, а хто не дуже, і радимо, як витягувати з солі лише користь для свого організму. Боятися цей продукт зовсім не потрібно!

Корисні властивості солі

Мало хто замислюється, але в світі існують десятки варіантів солі. Гімалайська, чорна, ароматизована, французька — оперативно перерахувати все і не заплутатися досить складно. Кухонна сіль — найпоширеніший і бюджетний варіант. Ми додаємо її в різні страви в процесі приготування. Така сіль також міститься в деяких продуктах харчування: приправах, соєвому соусі, сирі, горіхах, м’ясі і фастфуді. 

Без солі складно уявити життя людини. Вона присутня в раціоні кожного: і м’ясоїда, і вегетаріанця. І це дуже навіть добре, адже в розумних кількостях сіль зміцнює здоров’я і бере активну участь в життєдіяльності людини. 

Сіль нормалізує обмінні процеси і водно-сольовий баланс в організмі, сприятливо впливає на нервову систему, зміцнює серце і судини. Тотальна відмова від солі не призводить ні до чого хорошого. Її дефіцит неминуче призводить до проблем з травною системою, постійного зневоднення, швидкого вимивання з організму корисних мікроелементів, сприяє появі слабкості і запаморочення. 

Щоб сіль приносила вашому організму тільки користь, важливо налягати на продукти, які містять в своєму складі калій (томати, часник, картопля, петрушка, сухофрукти, банани, диня) і пити достатню кількість води на добу. Тоді при споживанні солі в розумних кількостях нічого не трапиться. 

Кілька» але »

Звичайно, не буває диму без вогню. Незважаючи на всі свої корисні властивості, сіль навряд чи можна вважати нешкідливим продуктом. У розумних кількостях вона дійсно дуже корисна, але варто переборщити, як вона насправді стає шкідливим для організму людини продуктом. 

А переборщити на практиці дуже просто. Наприклад, ви вирішили не додавати сіль в салат, але при цьому додали ударну дозу горіхів і сиру. Можливо, в щіпці солі натрію міститься навіть менше, ніж у ваших топінгах. 

Важливо розуміти, що сіль надходить в наш організм не тільки тоді, коли ми самі солимо блюдо. Вона є і в інших продуктах, причому іноді в досить неочевидних: ковбасах, соусах, сирному сирі. Уважно читайте інформацію на етикетках і намагайтеся зайвий раз не додавати сіль, якщо можна цього уникнути. 

Чому це важливо? надлишок солі в організмі затримує рідину в організмі. В результаті метаболізм сповільнюється, злагоджена робота шлунково-кишкового тракту дає збій і з’являються набряки. На цьому недоліки надлишку солі не закінчуються. порушення роботи нирок, печінки і серцево-судинної системи — ось інші ефекти зловживання. 

Як приготувати ароматизовану сіль

При виборі солі для свого раціону слід пам’ятати, що вона буває різна. Прекрасна альтернатива кухонної солі-морська сіль. Її крупинки більше за розміром, а сам продукт корисніше за складом. У морській солі міститься велика кількість вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. 

Цей справжній смак можна зробити ще цікавіше. Розповідаємо, як приготувати ароматизовану сіль в домашніх умовах. Як ароматизаторів можна взяти цитрусові, трави і спеції. Відмінно підійдуть лимон, грейпфрут, майоран, чебрець, розмарин, паприку, морську капусту або навіть сушену кокосову стружку або листя зеленого чаю. Трави для приготування ароматизованої солі слід використовувати в сушеному вигляді. 

Інгредієнти:

  • велика морська сіль 400 г
  • ароматизатор (за смаком) 100 г

Спосіб приготування:

  1. покладіть продукт, який ви будете використовувати в якості ароматизатора, в ступку і потовчіть товкачем. Якщо ви використовуєте деякі інгредієнти в свіжому вигляді, то спершу їх слід нарізати і підсушити в духовці, так як зайва волога може нашкодити смаковим характеристикам солі. 
  2. змішайте ароматизатор з морською сіллю. Готово. 
  3. якщо ви хочете заздалегідь приготувати ароматизовану сіль у великій кількості і використовувати тривалий час, то підсушіть сіль в духовці протягом ночі на мінімальній температурі. Потім змішайте з ароматизатором і відправте в герметичну банку. Зберігати таку сіль можна не більше одного місяця. 

Як застосовувати ароматизовану сіль

Ароматизована морська сіль — прекрасна приправа для ваших страв. Вона зробить їх ще смачніше і додасть цікаві гастрономічні нотки. Очевидно, що різні ароматизатори підходять під абсолютно різні страви. 

Так, сіль з додаванням цитрусових ідеально прикрасить страви з птиці. Морська капуста і водорості стануть крутим доповненням до страв з риби і морепродуктів. Сіль з травами і прянощами класно поєднується з м’ясом і пирогами. А зелений чай і кокосова стружка прекрасно впишуться в страви з яєць: яєчню, омлет.